You are here

INTERNET REKLAMCILIĞI VE INTERNET REKLAMI ÖLÇÜMLENMESİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA

INTERNET ADVERTISING AND AN APPLICATION ON THE ASSESSMENT OF INTERNET ADVERTISING

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
Advertising is definetely one of the most important tools of marketing. As a result of the advances in technology, beside tradional advertising channels, new advertising channels have emerged. One of the newly emerging advertising mediums is the Internet, which develops rapidly and increases its share in the market. The most important characteristics of Internet advertising that differentiate it from traditional advertising channels are its being interactive, personalized and measurable. Internet advertising enables the advertiser to have access to information such as the amount of money spent per customer, the number of people reached and the Internet usage habits of the target group, at a lesser cost and much faster relative to traditional advertising channels. In the light of this information the advertising campaigns can be tailored according to the needs of the target group in a much faster way. Those advantages are resulting in the rapid development of the Internet advertising in the world and implies the further growth of usage. In this study, the history and development of Internet advertising are summarized and the methods that can be used to measure the Internet advertising are explained. Furthermore, Google-Ad-Words advertising platform, which gives most accurate results compared to other measurement systems, is presented. To provide an example of the assessment of Internet advertising, a special advertising campaign is created for www.artyourself.com website. The one month results of the Internet advertising campaign are examined and suggestions for increasing the effectiveness of the campaign are provided.
Abstract (Original Language): 
Pazarlama karması içindeki en önemli tutundurma araçlarından bir tanesi şüphesiz ki reklamdır. Kitle iletişim araçlarının etkisinin azalması pazarlamacıları geleneksel reklam mecralarından farklı, yeni reklam mecraları bulmaya ve kullanmaya itmektedir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte ortaya çıkan en önemli mecralardan biri de büyük bir hızla gelişen ve reklam pazarından aldığı payı yükselten Internettir. Internet reklamlarını geleneksel mecralardaki reklamlardan ayıran en önemli özellikler arasında interaktif oluşu, kişiye özel olabilirliği ve ölçülebilirliği sayılabilir. Internet, reklam verene, reklam faaliyetinin sonuçlarını ölçümleyebilme; kaç kişiye ne zaman ve ne sıklıkta ulaşıldığı, hedef kitlenin beklentileri ve Internet alışkanlıkları gibi geleneksel reklam mecraları aracılığıyla erişilmesi zor bilgilere daha hızlı ve az maliyetle ulaşabilme imkanı sağlamaktadır. Bu bilgiler ışığında daha sonraki reklam faaliyetleri, hedef kitleye ve hatta bireylere özel olarak hızlı ve etkin bir şekilde düzenlenebilmektedir. Sağladığı bu avantajlar ve dünyadaki yaygınlaşan kullanımı, Internet reklamcılığının artan bir ivme ile büyüyeceğini işaret etmektedir. Bu çalışmada Internet reklamcılığının tarihi ve gelişimi hakkında bilgi verilmiş ve ölçümleme yöntemleri açıklanmıştır. Ayrıca, ölçümleme konusunda mevcut sistemler arasında en kesin sonuçları veren “GOOGLE Ad-Words” reklam platformu tanıtılmıştır. Uygulama olarak, Internet reklamcılığının ölçümlemesine bir örnek sağlamak amacı ile www.artyourself.com sitesi için bir reklam kampanyası oluşturulmuştur. Bu kampanyanın bir aylık verileri incelenerek, sonuçları değerlendirilmiş ve yürütülen bu reklam kampanyasının etkinliğini artırmak üzere öneriler getirilmiştir.
462-487

REFERENCES

References: 

