EFFECTS OF VARIED QURANIC READINGS TO THE MEANING
Journal Name:
- Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Key Words:
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
The impact of Varied Qur'anic Readings on interpretation has been debated all along. Varied Qur’anic Readings had let reciters read the Qur’an in different ways. Some variations of readings do not affect the meaning. In this article, unvaried readings will be out of our attention. The main aim of the article is to put forth some examples that showed these effects and enriched meanings. In order to say that Varied Qur’anic Readings do not any effect on meaning, it is necessary to show that these variations should only be in recitation manners. But, since this is not the case, some opposite examples should be presented.
So, in this article, certain verses will be dealt with in terms of varied readings and approaches of commentators will be examined according to these verses: Had they considered varied readings and did these readings have any impact for their understandings? If there is such an effect, that can change the overall meaning of this verse and this effect would cause variations which are large enough to affect verdicts derived by jurisprudence.
In this article, these questions also will be answered: Are there really varied Quranic readings and is there any statement about this matter came Prophet? If there are, did commentators accept effects of these different readings on understanding? Also, can one determine that any of these readings superior to the others? If there is not any superiority among them, are all of these meanings considered within the Quranic scope or not?
After giving enough examples from the Quran to highlight the matter, the idea "Recitation of the differences have no effect on the meaning" will be examined, whether it is true or false. This is also a goal of the study.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Kıraatlerin tefsire etkisi öteden beri tartışılagelmiştir. Kıraatlerde bulunan ihtilaflar Kur'an’ın farklı şekillerde okunmasına imkân sağlamıştır. Bir kısım kıraat vecihleri manayı etkilememektedir. Bu makalede kıraat vecihlerinden manaya etkisi olmayan kısmı üzerinde durulmayacaktır. Böyle bir etkinin olduğuna ve anlam zenginliği oluşturan okuyuşlara ilişkin örnekler ön plana çıkarılacaktır. Kıraat farklılıklarından hiç birinin anlama etki etmediğinin söylenebilmesi için tüm farklılığın eda keyfiyetlerinden ibaret olduğu düşünülmüş olmalıdır. Ancak durumun böyle olup olmadığı, bir takım örnekler bağlamında ortaya konulmalıdır.
Bu amaçla makalede çeşitli ayetlerdeki kıraat farklılıkları ve müfessirlerin bu farklı okuyuşlara göre ayetlere vermiş oldukları anlamlar incelenecek ve kıraat farklılıklarının anlama etkisinin olup olmadığı tespit edilecektir. Böyle bir etki var ise bu etkinin ayetin genel manasını da değiştirebilecek ve ondan çıkarılacak Fıkhî bir hükmü etkileyecek kadar büyük olup olmadığı örneklerden çıkarılmaya çalışılacaktır.
Kur'an farklı okuyuşları içermekteyse, Hz. Peygamber’in bu konuda yaptığı bir açıklama var mıdır? Varsa bu farklı okuyuşların anlama etkilerini müfessirler kabul etmişler midir? Ayrıca, kıraatlerden bir kısmının diğer bir kısmına üstünlüğü var mıdır? Eğer birinin diğerine üstünlüğü mevcut değil ise erişilen bu manalar Kur'an’ın anlam alanı dâhilinde mi değerlendirilecek yoksa hariçte mi tutulacaktır? Bu sorulara yanıt aranacaktır.
Bu çalışmada ayrıca, çeşitli ayetlerden örnekler verilip mesele belirginleştikten sonra, Kur'an’daki “Kıraat farklılıklarının manaya hiçbir etkisinin olmadığı” şeklindeki yargının doğru olup olmadığı ortaya konulmaya çalışılacaktır. Çalışmanın bir hedefi de budur.
FULL TEXT (PDF):
- 39