You are here

SOSYAL BİLİMLERDE BAŞARILI BİR ARAŞTIRMA İÇİN ALTI BASAMAKLI BİR MODEL: FADAPA

A SIX STEP MODEL FOR SUCCESSFUL RESEARCH IN SOCIAL SCIENCES: FADAPA

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of Author
Abstract (2. Language): 
Only a few out of thousands of social research each year become really successful. Most of them are either not appreciated or forgotten in a short period of time. The primary purpose of this study is to compile and emphasize the fundamental requirements of a successful social research. It proposes six “rules of thumb” and introduces a model coined as FADAPA to correspond the initial of each single rule. FADAPA proposes the selection of an interesting topic and the comprehensive analysis of the topic as the first two requirements. Development of simple and preferably visual model followed by a broad application is advised as the following two requirements. Publishing the developed model and the empirical results is introduced as the next step of successful research. Finally, advertisement and diffusion of the model among scholars, academicians and business people is presented as the last requirement which should be fulfilled by the researchers who aim to be notable in the literature. To prove the validity of the proposed model, the author also evaluate three well-known theories (Maslow’s Hierarchy of Needs Theory, McGregor’s Theory X and Theory Y, and Porter’s Five Forces Model) from the perspectives of FADAPA rules.
Abstract (Original Language): 
Her yıl sosyal bilimlerdeki binlerce araştırmadan sadece birkaç tanesi gerçekten başarılı olabilir. Geriye kalanların çoğunluğu ya gerektiği kadar ilgi görmez ya da çok kısa sürede unutulur. Bu araştırmanın amacı sosyal bilimlerdeki başarılı araştırmaların isterlerini belirlemek ve ortaya koymaktır. Araştırma altı altın kural önermekte ve her bir altın kuralın (İngilizcedeki) ilk harflerinden oluşan FADAPA adını verdiğimiz bir model ortaya koymaktadır. FADAPA, ilginç bir başlık seçimini ve seçilen konunun kapsamlı olarak araştırılmasını ilk iki ister olarak önermektedir. Sonraki iki önerme ise basit ve tercihen bir görsel modelin geliştirilmesini ve bu modelin mümkün olduğunca yaygın bir şekilde uygulanmasını tavsiye etmektedir. Geliştirilen modelin ve uygulama sonuçlarının yayınlanması bir sonraki öneri olarak sunulmaktadır. Son öneri olarak, modelin akademisyenler ve iş dünyası arasında reklâmının yapılması ve yaygınlaştırılması, literatürde yer edinmek isteyen araştırmacılara özelikle tavsiye edilmektedir. Modelin geçerliliğini göstermek için yazar, literatürde çok bilinen üç çalışmayı (Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi, McGregor’un Teori X ve Y’si ve Porter’ın Beş Güç Modeli) FADAPA kuralları çerçevesinde incelemiştir.
40-54

REFERENCES

References: 

[1] Alvesson, M. and Karreman D. (2007), Constructıng Mystery: Empirical Matters in Theory Development, Academy of Management Review, Vol. 32, No. 4, 1265–1281.
[2] Schendel, D. (1995). Notes from the editor-in-chief. Strategic Management Journal, 13(3), p 1-2.
[3] Mintzberg, H. (2007) Developing a theory about the Development of Theory, Published in Smith, K.G. and Hitt, M.A., Great Minds of Management: the Process of Theory Developement, Oxford University Press.
[4] Raan, A.F.J. (2003), The Use Of Bibliometric Analysis In Research Performance Assessment And Monitoring Of Interdisciplinary Scientific Developments, Technology Assessment-Theory and Practice, 1, 12, p. 20-29.
[5] Klein, D.B. and Chiang, E. (2004), The Social Science Citation Index: A Black Box - with an Ideological Bias?, Econ Journal Watch, V 1(1), pp 134-165.
[6] Osburn, C. B. (1984). The Place of The Journal In The Scholarly Communications System. Library Resources and Technical Services, 28, 315-324.
[7] Dogan, M. (1999), Cumhuriyet Dönemi Türkiye’sinde Bilimsel Gelişmeler, Cumhuriyet Bilim Teknik Dergisi, 31 Temmuz 1999.
[8] Ilhan, M. (2002), Atıf İndekslerine Dergi Kabul Kriterleri ve Etki Faktörü, Ed. Sait Polat, Bilimsel Araştırmaların Yazımı ve Sunumu, Conference Proceedings, Adana Çukurova University Publications: s.13-19.
[9] Harter, S.P. and Kim, H.J. (1996), Electronic journals and scholarly communication: a citation and reference study, Information Research, Vol. 2 No. 1.
[10] Ak, M.Z. and Gülmez A. (2006), Türkiye’nin Uluslararası Yayın Performansının Analizi, Akademik İncelemeler, Vol:1 (1)
[11] Senses, F. (2004), Üniversitelerimizde Başka Sorunlarda Var, Published at World Wide web:http://www.Bagimsizsosyalbilimciler.org/Yazilar_BSB/IktisatToplum28Ocak-....
[12] West. G. P., HI, (1997), Frameworks for Research and Theory Development in Entrepreneurship, Academy of Management Proceedings, 113-117.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com