You are here

TÜKETİM VE CAZİBENİN MEKANSAL İZDÜŞÜMÜ OLARAK ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ

Shopping Centers As Spatial Projection of Consumption And Attraction

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Consumption is an universal phenomenon even though it is satisfied with own ways of the form by the people that is from different culture in different civilization. Particularly consumption has structure and form like being standardize, uniformity and missing originality in conformity with universalite of today-capitalist system's is counteract of social-cultural values. Shopping centers are major actor that take vital responsibilities for becoming important of consumption and organizing commerce. The shopping centers in terms of consumption dedicated are used the own attractions for inciting, converting and reiterating of consumption by subenstrumans like owned venue, offered opportunity, niggling point of view, rational action, vitrine and credit card. The centers are described consumption cathedral or consumption temple by someones that encountered in spatial projection of consupmtion and attraction are very reministic of each other venues all over the world in terms of purpose, basic principle, functioning style. While the study which looks at places from critical perspective that all these features, investigates in shopping center from consumption and attraction perspective, also focuses on factual, cognitive and functional elements that makes them a consumption and attraction center and evaluates detail-oriented approach, versatile and interactive perspectives.
Abstract (Original Language): 
Farklı medeniyet çatıları altında yer alan farklı kültürlerin insanları tarafından kendine özgü biçim ve formlarda tatmin edilme yoluna gidilse de, tüketim evrensel bir olgudur. Özellikle kapitalist sistem tarafından günümüzde evrenselliğine yakışır bir şekilde standardize edilmiş, tekdüzeleştirilmiş ve özgünlüğü ortadan kaldırılmış bir yapı ve forma sahip olarak sosyo¬kültürel değerlerin önüne geçmiş bulunmaktadır. Tüketimin bu denli önem kazanmasında, birçok toplumsal ilişkiyi düzenler hale gelmesinde ise alışveriş merkezleri hayati görev üstlenen temel aktör konumundadır. Sahip olunan mekan, sunulan imkan, detaycı bakış açısı, rasyonel hareket tarzı, vitrin ve kredi kartı gibi yardımcı enstrümanlar bakımından tamamıyla tüketime adanmışlığın söz konusu olduğu bu merkezler, sahip oldukları cazibeyi tüketimi körüklemek, dönüştürmek ve yinelemek için kullanmaktadır. Kimilerinin tüketim katedrali, kimilerinin ise tüketim mabedi şeklinde nitelendirdiği bu merkezler, tüketim ve cazibenin mekansal izdüşümü olarak karşılaşılan, dünya genelinde amaç, temel prensip, işleyiş tarzı gibi temel nitelikler itibariyle birbirlerini oldukça andıran mekanlardır. Tüm bu özellikleri sayılan mekanlara eleştirel bir gözle bakmakta olan bu çalışma, alışveriş merkezlerini tüketim ve cazibe perspektifinden hareketle ele alırken, onları bir tüketim ve cazibe merkezi haline getiren olgusal, algısal ve işlevsel unsurlar üzerinde de yoğunlaşarak, detaycı bir yaklaşımla konuya yaklaşmakta, çok yönlü, etkileşimsel bir bakış açısıyla değerlendirmelerde bulunmaktadır.
78-94

REFERENCES

References: 

