You are here

TÜRKİYE TURKÇESI AĞIZLARINDA RENKLERİNE GORE HAYVAN İSİMLERİ

ANIMAL NAMES BY COLORS IN TURKEY TURKISH DIALECTS

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.22464/diyalektolog.144
Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Culture; historical and sociological changes and experiences gained in the development stage, the resulting values and symbols are transmitted via an abstract and concrete language to future generations While there is a whole life style. Like other nations, the Turkish nation has named all living and inanimate beings according to their world of emotion and thought as compared to the past. It is hidden in the words that the Turkish people use to plants, birds, insects, other animals, nature, and even the gaze of life. The voices, spoken words and the word differences between the regions of an country are also seen in the mouths. There are differences in the shapes, meanings and words in Turkish Turkish dialects. The differences in terms of the words are due to the local life style directly related to the geographical conditions. Turkish Turkic dialects are the richness of Turkic. The names of the colors used to name the animals are also a sign of this richness.
Abstract (Original Language): 
Kültür; tarihî ve sosyolojik değişim ve gelişim evresi içerisinde edinilen deneyimler, ortaya çıkan değerler ve hayat tarzı olmakla birlikte gelecek nesillere dil aracılığıyla aktarılan bir soyut ve somut semboller bütünüdür. Türk milleti diğer milletler gibi geçmişten günümüze kadar karşılaştığı canlı cansız bütün varlıkları kendi düşünce ve hayal dünyasına göre adlandırmıştır. Türk milletinin bitkilere, kuşlara, böceklere, diğer hayvanlara, doğaya ve hatta hayata bakışı da kullandığı kelimelerde saklıdır. Bir ülkenin bölgeleri arasındaki ses, söyleyiş ve yer yer söz dizimi ile kelime farklılıkları da ağızlarda görülmektedir. Türkiye Türkçesi ağızlarında şekil, anlam ve kelimeler yönünden farklılıklar bulunmaktadır. Kelimeler yönünden görülen farklılıklar, coğrafî şartlarla doğrudan bağlantılı olan yöresel hayat tarzından kaynaklanmaktadır. Türkiye Türkçesi ağızları, Türkçenin zenginliğidir. Hayvanları adlandırmada kullanılan renk isimleri de bu zenginliğin bir göstergesidir.
65
81

REFERENCES

References: 

