You are here

TÜRK FUTBOL KLASMAN HAKEMLERİNİN FİZİKSEL VE FİZYOLOJİK ÖLÇÜMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ (MALATYA VE DİYARBAKIR ÖRNEĞİ)

THE EVALUATION OF PHYSICAL AND THE PHYSIOLOGICAL PARAMETERS OF TURKISH SOCCER CLASSMAN REFEREES ( EXAMPLE OF MALATYA AND DIYARBAKIR )

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
The aim of this study was to determine the physical and physiological characteristics Turkısh clasman soccer referees and to compare these characteristics of two regions (Malatya and Diyarbakir). There found no meaningful differences of them with age, body fat mass, 50 meters speed, aerobic capacity and the movement of reactions to the light (P>0.05). There found statistical differences of them about height, weight, flexibility, the reaction time to sport (P<0.05). The indication of their physical and physiological parameters is important and useful for the new researches and we believe that it will help to the Turkish soccer referees.
Abstract (Original Language): 
Bu çalışmamızın amacı, Türk futbol klasman hakemlerinin fiziksel ve fizyolojik özelliklerini tespit etmek ve iki bölge (Malatya ve Diyarbakır Bölgesi) hakemlerinin değerlerini mukayese etmektir. Araştırmamızda Malatya ve Diyarbakır Bölgesi klasman hakemlerinin yaş, vücut yağı yüzdesi, 50 m sürat, aerobik kapasite ve ışığa karşı reaksiyon zamanları arasında istatistiksel olarak (P>0.05) anlamlı bir fark bulunmamış, ancak hakemlerin boy, kilo, esneklik ve sese karşı reaksiyon zamanlarında istatistiksel olarak (P<0.05) anlamlı bir fark bulunmuştur. Yaptığımız araştırmaya katılan hakemlerin fiziksel ve fizyolojik özelliklerinin belirlenmesi, yapılacak olan yeni araştırma örnek teşkil etmesi açısından önemlidir Bu çalışmanın Türk futbol hakemliğine katkıda bulunacağını düşünmekteyiz.
175-182

REFERENCES

References: 

ASAMI, Toshio; TOGARİ, N; OHASİ, J.(1988). "Analysis of Movenent Patters of Referees Duiring Soccer Matchs", In Science And Football (Eds T. Reily, A.Less, K. Davids, W. Murphy), London, , pp.341-345.
BAYAR, Perican ve KORUÇ, Ziya. (1992). "Reaksiyon Zamanı ve Türkiye Normlarının Saptanmasına Yönelik Ön Çalışmalar", Spor Bilimleri II. Ulusal Kongresi, Bildiri, Ankara.
CATTEROL, C ve THOMAS, Reilly. (1993). "Analysis of the work rate and heart rates of association football referees", Journal of Sport s Medicine, 27.(3)
EISSMAN, H.J. (1997). "The Referee In Football (Soccer)" Blackwell Scientifıc Publication, Oxford,100-102.
ENİSELER, N ve ÇOLAKOĞLU M. (1999). "Hakem ve yardımcı hakemlerin futbol müsabakası boyunca hareket şekillerinin analizi" Celal Bayar Ünv. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 3.
ERTAT, E ve ACAR A.F. (1999). İŞLEYEN Çetin, "Bir futbol maçında hakemin hareket şekillerinin analizi" Dinamik Spor Bilimleri Dergisi, Marmara Ünv. Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu, l (l).
Fifa. (1986). Football History Laws of the Game Referee, FIFA Yayınları, Zürih.
GÖKBEL, H; OKUDAN, N; KAYA Y. (2002). “Bir Profesyonel Futbol Takımının Fiziksel ve Fizyolojik Profili”, 7. Uluslararası Spor Bilimleri Kongresi, Poster Bildirisi.
GÜLLÜ, A. (1996). "Birinci Amatör Futbol Takımlarının Fiziksel Ve Fizyolojik Performanslarının Ölçülerek Mukayesesi ve Değerlendirilmesi", Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Malatya.
GÜR, H; AKOVA, B; KÜÇÜKOĞLU. (1994). Selçuk, “Profesyonel Futbolcuların Oynadıkları Pozisyonlara Göre Sezon Öncesi Fizyolojik Özellikleri”, Spor Bilimleri Dergisi, Hacettepe Üniversitesi, 5, 3-23.
MURATLI, S. (1995). Üst Klasman Hakemlerinin Test Sonuçlarının Analizi, Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, yayımlanmamış çalışma.
MÜNİROĞLU, S. (1999). "Ankara Bölgesi Futbol Hakemlerinin Maç Sırasındaki Kalp Atım Hızı İle Koşu Mesafeleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi", Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 10, 2-3-4.
TAMER, K. (1991). Fiziksel Performansın Ölçülmesi ve Değerlendirilmesi, Gökçe Ofset Matbaacılık Ankara.
YAMANER, F. (1987). Gençlerbirliği Ümit Futbol Takımının Çeşitli Fiziki Kapasitelerinin Ölçümü ve Değerlendirilmesi, ODTÜ Doktora Tezi, Ankara.
ZATZYORSKİ, V. (1974). Das Problem des Talents und der Talentssuche im Sport, Leistunsport.
ZORBA, E; DOĞU, G; ZİYAGİL, M.A. (2000). "Uluslararası ve Klasman Türk Futbol Orta ve Yan Hakemlerinin Fiziksel Uygunluk ve Antropometrik Özelliklerinin Belirlenmesi", Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi,4, l.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com