Abalı, A. Z. (1997). "Küçük Ölçekli Perakende Alışverişin Kent Merkezine Katkısı", İş-Alışveriş Merkezleri: Banka Binaları Büro Binaları - Çokamaçlı Yapılar Alışveriş Merkezleri ve Fuar Tesisleri, Der: Sedat Acar ve Bülent Kumral, İstanbul: YEM Yayınları, ss.113-
117.
Akat, Ö.; Taşkın, Ç. ve Özdemir, A. (2006). "Uluslararası Alışveriş Merkezi Tüketicilerinin Satın Alma Davranışı: Bursa İlinde Bir Uygulama", Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt. 6, Sayı. 2, ss.13-30.
Akgün, V. Ö. (2010). "Modern Alışveriş Merkezlerinin Tüketici Davranışları Üzerindeki Etkisi ve Konya İlinde Bir Uygulama", KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, Cilt.12, Sayı.19, ss.153-163.
Alemdar, K. ve Erdoğan, İ. (1994). Popüler Kültür ve İletişim, Ankara: Ümit Yayıncılık.
Arık, M. B. (2010). "Alışveriş Merkezleri ve 'Rasyonel' Büyüleme Stratejileri", Akdeniz İletişim, Sayı.13, ss.211-232.
Arslan, F. M. ve Bakır, N. O. (2010). "Tüketicilerin İlgilenim Düzeylerine Göre Alışveriş Merkezlerini Tercih Etme Nedenleri ve Sadakate Etkisi", Marmara Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, Cilt.XXVIII, Sayı.I, ss.227-259.
Arslan, T. V. (2009). "Türkiye'deki Alışveriş Merkezleri İncelemelerine Eleştirel Bir Bakış: Yorumlar, Eleştiriler, Tartışmalar", Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, Cilt.14, Sayı.1, ss.147-159.
Aytaç, E. (1995). "Orkus'un Önündeki Parıltılı Dünya: Alışveriş Caddeleri Avrupalının Tüketim Alışkanlıklarına Eleştirisel Bir Bakış", Cogito, Sayı.5, ss.75-79.
Aytaç, Ö. (2006). "Tüketimcilik ve Metalaşma Kıskacında Boş Zaman", Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt.11, Sayı.1, ss.27-53.
Batı, U. (2009). "Tüketimin Akılcılaşması, Büyülemesi ve Yeniden Büyülemesinin Ikea Süper Mağazası Üzerinden Görünümü", İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi,
Sayı.37, ss.20-48.
Baudrillard, J. (1995a). "Bir Tüketim Kuramı Üzerine", Çev: Osman Olcay Kunal, Cogito, Sayı.5, ss.89-102.
Baudrillard, J. (1995b). "Kredi", Çev: Esra Özdoğan, Cogito, Sayı.5, ss.157-161.
Benjamin,
W
. (1995). Pasajlar, Çev: Ahmet Cemal, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
Birol, G. (2005). "Çağdaş Alışveriş Merkezlerinde Kent Dokusunun Yeniden Yorumlanması", Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Dergisi, Cilt.20, No.4, ss.421-427.
Bloch, E. (1995). 'Yeni Giysi, Aydınlatılmış Vitrin", Çev: Olcay Kunal, Cogito, Sayı.5, ss.103-
105.
Cengiz, E. ve Özden, B. (2002). "Perakendecilikte Büyük Alışveriş Merkezleri ve Tüketicilerin Büyük Alışveriş Merkezleri ile İlgili Tutumlarını Tespit Etmeye Yönelik Bir Araştırma", Ege Akademik Bakış, Cilt.2, Sayı.1, ss.64-77.
Dincer, B. ve Dincer, C. (2011). "Tüketicilerin Alışveriş Merkezi Ziyareti ve Davranışı: Üniversite Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma", Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, Cilt.15, Yıl.11, Sayı.21, ss.317-331.
9 3
www.akademia-erciyes.com
Tüketim ve Cazibenin Mekansal İzdüşümü Olarak Alışveriş Merkezleri
Douglas, M. ve Isherwood, B. (1999). Tüketimin Antropolojisi, Çev: Erden Attila Aytekin, Ankara: Dost Kitabevi Yayınları.
