EDUCATION LEVEL AND MEDIA USAGE RELATIONSHIP: A SURVEY ON ESKİŞEHİR AUDIENCE
Journal Name:
- Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Key Words:
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
Reflections of globalization and new economic reconstruction on media at 70's had caused changes on audience's media using habits. From the perspective of Uses and Gratification Theory, this study had researched Eskisehir audience's reasons of not media use and frequency of media use.
This study which is investigating the relation between media use and education variable has been gathered in Eskisehir.. 400 people were determined with quota sampling method according to Government Statistic Association data about Eskisehir. Reasons of not media use and media using frequencies were investigated.
The results of study show, while audience's education level is getting higher, media repertoire is getting wide. On the television preference, education level does not matter. Every audience member is watching television. On the other hand radio mostly prefers by low education level audience. Cell Phone is one of the important members of low education level audience's media repertoire. The reasons of not using cell phone were mentioned by audience as economic problems and not to be interested in. Another important result shows that midlevel educated audience are reading newspaper more than university level audience. Eskisehir audience's reasons of not to read newspaper are economic problems, time problem and interest.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
1970'li yıllarla birlikte yaşanan ekonomik yapılanmanın ve küreselleşmenin medya alanındaki yansımaları izlerkitlenin medya tüketim alışkanlıklarının değişmesine neden olmuştur. Kullanımlar ve doyumlar yaklaşımından hareketle bu çalışmada Eskişehirli izlerkitlenin medya kullanmama nedenleri ve medya kullanım sıklığı araştırılmıştır.
Eğitim değişkeni ve medya kullanımı arasındaki ilişkiyi irdeleyen çalışma Eskişehir ilinde yapılmıştır. Devlet İstatistik Enstitüsü'nden alınan Eskişehir nüfus bilgileri doğrultusunda evreni temsil eden dört yüz kişi kotalı örneklem yolu ile belirlenmiştir. Anket yolu ile elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. İzlerkitlenin İnternet, cep telefonu, radyo, televizyon ve gazeteyi kullanma sıklığı ve kullanmama nedenleri incelenmiştir.
Araştırmanın sonucuna göre, eğitim düzeyi arttıkça izlerkitlenin kitle iletişim araçları seçkisi genişlemektedir. Televizyon eğitimli ya da eğitimsiz farkı olmaksızın izlerkitle tarafından kullanılmaktadır. Eğitim düzeyi azaldıkça radyo dinleme oranı artmaktadır. İzlerkitle ilgilenmiyorum, evimizde radyo yok ve zaman ayıramıyorum gerekçeleri ile radyo dinlememektedir. Cep telefonu eğitimsiz izlerkitlenin bile medya seçkisinde yaygın bir biçimde yer almaktadır. Cep telefonu kullanmama nedenleri ise ekonomik nedenler ve ilgi duymamak olarak belirtilmiştir. Ortaöğretim düzeyinde eğitim alan izlerkitle, üniversite düzeyinde eğitim alan gruptan daha sık gazete okumaktadır. Eskişehir'deki izlerkitle ekonomik nedenler, zaman ayıramama ve ilgilenmeme nedeni ile gazete okumamaktadır.
FULL TEXT (PDF):
- 2
132-144