Aksan, Doğan (1986b), Türkçenin Gücü, Ankara, Ankara: Bilgi Yayınevi.
Aksan, Doğan (1995), Her Yönüyle Dil, Ana Çizgileriyle Dilbilim, Ankara: TDK Yayınları.
Aksan, Doğan (1996), Türkçenin Söz Varlığı, Türk Dilinin Sözcükbilimiyle İlgili Gözlemler, Saptamalar, Ankara: Engin Yayınları.
Aksan, Doğan (2006b), Anadilimizin Söz Denizinde, Ankara: Bilgi Yayınları.
Aksan, Doğan (2003b), Her Yönüyle Dil-Ana Çizgileriyle Dilbilimi I-II-III, Ankara: TDK Yayınları.
Aksoy, Ömer Asım (1946), Gaziantep Ağzı III, (Sözlük ve Kullanılmayan Kelimeler), İstanbul: Türk Dil Kurumu Yayınları.
Bayraktar, Fatma Sibel (2001), Kayseri Merkez İlçe Ağzı (Metin-Gramer-Sözlük), Edirne Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Kayseri.
Bozyiğit, A. Esat (1998), Ankara İli Ağzı Sözlüğü, Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.
Bülbül, Gülfiye (2007), Balıkesir Bigadiç Ağzı, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir.
Buran, Ahmet (1996), "Derleme Sözlüğü'ne Katkılar" (Bu yazı, Tunceli'nin Çemişkezek ilçesinden derlenen sözleri içermektedir.) Türk Dili, Sayı: 535, Cilt 2, s. 38-43.
Buran, Ahmet; İlhan, Nadir (2008), Elazığ Yöresi Söz Varlığı, TDK Yay., Ankara.
Caferoğlu, Ahmet (1960), "Türkiye'de Balık Adları", İstanbul Ünv. Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi, 10.c., İstanbul.
Danger, E. P. (1987), The Colour Handbook, England: Gower Technical Press.
Demir, Necati (2006), Trabzon ve Yöresi Ağızları (I), (Tarih, Etnik Yapı, Dil İncelemesi), Ankara: TDK Yayınları.
Doğan, Muammer
(2009)
, "Aksaray Ağzından Derleme Sözlüğüne Katkılar", Turkish Studies International Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, Volume 4/4 Summer, 237.
Efe, Kürşat (2012), Türkiye Türkçesi Ağızlarında Bitki ve Hayvan İsimleri, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
Efe, Kürşat (2004), Tarihî Türk Lehçelerinde Hayvan İsimleri, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
Eken, Güven; Ataol, Murat (2011), Türkiye'nin Biyocoğrafyası-Türkiye'nin Doğası, http://www.dogadernegi.org/turkiyenin-dogasi.aspx, 23 Ağustos 2011 Salı, 12:30:16
Ergin, Muharrem (2002), Türk Dil Bilgisi, İstanbul: Bayrak Yayınları.
Gabain, Annemarie von (1962), "Renklerin Sembolik Anlamları," Acta Orientalia Hung. T., XV:1-3 A.Von Gabain, "Renklerin Sembolik Anlamları", (Acta Orientalia Hung T., XV. 1-3, 1962: Türkçe Tercümesi: Sevil Tezcan) Türkoloji Dergisi, C.3. DTCF yay. Ankara 1968, s.107-113.
Gemalmaz, Efrasyap (1995), Erzurum İli Ağızları, (İnceleme-Metinler-Sözlük ve Dizinler I, II,
III), Ankara: TDK Yayınları.
80
Türkiye Türkçesi Ağızlarında Renklerine Göre Hayvan İsimleri
DİYALEKTOLOG
ULUSAL SOSYAL BİLİMLER DERGİSİ
YAZ
SUMME
R 2017-SAYI NUMBER 15-SAYFA PAGE 65-81
Genç, Reşat (1999), Türk İnanışları ile Milli Geleneklerinde Renkler ve Sarı -Kırmızı-Yeşil, Ankara: Atatürk Yüksek Kurumu Atatürk Kültür Merkezi Yayını.
Gözaydın, Nevzat (2003), "Türkçenin Renk Zenginliği", Türk Dili, S. 618, Ankara, s. 539-545.
Gözaydın, Nevzat (1998), "Dil ile Folklor İlişkilerinin Özellikleri-I", Türk Dili, S.: 561, Eylül,
s. 196-202.
Gülensoy, Tuncer (1998), Kütahya ve Yöresi Ağızları (İnceleme-Metinler-Sözlük), Ankara:
TDK Yayınları.
Günşen, Ahmet (2000), Kırşehir ve Yöresi Ağızları (İnceleme-Metinler-Sözlük), Ankara: TDK Yayınları.
Günşen, Ahmet (2001), Kırşehir Yöresi Ağızları Sözlüğü, Ankara: Ocak Yayınları.
Heyet, Cevad (1996), "Türklerin Tarihinde Renklerin Yeri," Sadık Tural ve Elmas Kılıç (Yay. Haz.), Nevruz ve Renkler, Ankara: Atatürk Kültür Merkezi Yayınları.
Kafesoğlu, İbrahim (1984), "Milli Kültür-Siyaset İlişkisi", Türk Dünyası Araştırmaları Dergisi, 29 Sayı, s.1-17.
Kalay, Emin: "Edirne İli Ağızlarından Derleme Sözlüğü'ne Katkılar", Türk Dili, Sayı: 547. Kanat, A. (2003), Renk ve Duyu Psikolojisi, İzmir: İlya Yayınevi.
Kutludağ, Şerif (1997), Denizli 'nin Güney İlçesi ve Havalisi Folkloru, Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Türk Dili Bilim Dalı, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Denizli.
Nalbandoğlu, Ülker, (1954b), Türkiye Deniz Balıkları Sözlüğü, İstanbul: İst.Ünv.Yay.
Olcay, Selahattin (1995b), Doğu Trakya Yerli Ağzı (İnceleme-Derleme-Dizin), II. baskı, Ankara: TDK Yayınları.
Olgunsoy, Berna (2007), Balıkesir Yöresinden Derlenmiş Bitki ve Hayvanlarla İlgili İnanış ve Uygulamalar Üzerine Bir Araştırma, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir.
Özbay, Erhan (2006), Elazığ Yöresi Avcılık Terimleri Sözlüğü, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Elazığ.
Sakaoğlu, Saim (2001), Türk Ad Bilimi-I, Ankara: TDK Yayınları.
Sözen, M., Tanyeli, U. (1992), Sanat Kavram ve Terimleri Sözlüğü, İstanbul: Remzi Kitabevi. Türk Dil Kurumu (2011), Türkçe Sözlük, Ankara.
Uysal, Bilal (2007); Dinar ve Evciler Yöresi Ağzı, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Kütahya,
Uysal, Yavuz (2008), Gazipaşa 'da Folklor ve Halk Edebiyatı Ürünleri, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Konya.
Yıldırım, Faruk (2006), Adana ve Osmaniye İlleri Ağızları-II (Çukurova Ağızları-II)-(Metinler-Sözlük-Dizinler), Ankara: TDK Yayınları.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com