You are here

KOBİ’LERİN REKABET GÜCÜ VE E-TİCARETE GEÇİŞ SÜRECİ: BİR MODEL ÖNERİSİ

THE COMPETITIVENESS OF SMEs AND THE TRANSITION PROCESS TO E-COMMERCE: A PROPOSITION OF A MODEL

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
Today, the critical factor in the evaluation of the competitiveness and development levels of the countries and the industries, is the speed of processing and producing information. For this reason, the main goal, of countries and industries to gain competitiveness, is to shift from producing more goods and services to producing more information and technology. This can be provided by the existing information technologies and developing those technologies. As the quantity of the information that needs to be processed increases, it becomes a necessity to set up and develop the information technologies for the companies and especially for the SMEs, which are very important for the Turkish Economy. The business activities that were carried on with the conventional instruments in the past can be done by the new information technologies today. This constitutes a factor that increases the competitiveness of the establishments. Within this context, the aim of this article is to put forth the effect of the quality, cost, speed, innovation and productivity advantages provided by e-commerce especially to SMEs, on the competitiveness of the firms. And in this sense, a model is developed for the SMEs to facilitate and guide the transition to this new system.
Abstract (Original Language): 
Günümüzde ülkelerin ve endüstrilerin gelişmişlik düzeyinin ve rekabet gücünün değerlendirilmesinde en önemli unsur, bilgi üretimi ve işleme hızıdır. Bu nedenle, ülkelerin ve endüstrilerin rekabette üstünlük sağlamak için temel amacı, daha fazla mal ve hizmet üretmekten, daha fazla ve hızlı bilgi ve teknoloji üretimine kaymaktır. Bu da bilgi teknolojilerinin mevcut olması ve daha da geliştirilmesiyle mümkün olabilir. Günümüzde birim zamanda işlenmesi gereken bilgi miktarının artışı, işletmeleri ve özellikle de Türk Ekonomisi’nde oldukça önemli bir yere sahip olan KOBİ’lerin, bilgi ve iletişim teknolojilerini kurma ve geliştirmeleri bir zorunluluk haline gelmiştir. Geçmişte geleneksel araçlar kullanılarak yürütülen faaliyetler, günümüzde elektronik ortamlarda sürdürülmektedir. Bu da işletmelerin rekabet güçlerini arttırıcı bir unsur olmaktadır. Bu kapsamda çalışmanın amacı, e-ticaretin günümüz işletmeleri ve özellikle de KOBİ’ler açısından yarattığı kalite, maliyet, hız-esneklik, yenilik ve verimlilik avantajlarının işletmenin rekabet gücünü nasıl etkilediğini ortaya koymaktır. Bu bağlamda, KOBİ’lerin bu yeni sisteme geçişlerini kolaylaştıracak ve onlara yol gösterecek bir model geliştirilmiştir.
53-68

REFERENCES

References: 

CANPOLAT (2001), Önder, E-Ticaret ve Türkiye’de Gelişmeler, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Hukuk Müşavirliği, Ankara. COPPEL, Jonathan (2000), E-commerce: Impacts and Policy Challanges, OECD Economics Department Working Papers, no.252 ERKAN, Hüsnü (1998), Bilgi Toplumu ve Ekonomik Gelişme, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 4. Baskı. FEURER, Rainer, Kazem Chaharbaghi (1994), ”Defining Competitiveness: A Holistic Approach”, Management Decision, vol. 32, no.2, ,pp. 49-58. FISCHER, Michael (2000), “Using E-commerce to Deliver High Productivity”, Work Study, vol. 49, no. 2, , pp. 59-62.
KOSGEB (2003), KOBİ’lere Yönelik KOSGEB Destek Programları
LAUDON, Kenneth C., Jane P. Laudon (2000), Management Information Systems, Prentice Hall, 6th. ed. OLHAGER, Jan, Martin Rudberg (2003), “Manufacturing Strategy and e-Business: An Exploratory Study”, Integrated Manufacturing Systems, vol. 14, no. 4, pp. 334-345. PORTER, Michael (2001), “Strategy and the Internet”, Harvard Business Review, March, , pp. 63-78. SARIASLAN, Halil (2002), Yatırım Projelerinin Hazırlanması ve Değerlendirilmesi,Turhan Kitapevi, 4. Baskı, Ankara. SOLIMAN, Fawzy, Mohamed A. Youssef (2003), “Internet-Based E-Commerce and Its Impact On Manufacturing and Business Operations”, Industrial Management and Data Systems,103/8, pp.546-552. SOYUER, Haluk (1999), İşletmelerde Bilgisayar Destekli Bilgi Sistemi Uygulamaları ve Üretim/İşlemler Yönetiminde Bilgisayara Dayalı Sistemler. Gazi Üniversitesi İ.İ.B.F.İşletme Bölümü. Ankara. TBMM, (2003) www.bilisimsurasi.org.tr/gelisim/docs/bilisim_sektorunun_ gelisimi_taslak_raporu_20040218.doc, (05,06,2003)
UNCTAD (2001), E –Commerce And Development Report.
http://www.bilgiyonetimi.org/cm/pages/mkl_gos.php?nt=242, )21.05,2003).
http://www.canaktan.org/yeni-trendler/yeni-rekabet/kavram.htm (12.5.2003)
http://www.hostbul.net/default.asp, (21,07,2003)
http://tr.lastdigital.com, (10,08,2003)
http://www.kosgeb.org.tr(05,06,200

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com