You are here

BİR İLETİŞİM ARACI OLARAK TÜRK HALK MÜZİĞİ ve TÜRKÜLER

Turkish Folk Music As A Means of Communication

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Humankind has communicated to its surrounding since its existence. It utilized different means of communication to achieve this, and has changed the form of these means in time. As the music itself has been in existence since the birth of humanity, it is possible to claim that music has a long history as a communication tool. Having widely used within small local groups in its first phase of development, music mostly contains local elements. Music has been able to carry this local aspect to today in almost everywhere in the world, and named as "Folk Music". Turkish Folk Music, having similar features as its counterparts in other societies, is still living with exclusive traditional characteristics. It is possible to find any kind of information regarding traditional culture in Turkish Folk Music with its melodies and poem-like lyrics. These lyrics are not only a tool towards the expression of the melody, but also are a means of communication that contribute to society with the messages it carries. This study presents sample of messages, local terminology and knowledge transferred through Turkish Folk Music, at a time when traditional and national cultural values have started being ignored.
Abstract (Original Language): 
İnsanoğlu var oluşundan bu yana çevresi ile iletişim kurmuştur. Bunu yaparken de farklı iletişim araçlarından yararlanmış, zaman içinde bu araçları ve iletişimin şeklini geliştirmiştir. Müziğin insanın var oluşuyla ortaya çıktığı düşünüldüğünde, bir iletişim aracı olarak kullanılmasında derin bir geçmişe sahip olduğunu söylemek mümkündür. Oluşumu ve ilk gelişim evrelerinde genellikle küçük topluluklar arasında yaygın olarak kullanılan müzik, daha çok yerel unsurları içerisinde barındırmaktadır. Bu özelliğini yaşadığı her toplumda günümüze kadar taşıyarak her ulusun kendi geleneksel değerlerini yansıtan "Halk Müziği" olarak varlığını sürdürmüştür. Ülkemizde de diğer toplumlardaki şekle benzer özelliklere sahip olan Türk Halk Müziği, kendine has geleneksel unsurlarıyla varlığını sürdürmektedir. Toplumun ortak duygu ve düşüncelerini hem ezgileriyle hem de şiirsel yapısıyla yalın, samimi, coşkulu ve içli ezgilerle anlatan türkülerin sözlerinde, geleneksel kültürü ifade eden hemen her konuda bilgiyi bulmak mümkündür. Bu sözler, sadece türkünün ezgisel yönünün aktarılmasında kullanılan bir araç olmakla kalmayıp aynı zamanda verdiği mesajlarla toplum yaşamına katkı sağlamada etkili bir iletişim aracı olma özelliğine sahiptir. Yapılan araştırmada, geleneksel ve ulusal kültür değerlerinin giderek unutulmaya başlandığı günümüzde bir iletişim aracı olarak ele alınan Türkülerin, sözleri ve konuları arasında yer alan mesajlar, yöresel sözcük ve bilgiler bir örneklem içerisinde sunulmaktadır.
136-150

REFERENCES

References: 

Akkaş, S. (1996). Müzik Tarihi. Ankara: Gazi Üniversitesi Yayınları.
Altuğ, N. (1988). Ülkemizde Daha Çok Sözlü Müzik Türlerinin Yaygınlaşmış Olması ve Çalgı Müziğinin Yeterince Yaygınlaşmamış Olması Üzerine Bir Analiz. Birinci Müzik Kongresi Bildirileri, 14-18 Haziran 1998- Ankara: Bildiriler Ankara: Evren Ofset.
Büyükyıldız, Z. H.(2009). Türk Halk Müziği. İstanbul: Papatya Yayıncılık.
Cemalcılar, A. (1988). İletişim Sanatı Olarak Müziğin Öğretim ve Eğitim Ortamlarındaki Kurumsal Yapısı İle Yaygın Eğitimde Bir Model Önerisi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.
Elbaş, O.(2002). Günümüz Türkiye'sinde Müzik Kültürünün Tarihsel Kökleri. 21. YY Başında Türkiye'de Müzik Sempozyumu:15-16 Mart 2002- Ankara: Bildiriler(s.345-350).Ankara: Rekmay Ltd. Ştd.
Emnalar, A. (1998). Tüm Yönleri İle Türk Halk Müziği Nazariyatı, İzmir: Ege Üniversitesi Basımevi.
Erdal, F. S. (2005). Sanat ve Müzikte İletişimin Önemi.) Müzik Sempozyumu: 14-16 Nisan 2005 Kayseri: Bildiriler (s. 293-296). Kayseri: Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü Yayınları No: 1.
Fidan, N. ve Erden, M.(1993.) Eğitime Giriş, Ankara: Meteksan Matbaacılık.
Hoşsu, M.(1997). Geleneksel Türk Halk Müziği Nazariyatı. İzmir: Peker Ambalaj ve Kağıt Sanayi.
Kınık, M. (2009). Türk Halk Çalgılarının Birey Olarak Öne Çıkarılması, Kendi İçerisindeki Orkestral Yapılanmasındaki Mevcut Durumu ve Geleceği. A. Koçak ( 14-16 Aralık 2007) Halk Müziğinde Çalgılar Uluslar Arası Sempozyumu: 14-16 Aralık 2007-Kocaeli: Bildiriler (s. 363-376). İstanbul: Motif Vakfı Yayınları No: 8.
Özbek, M. (1994). Folklor ve Türkülerimiz. İstanbul: Ötügen Yayınları.
Öztuna, Y. (2006).Türk Musikisi Ansiklopedik Sözlüğü. Ankara: Orient Yayınları.
Parsa, A. F.(2007). İmgenin Gücü ve Görsel Kültürün Yükselişi, Fotoğrafya Dergisi, Sayı: 19 s.1-10.
Türkkan, B.(2008). İlk Öğretim Görsel Sanatlar Bağlamında Görsel Kültür Çalışmaları. Doktora Tezi, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir.
Uçan, A.(1996). İnsan ve Müzik İnsan ve Sanat Eğitimi, (2. Baskı), Ankara: Müzik Ansiklopedisi Yayınları.
Yener, S.(2006). Liseler İçin Müzik Lise 1 Ders Kitabı, İstanbul: Ilıcak Matbaacılık. http://www.tdkterim.gov.tr/bts/ Erişim Tarihi: 28.01.2011

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com