You are here

BAŞLANGIÇTAN MEDRESELERE KADAR EĞİTİM-ÖĞRETİM VE MEKÂN ANLAYIŞLARININ DİN EĞİTİMİ AÇISINDAN ANALİZİ

From Beginning to Madrasah, Analyzing of Education, Instruction and Institutions in View of Religious Education

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
When we think about education, the first things we think about them are educational process from beginning to now, educational institutions, and educators and their books. In this article it is tried to answer those questions. In this context, first it is discussed understanding of education in Mecca and Medina at that time, then it is dealt with educational institutions. Also, there is some information about educators and their books. Those books named educational classics are analyzed in view of religious education.
Abstract (Original Language): 
Eğitim tarihi denilince, eğitimin başladığı ve devam ettiği tarihi süreç, bu süreçte yer alan eğitim kurumları ve eğitimciler ile onların eserleri akla gelmektedir. Bu makale, zikredilen bu süreci ortaya koymaya çalışmıştır. Bu çerçevede, İslam Eğitim Tarihinin ilk dönemi olarak kabul edilebilecek olan Hz. Peygamber döneminden medreselere kadar din eğitiminin geçirmiş olduğu süreç bu makalenin konusunu oluşturmaktadır. Bu süreçte, öncelikle Mekke ve Medine dönemi eğitim anlayışı ele alınmış, daha sonra medreselere kadar eğitim kurumları incelenmiştir. Ayrıca, ilk dönemde eğitim ile ilgili yazılan ve bugün din eğitimi klasikleri olarak adlandırılan eserlere ve o eserlerin yazarlarına değinilmiş, eserler din eğitimi açısından analize tabi tutulmuştur.
171-190

REFERENCES

References: 

Bayraktar, M. Faruk, Eğitim ve Öğretimin Esasları, İFAV, İstanbul, 1996.
Bayraktar, M. Faruk, İbn Cemaa’dan Öğretmen ve Öğrencilere Öğütler, İFAV, İstanbul, 1997.
Bozkurt, Nebi, “Medrese” maddesi, TDV İslam Ansiklopedisi, C. 28, Ankara, 2003.
Çelebi, Ahmet, İslam’da Eğitim Öğretim Tarihi, Çev. Ali Yardım, Damla Yayınevi, 3. Baskı, İstanbul, 1998.
Dağ, Mehmet, Öymen, H. Raşit, İslam Eğitim Tarihi, Milli Eğitim Basımevi, Ankara, 1974.
Doğan, Recai, “Osmanlı Eğitim Kurumları”, AÜİFD, C. 37, Ankara, 1997.
Fayda, Mustafa, “Bedir Gazvesi” maddesi, TDV İslam Ansiklopedisi, C. 5, İstanbul, 1992.
Hizmetli, Sabri, İslam Tarihi, Yeni çizgi yayınları, Ankara, 1991.
İbn Cemaa, Tezkiretü’s-Sami ve’l-Mütekellim fi Edebi’l-Âlim ve’l-Müteallim, Çev. M. Şevki Aydın, İslam Geleneğinde Öğretmen ve Öğrenci, Marifet Yayınları, İstanbul, 1998.
İbn Cemaa, Tezkiretü’s-Sami ve’l-Mütekellim fi Edebi’l-Âlim ve’l-Müteallim, Tahkik: Es-Seyyid Muhammed en-Nedevi, Daru’l- Meali, Amman, 1779.
İbn Sahnun, Kitabu Adab’ul Muallimin, Tahkik, Muhammed Urusi el Matvi, Tunus, 1972.
İbn-Hişam, Hz. Muhammed’in Hayatı, Çev: İzzet Hasan, Neşet Çağatay, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Yayınları, Ankara, 1971
İpek, Muammer, El-Cahız’ın Risalet’ül Muallimin Adlı Eseri Üzerine Bir İnceleme, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Konya, 1993.

Kabisi, er-Risâletü’l- Mufassala li Ahvâli’l-Muteallimin va Ahkâmi’l- Muallimîne ve’l Muteallimîn, Çev. Süleyman Ateş, Yeni Ufuklar Neşriyat, İstanbul.
Özel, Ahmet, “İslam’da ve Günümüz Devletler Hukukunda Savaş Esirleri”, İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi, Sayı 1, 2003.
Tosun, Cemal, Kızılabdullah, Yıldız, “Education and Religious Education in The Islamic Education Classics”, Islamiche Theologie und Religionspadagogik Ed. Mizrap Polat-Cemal Tosun, Peterlang, Frankfurt, 2010.
Yurdaydın, Hüseyin Gazi, İslam Tarihi Dersleri, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Yayınları, Ankara, 1971.
Zengin, Zeki Salih, “Cumhuriyet Döneminden Günümüze Din Eğitimi”, Din Eğitimi, Gündüz Yayınevi, Ankara, 2012.
Zernuci, Tâlim’ul - Müteallim, İslam’da Eğitim Öğretim Metodu, Çev. Yunus Vehbi Yavuz, Safahlar Kitap Sarayı, İstanbul, 1995.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com