You are here

Matematiksel İspat ve Matematiksel Muhakemenin Gelişimi Üzerine Bir İnceleme

An Investigation Upon Mathematical Proof and Development of Mathematical Reasoning

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
This study investigated mathematical proof and adjudicating.The information about concept of mathematical proof and related examples are given levels of prekindergarten years, elemantary school and high school in the National Council of Teachers of Mathematics principles and standards. The development of reasoning is investigated during the years of preschool, elementary and high school. Concepts of classification, matching, comparison are basic concepts for children to develop reasoning during preschool years. On this basis, suggestions were put forward, and the formation of resonable thinking were asked for. At the first stage of elementary education, an individual is at the eriod of concrete thinking. In this direction, relationshipsof pieceand- whole are dealt with and thus examples were given for the principles of induction. At the second stage, students are asked to form hypothesis about generalizations and and to evalluate these hypothesis usşng standards of prooving. Years of high school are are the ones during which the process of concrete thingking develops and during these years deduction and induction skills arfe formed. In this direction, kinds of prooving were examined and sşuggestions were put forward.
Abstract (Original Language): 
Bu çalışmada matematiksel ispat ve muhakeme üzerinde durulmuştur. Konuyla ilgili olarak NCTM (National Council of Teachers of Mathematics) standartları doğrultusunda, okulöncesi, ilköğretim ve lise seviyelerinde matematiksel ispat kavramı ile ilgili bilgiler ve örnekler verilmiştir. Okul öncesi, ilköğretim ve lise yıllarında muhakemenin gelişimi incelenmiştir. Okul öncesi dönemde sınıflama, eşleştirme, karşılaştırma, sıralama kavramları çocuklarda muhakemenin oluşumu için temel kavramlardır. Bu bazda önermeler verilerek, mantıklı düşünmenin oluşması istenmiştir. İlköğretim döneminin birinci kademesinde, birey somut düşünme dönemdedir. Bu doğrultuda parça-bütün ilişkileri ele alınarak, tümevarım ilkeleri için örnekler verilmiştir. İkinci kademede ise muhakeme ve ispat standartlarında öğrencilerden genellemeler hakkında varsayım oluşturmaları ve varsayımları değerlendirmeleri istenmektedir. Lise yılları soyut düşünebilme evresinin geliştiği yıllardır bu yıllarda tümdengelim ve tümevarım oluşmuştur. Bu doğrultuda ispat çeşitleri incelenerek, örnekler verilmiştir.
25-37

REFERENCES

References: 

1. Aktaş, Y. (2002). Okul öncesi dönemde matematik eğitimi. Adana: Nobel Tip kitap evi.
2. Fisher, F.E. ve Beckey, R.D. (1990). Begining kindergarteners’ perception Number.
3. Perceptual and Motor Skills. 70: 419-425.
4. Fitzgerald, J.F. (1996). Prof in Mathematics education., Journal of Education, Vol. 178,
5. 1.
6. Heil, C. (2005). Writing Proofs. Georgia Institute of Technology. Lecture Notes.
7. Hodgson, T, and Riley, K.J. (2001). Real-World Problems as Contexts for Prof.,
8. Mathematics Teacher, Vol. 94. No. 9.
9. Knuth, E. (2002). Prof as a tool for learning Mathematics. Mathematics Teacher, Vol. 95,
10. No. 7.
11. Miller, P.H. ve West, F.R. (1976). Perceptual Spports for One-to-one Correspondence
12. in the Conservation of Number. J. Of Experimental Child Psychology. 21: 417-424.
13. National Council of Teachers of Mathematics (NCTM.). (2000). Principles and
14. standarts for school mathematics. Reston, Va..
15. Oxford American Dictionary (1980). New York: Avon Boks.
16. Roos, K. (1998). Doing and Proving: The place of Algorithms and prof in school Mathematics American Mathematical Monthly, 3, 252–55.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com