You are here

Yabancılaşma: Bir Özgürleşme Sorunu

Alienation: A Problem of Freedom

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
This study evaluates the freedom/emancipation problem in a way based on the fact of alienation. Marx’s philosophical and historical approach is essential for this evaluation given the fundamental emphasis on alienation. Two figures who agitated Marx are important to comprehend Marx’s intellectual improvement; these are Hegel, in relation with spiritual progress, and Feuerbach, in relation with religion. Marx criticizes both and apprehends to alienation deriving from production activities and labor process, and, most critically, he emphasizes the historical mode of production that sets the framework of alienation. This concrete analysis facilitates to overcome alienation, and, after all, freedom/emancipation issue and the communism idea are discussed and affirmed this basic relationship.
Abstract (Original Language): 
Bu çalışmada özgürleşme sorunu yabancılaşma olgusuna bağlı kalınarak değerlendirilmektedir. Yabancılaşmaya yapılan temel vurgu, bu olguyu tarihsel boyutta çözümleyen ve bunu üretim etkinliğinin tüm somutluğu içinde değerlendiren Marx’ı eksen almayı gerektiriyor. Kuşkusuz bilginin, çözümlemenin birikimli oluşundan hareketle Marx öncesi iki öncüle odaklanılması kaçınılmaz. Yabancılaşma ve tin ilişkisi bağlamında Hegel ve din ilişkisi bağlamında Feuerbach bu iki öncülü temsil ediyor. Bu temelden hareketle Marx, öncüllerine dönük eleştirel tutumuyla, yabancılaşmayı üretim etkinliğinin, emek sürecinin kendisiyle ilişkilendiriyor ve en kritiği bunu belirli bir tarihsel üretim biçimi altında somutluyor. Yabancılaşmanın somut ilişki ağına bağlı ortaya konuşu, bu ilişki ağının olumsuzluk kadar olumluluk içerdiğini de ortaya koymaya olanak tanıyor. Komünizm fikri ve bunda içerili özgürlük sorunu bu somut ilişki ağının kendinden yola çıkılarak örülüyor ve böylece yabancılaşmanın aşılması, özgürleşmenin en temel koşulu kılınıyor.
60
72

JEL Codes:

REFERENCES

References: 

Avineri, Shlomo (1980), Hegel’s Theory of the Modern State. Cambridge: Cambridge University Press.
Axelos, Kostas (1976), Alienation, Praxis and Techne in the Thought of Karl Marx. (Çev. R. Bruzina), Austin&London: University of Texas Press.
Bottigelli, Emile (1993), “Sunuş”, İçinde: 1844 Elyazmaları. (Çev. K. Somer), Ankara: Sol Yayınları.
Coletti, Lucio (1975), Introduction, İçinde: Early Writings. (Çev. R. Livingstone ve G. Benton), London: Penguin.
Hilav, Selahattin (1997), Diyalektik Düşüncenin Tarihi. İstanbul: Sosyal Yayınlar.
Mandel, Ernest ve Novack, George (1975), Marksist Yabancılaşma Kuramı. (Çev. O. Göçmen), İstanbul: Yücel Yayınları.
15 Özgürlüğün neliği başlı başına bir soruşturma konusu. Çalışmamız ekseninde en azından, özgür bir varoluşun bizce en temel kısıtını vurguladık: kapitalist bir örgütlenmede yabancılaşma sorunu. Tarihsel ve toplumsal ilişki bütününden bağımsız bir özgürlük tanımına yakın durmuyoruz. Sınıflı bir toplum ekseninde bir ölçüde özgürlüğün önceli kurtuluş olarak ortaya konabilir. Bu iki kavram birbirine geçişli olabileceği gibi en başta, sınıfların varlığı, özgürlük durumu için sınıf ilişkilerinden kurtuluşu öncelik olarak duyurur. Kurtuluş durumunun özgürlük olanakları açısından daha somut bir duruma işaret ettiği açık olsa gerek. Yeni bir toplumsal örgütlenmenin özgürlük ekseninde keskin bir tanımını yapmak bir ölçüde Marx ve Marksizme kâhinlik yüklemek anlamına gelir. Oysa ki bu düşünce sistemi, gerçeği ütopyalara yeğleyebilen ve somut durumun çözümlemesini her koşulda kendine ilke edinen bir yapıyı tanımlar.
ŞENSES, İ. O. (2017), “Yabancılaşma: Bir Özgürleşme Sorunu”, Fiscaoeconomia, Vol.1(2), 60-72.
72
Marx, Karl (1993), 1844 Elyazmaları. (Çev. K. Somer), Ankara: Sol Yayınları.
Marx, Karl (1975). Early Writings. (Çev. R. Livingstone ve G. Benton), London: Penguin.
Marx, Karl ve Engels, Friedrich (1999), Alman İdeolojisi[Feuerbach]. (Çev. S. Belli), Ankara: Sol Yayınları.
Mészáros, István (1970), Marx’s Theory of Alienation. London: Merlin Press.
Ollman, Bertell (1971), Alienation. London: Cambridge University Press.
Pappenheim, Fritz. (2002), Modern İnsanın Yabancılaşması. (Çev. S. Ak), Ankara: Phoenix Yayınevi.
Sayers, Sean (2009), Marksizm ve İnsan Doğası. (Çev. Ş. Alpagut), İstanbul: Yordam Kitap.
Sayers, Sean (2011), Marx and Alienation Essays on Hegelian Themes, Hampshire: Palgrave Macmillan.
Skempton, Simon. (2010), Alienation After Derrida. London: Continuum International Publishing Group.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com