THE OBJECTIVES AND RESULTS OF USING FEAR ELEMENT IN MYTHS CREATED BY THE MASS MEDIA A SURVEY ON ADVERTISEMENTS
Journal Name:
- Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Key Words:
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
In modern society, there are certain social dynamics determining what and how the content of the media will be. In the form of capitalist production, the market conditions determine these dynamics. Therefore, the ideology the media produces is the liberal bourgeois ideology. As the modern mass media are mainly used to obtain power, to maintain this power and to use this for search of other power resources, they perform services by legitimizing the market needs. Mass media use certain techniques when legitimizing the dominant structure in line with the aim and way of making the content of their messages. Creating mythical figures is one of these. Emotions in mythical figures are used as psychological pressure tools. One of the emotions used in these stories which are defined as "Modern Myths" is fear. The act of contemporary men hiding behind the myths of the mass media to escape from the reality leads to the acceptance and legitimizing of life styles that are presented in the myths handling the needs of the dominant structure. In the advertisements, a product of mass communication, stories are created in which fear is used as psychological oppression. Advertisements as indicators and discourse, contain ideological elements and act as modern myths.
According to the basic assumptions of this study, contemporary myths are stories figuring the social relations in a suitable way to meet the needs of the dominant structure by using emotions. The feeling of fear is intensely used in these stories which in return increase submission.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Modern toplumlarda, medya içeriklerinin ne ve nasıl olacağını belirleyen belli toplumsal dinamikler vardır. Kapitalist üretim biçiminde, bu dinamikleri belirleyen pazar koşullarıdır. Dolayısıyla medyanın ürettiği ideoloji, liberal burjuva ideolojisidir. Çağdaş iletişim araçları güç elde etmek, bu gücü korumak ve onu başka güç arayışlarının temeline koymak biçiminde kendini gösterdiği için, pazarın gereksinimlerini meşrulaştırarak gerçekleştirmesine hizmet eder. Kitle iletişim araçları, iletilerinin içeriğini dolduruş biçimi ve amacı doğrultusunda, egemen yapıyı meşrulaştırırken bazı teknikler kullanır. Mitsel figürler yaratma bunlardan biridir. Mitsel figürlerde duygular, psikolojik baskı unsuru olarak kullanılır. "Çağdaş mit" olarak tanımlanan bu hikâyelerde kullanılan duygulardan biri "korku" dur. Modern toplumun modern insanının, gerçeklikten kaçmak için kitle iletişim araçlarının mitolojilerine sığınması, egemen yapının gereksinimlerini işleyen bu mitolojilerde sunulan yaşam biçimlerinin toplumsal ilişki biçmelerinde kabul görmesi ve meşrulaşması sonucunu getirir. Bir kitle iletişim ürünü olan reklâmlarda da, korkuyu psikolojik bir baskı unsuru olarak kullanan, hikâyeler yaratılmaktadır. Birer gösterge ve söylem olarak reklâmlar, ideolojik unsurlar barındırmakta ve çağdaş bir mit işlevi görmektedir.
Bu çalışmanın temel varsayımına göre, günümüz çağdaş mitleri, duyguları kullanarak toplumsal ilişkileri egemen yapının gereksinimlerine uygun biçimde şekillendiren hikâyelerdir. Bu hikâyelerde korku duygusu yoğun olarak kullanılmakta, bu ise boyunsunmayı artırmaktadır.
FULL TEXT (PDF):
- 2
80-102