You are here

KARAÇAYLARIN MİLLİ ŞAİRİ İSMAİL SEMENOV'UN ŞİİRLERİNDE SİYASİ HİCİV

THE POLITICAL SATIRE OF ISMAIL SEMENOV'S NATIONAL POET IN KARAÇAY

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.22464/diyalektolog.103
Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Karachay-Balkar Turks who had a common oral folk literature until the middle of the 1920s, have started to create written literature since this date. Representatives of the late folk poetry such as Ismail Semen, Appa Canibek and Kasbot Koçhar have made important contributions. as well as the effect of the young people who took education in Istanbul and Dagestan. İsmail Semenov Karaçay, living between 1891-1981, is one of the most important representatives of folk literature. The poet having great admiration to Karachay-Malkars culture and folklore learned Arabic and took religious education from his young age. İsmail Semenow, who became the first in the competition held in Armenia in 1936, started to go against the Soviet Regime during 1940 and was exiled to Kazakhstan with other Karachay-Balkar Turks in 2 November 1943 because of charge of treason and opposition to the regime. In addition to a number of poems dealing with the longing for the country, he has become the well-known poet with the poem of "Minni Tav" (Elburz Dağı) which is considered having become the anthem of independence. As it is known, "Satire", one of the important types of Turkish Poetry, is a type of poem which explains errors and failures of the society in the literary language and transfers them to the society by analyzing the incidents in the sensitivity of an artist, including facilities of the poem. In this study, we try to give information about poet's satirical poems which caused him to be exiled and negative aspects of society which were experienced during the period when important politicians such as Stalin and Beriya performed their duty.
Abstract (Original Language): 
1920'li yılların ortasına gelinceye kadar müşterek bir sözlü halk edebiyatına sahip olan Karaçay -Malkar Türkleri bu tarihten itibaren yazılı bir edebiyatı oluşturmaya başlamışlardır. Bunda İstanbul ve Dağıstan'da eğitim alan gençlerin etkisi olduğu kadar son dönem halk şiiri temsilcileri İsmail Semen, Appa Canibek ve Kasbot Koçhar'ın önemli katkıları olmuştur. 1891-1981 yılları arasında yaşamış olan İsmail Semenov Karaçay-Malkar Halk edebiyatının kıymetli temsilcilerindendir. Karaçay-Malkarların kültür ve folkloruna büyük hayranlık besleyen şair, küçük yaşlardan itibaren din eğitimi almış ve Arapça öğrenmiştir. 1936 yılında Ermenistan'da düzenlenen Sovyetler Birliği Halk Ozanları yarışmasında birincilik alan İsmail Semenov, 1940'lı yıllardan itibaren Sovyet Rejimi ile ters düşmeye başlamış ve 2 Kasım 1943 tarihinde rejim aleyhtarlığı ve vatan hainliği suçlamasıyla diğer Karaçay-Malkar Türkleri gibi Kazakistan'a sürgüne gönderilmiştir. Ata yurda özlemi anlatan birçok şiirinin yanında, Karaçay-Malkar Türklerinin adeta bağımsızlık marşı haline gelen "MinniTav" (Elburz Dağı) isimli şiiriyle de abideleşmiştir. Bilindiği gibi Türk Şiirinin önemli türlerinden biri olan "Hiciv" toplumdaki yanlışlık ve aksaklıkları edebi bir dille anlatma, sanatçı duyarlılığı ile olayları analiz ederken bunları şiirin verdiği imkânlar dâhilinde topluma aktaramaya yarayan bir şiir türüdür. Biz de bu çalışmamızda şairin Stalin ve Beriya gibi devrin önemli siyasetçilerinin görev yaptığı dönemlerde yaşanan toplumsal olumsuzlukları anlatan ve şairin de sürgüne gönderilmesine neden olan hiciv tarzı şiirleri hakkında bilgi vermeye çalışacağız.
121
128

REFERENCES

References: 

(23
ARBATL
I Mehmet Said, İsmail Semen ve Aktamak Adlı Eseri (İnceleme-Metin), Ege
Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (Basılmamış) Yüksek Lisans Tezi, İzmir 2004.
£Q ADİLOĞLU Adilhan, Sovyet Döneminde Karaçay-Malkar Edebiyatı, Başkent
Matbaacılık, Ankara 2005.
£Q , Karaçay Malkar Türkleri, Başkent Matbaacılık, Ankara 2005.
£Q DİLÇİN Cem, Örneklerle Türk Şiir Bilgisi, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yayınları, Ankara 1997.
£Q ERCİLASUN Ahmet Bican, Türk Lehçeleri Grameri, Akçağ Yayınları, Ankara 2007.
ffl FENOGLIO I., GEORGEON F., Doğuda Mizah. Yine de Gülmek: Günümüz Cezayir'inde Siyasi Mizah (Khelladi Aissa) (Çev. Ali Berktay), Yapı Kredi Yayınları,
İstanbul 2000.
£Q LEVEND Agah Sırrı, Türk Edebiyatı Tarihi, Türk Tarih Kurumu Yayınları, C. I, Ankara
1998.
ffl ÖNGÖREN Ferdi, BALCIOĞLU Semih, Cumhuriyetin 50. Yılında Türk Mizahı ve Karikatürü, İş Bankası Yayınları, İstanbul 1973.
( TAVKUL Ufuk, Karaçay-Malkar Türkçesi Sözlüğü, Türk Dil Kurumu Yayınları,
Ankara 2000.

Karaçayların Milli Şairi İsmail Semenov'un Eserlerinde Siyasi Hiciv
Dİ Y^L^K^O^O^
YAZ
SUMME
R 2016 • SAYI NUMBER 12
£Q TUZMAN Ufuk, "Sonsuzluk Dağlarının Efsane Ozanı", http://efrasyap.org/Kose Yazilari/YaziDetay.aspx?YaziID=1166/ (02.08.2012)
ffl Türkçe Sözlük, Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara 1988, 1998, 2005 Baskıları.
£Q Türkiye Dışındaki Türk Edebiyatları Antolojisi: Karaçay-Malkar Edebiyatı, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara 2002.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com