Being Beautified of the Creature According to Qoran
Journal Name:
- Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Keywords (Original Language):
Author Name |
---|
Abstract (2. Language):
Qoran which has a big aesthetich value, explains that man has been created by considering the most beautiful way. And Qoran emphasizes that God has the most beautiful names. According to Qoran, sky has been adorned with stars, earth has been adorned with plants. In addition, every benefication which people have, has been offered to the various animals. And every benefication has an aesthetic way too. Fot example, the function of the clothes is to protect people from the external effects. But its second function is to make people appear beautiful. So aesthetic and profit have been thought with together.
If we consider Qoran, some of the components have been necessary for the thing which aims at transforming into an aesthetic object. For instance: balance and health(2/Bakara,68), cleanness(9/Tevbe,108), shape(64/Teğabün,3), colour(2/Bakara,69), proportion(95/Tin,4) and preverting discomfort(2/Bakara,263). By this way, Qoran emphasizes not only image but also the facts such as sound, speech, humility and moral sense by analyzing them in the aesthetic concept. And Qoran accepts these facts as the components that make people appear beautiful.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Kendisi büyük bir estetik değere haiz olan Kur‟an, Allah‟ın en güzel isimlere (Esmaül Hüsna)sahip olduğunu ve insanın en güzel surette yaratıldığını ifade eder. Kur‟an‟a göre yeryüzü bitkilerle, gökyüzü yıldızlarla güzelleştirilmiştir. Ayrıca insanların sahip oldukları çeşitli hayvanların ve hizmetlerine sunulan her nimetin estetik bir yönü de vardır. Söz gelimi elbisenin esas işlevi, insanı dış etkilerden korumak, tali fonksiyonu ise onu güzelleştirmektir. Bu bakımdan Kur‟anda estetik ile fayda iç içedir. Kur‟andan anlaşıldığı kadarıyla bir şeyin estetik obje haline gelmesinde bir takım öğelerin bulunması gerekmektedir. Mesela denge ve sağlık(2/Bakara,68), temizlik(9/Tevbe,108), biçim(64/Teğabün,3), renk(2/Bakara,69), oran(95/Tin,4) ve rahatsızlık vermeme(2/Bakara,263). Dolayısıyla Kur‟an estetik bağlamda sadece görüntüyü değil, ses, söz, tevazu ve ahlak gibi olguları da insanı güzelleştiren unsurlar olarak zikretmektedir.
FULL TEXT (PDF):
- 16
213-235