You are here

TERMAL TURİZMİN GELİŞMESİNİ ETKİLEYEN SORUNLARI BELİRLEMEYE YÖNELİK GÖNEN’DE BİR ARAŞTIRMA

A SURVEY AIMING TO DEFINE THE PROBLEMS AFFECTING THE DEVELOPMENT OF THERMAL TOURISM IN GÖNEN

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
In a tourism destination, there are some prior conditions such as transportation, infrastructure, security, establishment quality, pricing and so on which leads to customer satisfaction. Gönen is a tourism destination with high rate of popularity among tourists which is one of the most important characteristics that leads potential tourists to a destination. This study is conducted in Gönen Thermal Tourism Area and investigated the problems affecting the improvement of thermal tourism in Gönen. For this purpose, a survey is conducted on tourists, managers of accommodation companies that provide basic services (such as hotels, motels and pensions), and managers of food and other complementary services companies (such as giftware and souvenir shops, amusement and entertainment centers, dowry shops) in Gönen Thermal Tourism Area. Analysis of the data driven from the survey showed that the problems in Gönen Thermal Tourism Area are similar with contemporary tourism problems; and, in particular, there are some problems in marketing, availability of recreational facilities, private sector venturing, planning, diversity of tourism and trained employees. The tasks to be undertaken for the solution of these problems were identified from the perspective of managers and tourists; and, some recommendations are laid down in order to conduct tourism in Gönen in a well-qualified manner.
Abstract (Original Language): 
Bir turistik destinasyonda müşteri memnuniyetinin sağlanabilmesinin ulaşım, altyapı, güvenlik, tesis kalitesi, fiyatlama, vb. gibi birçok ön koşulu bulunmaktadır. Gönen, potansiyel turistleri herhangi bir destinasyona yönlendiren en önemli unsurlardan biri olan “bilinirlik düzeyi” yüksek bir destinasyon olarak ön plana çıkmaktadır. Bu araştırma, Gönen Termal Turizm Merkezi baz alınarak yapılmış ve Gönen‟de termal turizmin gelişmesini etkileyen sorunlar tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla Gönen Termal Turizm Merkezi‟nde, turizme yönelik temel hizmetler sağlayan konaklama işletmeleri (otel, motel, pansiyon), yiyecek-içecek işletmeleri ve tamamlayıcı hizmet işletmeleri yöneticileri (hediyelik eşya, çeyiz, eğlence, vb.) ve termal amaçlı seyahat eden turistlere yönelik olarak bir anket çalışması yürütülmüştür. Anketlerden elde edilen bulgulara göre, Gönen Termal Turizm Merkezi‟nin gelişiminin önündeki sorunların, güncel turizm sorunlarına paralel bir seyir izlediği ve temel olarak pazarlama, rekreatif olanaklar, özel sektör girişimi, planlama, turizm çeşitliliği ve eğitilmiş işgücü konularında sorunlar bulunduğu ortaya konulmuştur. Bu sorunların çözümüne yönelik olarak yapılması gerekenler, işletmecilerin ve turistlerin bakış açısıyla belirlenmeye çalışılmış ve Gönen turizminin daha nitelikli bir şekilde sürdürülebilmesi için öneriler sunulmuştur.
1275-1293

REFERENCES

References: 