Avşar,A. ve Elden, M. (2004): “Reklam ve Reklam Mevzuatı”, RTÜK Yayınları, Ankara.
Barker C. and Gronne, P. (1996): “Advertising on the World Wide Web”, Copenhagen Business.
Barrett, N., (1997): “Advertising on the Internet”, Kogan Page Limited, London.
Brott, A. (2004): “Bildiğiniz Reklamcılığın Sonu”, MediaCat Kitapları, Ankara.
Çağıltay, K. (1997): “İnternet”, ODTÜ Yayıncılık, Ankara.
Coupey, E. (2001): “Marketing and the Internet-Conceptual Foundations”, Printice Hall, Inc.,Upper Saadle River, New Jersey., s. 284-285.
Dahl A. and Lesnick, L. (1996): “Internet Commerce”, New Riders Publishing, Indianapolis.
Ellsworth J. H. and Ellsworth M. V. (1995): “Marketing on the Internet: Multimedia Strategies for the World Wide Web”, John Wiley&Sons, Inc.,s. 268-270.
Erdoğan, İ. (1995): “Uluslararası Bilgisayar Şebekesi İnternet ve İletişimin Emperyalist Kontrolü”, Bilim ve Ütopya Dergisi, Temmuz: 18-19.
Gür, Ö. (2000): “Internette Reklamcılık” , Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Eskişehir.
Hafner, K. (2000): “İnternet Tarihi”, Güncel Yayıncılık, İstanbul.
Hofacker F. C. (2001): “Internet Marketing”, The Wall Street Journal, s. 72-73.
http://www.marketingterms/dictionary/cpc
http://www.oecd.org/document/7/0,2340,en_2825_495656_38446855_1_1_1_1,00...
www-personal.umich.edu/bardy/dino.html
http://www.tripolaris.com/en-service/en-service2.html
Janal S. D. (1995): “Online Marketing Handbook: How to Sell, Advirtise, Publicize and Promote Your Products and Services on the Internet and Commercial Online Systems”, A Division of International Thomson Publishing Inc., s.265.
Kalbag, A. (1999): “Dünyayı Saran Ağ: WWW”, Tübitak Yayınları, Ankara.
Keeler, L. (1995): “Cybermarketing”, American Marketing Association Publ, NewYork.
Kırcova, İ. (2005): “Internette Pazarlama”, Beta Yayınları, İstanbul.
Küçükkurt, M. (2004): “Halkla İlişkiler, Reklam ve Propaganda”, Gazi Üniversitesi Yayınları, Ankara.
Marshall, P. ve Todd, B. (2006): “Ultimate Guide To Google Adwords”, Entre Prenuer Pres, Newburgh.
Moon, M. and Millison D. (2000): “Firebrands-Building Brand Loyalty in the Internet Age”, McGraw-Hill.
Newhagen, John E. and Rafael S. (1996): “Why Communication Researchers Should Study the Internet: A Dialogue”, Journal of Communication, 46(1), s. 4-13.
Lynch, Daniel C. (1993): “Globalization of the Internet.The Internet System Handbook”, ed. Daniel C. Lynch-Marshall T. Rose, Boston: MA: Addision Wesley, s.27.
Ongan, G. (1999): “Her Şirketin Bir Web Sitesi Olmalı mı?”, Marketing Türkiye Dergisi, 205: 67.
Öncü, F. (2002): “E-Pazarlama Internet Olanaklarıyla Ürün ve Hizmetin Hedef Pazara Sunulması ve Satışı”, Literatür Yayınları, İstanbul.
Öncü, F. (2004): “E-Pazarlama Internet Olanaklarıyla Ürün ve Hizmetin Hedef Pazara Sunulması ve Satışı”,2. Baskı, Literatür Yayınları, İstanbul.
Ries, A. and RIES, L. (2001): “Internette Marka Yaratmanın 11 Değişmez Kuralı”, Çev.İnci Berna Kalınyazgan, MediaCat Yayınları, Ankara.
Plummer, J.; Rappaport, S.; Hall, T. And Barocci R. (2007): “The Online Advertising Playbook: Proven Strategies and Tested Tactics from the Advertising Research Foundation”, John Wiley & Sons, Inc., Hoboken, New Jersey.
Schlosser A.E., Shavitt S. and Kanfer A. (1999): “Survey of Internet Users’ Attitudes Toward Internet”, John Wiley & Sons Inc.
Şeker, T. B. (2005): “Internet ve Bilgi Açığı”, Çizgi Kitapevi, Konya.
Settles, C .(1996): “Siberpazarlama Başarının Esasları”, Sistem Yayıncılık, Çeviren: Hidayet Şahin.
Sterne, J. (1996): “Customer Service on the Internet”, John Wiley&Sons, Inc.,s.87.
Yetki, B. (2000): “Yeni Medya ve İnternet Reklamcılığı”, Marketing Türkiye Dergisi, 225: 42.
Zağra, E. D. (2000), “Reklam Ajansları ve İnternet”, Marketing Türkiye Dergisi, 228: 46.
Zağra, E.D. (1999): “E-Ticarette Değişen Dengeler”, Marketing Türkiye Dergisi, 206:52.
Zeff, R. and Aronson, B. (1997): “Advertising on the Internet”, John Wiley and Sons Inc., New York.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com