Durukan, T.; Elibol, H. ve Özhavzalı, M. (2005). "Kredi Kartlarındaki Taksit Uygulamasının Tüketicinin Harcama Alışkanlıkları Üzerindeki Etkisini Ölçmeye Yönelik Bir Araştırma (Kırıkkale İli Örneği), Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı.13, ss.143-153.
Gülbenkian Komisyonu (1996). Sosyal Bilimleri Açın, Çev: Şirin Tekeli, İstanbul: Metis Yayınları.
Gürbilek, N. (1993). Vitrinde Yaşamak: 1980'lerin Kültürel İklimi, İstanbul: Metis Yayınları. Gürün, B. A. (2005). "Alışveriş Merkezlerine Karşı Kent Merkezi", Planlama, Sayı.31, ss.63-
74.
Harvey, D. (1999). Postmodernliğin Durumu, Çev: Sungur Savran, İstanbul: Metis Yayınları.
Kocacık, F. (1998). Tüketim Eğilimleri ve Sorunları: Sivas Merkez İlçe Örneği, Sivas: Cumhuriyet Üniversitesi Yayınları.
Kompil, M. ve Çelik, H. M. (2009). "Türkiye'de Batı Tarzı Büyük Ölçekli Tüketim Mekânlarının Gelişimi ve Kentsel Perakende Alanlarının Yasal ve Yapısal Olarak Düzenlenmesi Gayretleri", Megaron, Cilt.4, Sayı.2, ss.90-100.
Kozanoğlu, C. (1995). "Demokrasinin Beşiği Süpermarket mi?", Cogito, Sayı.5, ss.21-23.
Odabaşı, Y. (1999). Tüketim Kültürü: Yetinen Toplumun Tüketen Topluma Dönüşümü, İstanbul: Sistem Yayıncılık.
Özcan, B. (2007a). "Postmodernizmin Tüketim İmajları", Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt.17, Sayı.1, ss.261-273.
Özcan, B. (2007b). "Rasyonel Satın Alma" ve "Boş Zaman Sürecine Ait Alışveriş" Eylemlerinin Birlikte Sergilendikleri Mekânlar: Alışveriş Merkezleri", Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt.IX, Sayı.2, ss.39-68.
Özdemir, Ş. ve Yaman, F. (2007). "Hedonik Alışverişin Cinsiyete Göre Farklılaşması Üzerine Bir Araştırma", Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBFDergisi, Cilt.2, Sayı.2, ss.81-91.
Ritzer, G. (2000). Büyüsü Bozulmuş Dünyayı Büyülemek, Çev: Şen Süer Kaya, İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
Simmel, G. (1999). Çatışma Fikri ve Modern Kültürde Çatışma, Çev: Ahmet Aydoğan, İstanbul: İz Yayıncılık.
Sungur, S. (2011). "Tüketimin Küreselleşmesi ve Tüketim Tapınakları: Postmodern Panayır Yerlerinde Alışveriş", İleti-ş-im, Sayı.14, ss.7-35.
Tekel, A. (2009). "Alışveriş Merkezlerinin 'Kamusal Mekân' Nitelikleri Üzerine Bir Değerlendirme: Ankara Panora Alışveriş Merkezi Örneği", Türkiyat Araştırmaları, Yıl.6, Sayı.10, ss.141-154.
Topçuoğlu, N. N. (1996). Basında Reklam ve Tüketim Olgusu, Ankara: Vadi Yayınları.
Toprak, Z. (1995). "Tüketim Örüntüleri ve Osmanlı Mağazaları", Cogito, Sayı.5, ss.25-28.
Torlak, Ö. (2000). Tüketim: Bireysel Eylemin Toplumsal Dönüşümü, İstanbul: İnkılâb Yayınları.
Vural, T. ve Yücel, A. (2006). "Çağımızın Yeni Kamusal Mekanları Olan Alışveriş Merkezlerine Eleştirel Bir Bakış", itüdergisi/a mimarlık, planlama, tasarım, Cilt.5, Sayı.2, ss.97-
106.
Wallerstein, I. (1996). Tarihsel Kapitalizm, Çev: Necmiye Alpay, İstanbul: Metis Yayınları.
Yılmaz, A. S. ve Çetin, B. N. (2006). "Postmodernizm ve Kent", Doğu Anadolu Bölgesi Araştırmaları Dergisi, Cilt.4, Sayı.2, ss.69-74.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com