Akgül, Aziz ve Osman, Çevik (2003). İstatistiksel Analiz Teknikleri, Ankara: Emek Ofset Ltd.şti.
Altay, Hüseyin ve Mehmet O. İlban (2007). “Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi KOBİ Yöneticilerinin “Organizasyon” Algıları Üzerine Bir Araştırma”, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7(1), 111-126.
Bulu, Melih, Eraslan, Hayrettin, ve Özlem, Şahin (2004). “Elmas (Diamond) Modeli İle Ankara Bilişim Kümelenmesi Rekabet Analizi”, 3.Ulusal Bilgi, Ekonomi ve Yönetim Kongresi, 25 - 26 Kasım, Eskişehir.
Ceylan, Ali., M.Oğuzhan, İlban (2005). “Otel İşletmelerinin Finansal Sorunları: Balıkesir İlinde Bir Alan Araştırması”, Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 2 (3), 12-18. Crouch, Geoffrey I. ve Ritchie J. R. Brent (1999). “Tourism, Competitiveness, and Societal Prosperity”, Journal of Business Research, 44 (3), 137-152.
Çakıcı, Celil, Atay, Lütfi ve Murat, Aksu (2008). “Bozcaada Turizminin Değerlendirilmesine Yönelik Bir Kamuoyu Araştırması”, 3. Balıkesir Ulusal Turizm Kongresi, 17-19 Nisan 2008, Balıkesir.
Duman, Teoman ve A. Bülent, Öztürk (2005). “Yerli Turistlerin Mersin Kızkalesi Destinasyonu Ve Tekrar Ziyaret Niyetleri İle İlgili Algılamaları Üzerine Bir Araştırma”, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, Cilt 16, Sayı 1, Bahar: 9-23.
Hacıoğlu, Necdet (1991). “Turizmde Yeni Gelişmeler ve Sorunlar”, Turizm Dünyası Dergisi, 22-24.
Hacıoğlu, Necdet, Kaşlı, Mehmet, Şahin, Seda ve Nuray, Tetik (2008). Türkiye‟de Turizm Eğitimi, Ankara: Detay Yayıncılık.
ISPA (2008). The ISPA 2007 Spa Industry Study, , (26.04.2008).
İlban, M. O., Köroğlu, A. ve Bozok, D. (2008). Termal Turizm Amaçlı Seyahat Eden Turistlerde Destinasyon İmajı: Gönen Örneği, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi (Baskıda).
İlban, M.Oğuzhan ve Hüseyin Altay (2008). “Antakya‟nın Destinasyon İmajına Yönelik Bir Araştırma”, 3. Balıkesir Ulusal Turizm Kongresi, 17-19 Nisan 2008, Balıkesir.
Kanibir, Hüseyin ve Mehmet Kaşlı, (2007). Kitap Bölümü, Sürdürülebilir Rekabet Avantajı Elde Etmede Turizm Sektörü Sektörel Stratejiler ve Uygulamalar, İnanç Turizmi, Ed: Bulu, Melih ve Hayrettin Eraslan, Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu.
Kaşlı, Mehmet (2006). “Yerli Turistlerin Kaplıca Merkezlerini Ziyaret Nedenleri ve Beklentileri Üzerine Gönen‟de Bir Araştırma”, 2. Balıkesir Ulusal Turizm Kongresi, 20-22 Nisan 2006, Balıkesir.
Kaşlı, Mehmet ve M.Oğuzhan, İlban (2007). “Reklamın Gönen Kaplıcaları‟na Gelen Turistik Tüketiciler Üzerindeki Etkilerini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma”, Çeşme Ulusal Turizm Sempozyumu, 21-23 Kasım 2007, Çeşme.
Kaşlı, Mehmet ve Özcan, Karataban (2008). “İstanbul Menkul Kıymetler Borsası‟nda İşlem Gören Turizm İşletmelerinin Oranlar Yoluyla Analizi”, 3. Balıkesir Ulusal Turizm Kongresi, 17-19 Nisan 2008, Balıkesir.
Torlak, Ömer ve Nurullah, Uçkun (2005). “Eskişehir‟deki Kobilerin Pazarlama ve Finansman Sorunları Ara Kesiti”, Anadolu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Dergisi, 5 (1), 199-215.
Tosun, Cevat, ve Yasin Bilim (2004).“Hatay‟ın Turistik Bir Şehir Olarak Pazarlanması”, 1. Balıkesir Ulusal Turizm Kongresi, 15-16 Nisan 2004, s. 269-288.
Tunçsiper, Bedriye ve Mehmet O. İlban (2006). “Turizm İşletme Belgeli Otel İşletmelerinin Pazarlama Sorunları: Balıkesir İlinde Bir Alan Araştırması”, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 6(1), s. 225-244.
Tunçsiper, Bedriye ve Mehmet, Kaşlı (Baskıda). “Termal Turizmin Ekonomik Etkileri Gönen Örneği”, Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, Yıl:2008, Sayı:1.
Tunçsiper, Bedriye, M.Oğuzhan, İlban (2005). “Otel İşletmelerinin Pazarlama ve Finansman Sorunları Ara Kesitini Belirlemeye Yönelik Balıkesir İlinde Bir Alan Araştırması”, Balıkesir 2005 Sempozyumu,17-20 Kasım, Balıkesir.
Yavuz, Mehmet Cihan (2007). “Uluslararası Destinasyon Markası Oluşturulmasında Kimlik Geliştirme Süreci: Adana Örneği”, Yayınlanmamış
Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Adana.
Yücel, Tülay (2001). “Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde Çalışma Sermayesi ve Finansal Sorunlar”, I. Orta Anadolu Kongresi, Ankara.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com