You are here

ALAGEYIK EFSANES İ İLE K0C0CAŞ DESTANINDA ORTAK UNSURLAR

COMMON ELEMENTS IN THE LEGEND ALAGEYİK AND KOCOCAŞ EPICS

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
10.22559/folkloredebiyat.2016.0
Author NameUniversity of Author
Abstract (2. Language): 
Literature from the past up to the present day from the value judgments of the society, the perception of life and their beliefs ıntheır world hosts the content. In this regard, literature is a tool that enables the transfer of Culture. That belong to the past period, a belief, a way of life, sometimes when it is transferred to the current social environment is repeated.' In this case, literary narratives, as a literary production have been associated with the old content, and carry traces of them. These texts provides the transition between the collective consciousness of a nation that is under the transfer of intellectual values caused by an organic bond. This bond that exists in modern culture as renewed in the past through a narrative similar occurs again. In addition, has a common background and the same culture at different times in different regions from each other, brothers who are members of communities of faith bearing the same motifs and similar elements of narratives can reveal. In this study, a common history and culture, Turkish culture, with the two brothers belonging to the community two of the common motif of narrative texts, will be evaluated in terms of. One dimension of this narrative that carries the legend of a folk literary narrative of Yaşar Kemal entitled The fallow deer, and the other that belongs to the Kyrgyz Turks and Kococas that are present in the oral environment is epic. Beliefs that the Turks belong to the period of hunting and gathering, which is located in the center of this narrative, this period featured in the deer/is centered around the cult of the loser. In this context, narratives and motifs that are common to both episodes have been identified. This partnership in which both of Turkish tribes in the cultural sense, born from the same source, the same culture in different geographies of the phenomena that they are.
Abstract (Original Language): 
Edebiyat ürünleri toplumların geçmişten günümüze kadar gelen değer yargılarını, hayat tasavvurlarını ve inanç dünyalarını içeriğinde barındırır. Bu bakımda^ edebiyat ürünleri kultur aktarımını sağlayan bir araçtır. Geçmiş döneme ait bir inanç, yaşam biçimi bazen mevcut sosyal ortama aktarılarak yinelenir Bu durumda edebî anlatılar, içerik olarak eski edebî üretimlerle bağlantılıdır ve onlardan izler taşır. Bu geçişi sağlayan ise bir ulusun ortak bilinçaltıdır, değerler aktarımın meydana getirdiği bir düşünsel organik bağdır. Bu bag sayesinde geçmişte var olan bir anlatının benzeri modern kültürde yenilenmiş olarak yeniden ortaya çıkar. Bunun yanı sıra ortak geçmişe sahip olan ve aynı kultuıL mensubu olan kardeş topluluklar birerlerinden fark! coğrafyada farklı zamklarda aynı inanç unsurlarını ve motifleri taşıyan benzer anlatılar ortaya koyabilmektedir. Bu çalışmada ortak geçmişi olan ve aynı kültüre, Turk kültürüne, sahip olan iki kardeş topluluğa ait iki anlatı ortak motifler açısından değerlendirilecektir Bu anlatılardan biri Yaşar Kemal'in bir halk anlatısını edebî boyuta taşıdığı Alageyik Efsanesi adlı eseri, diğeri ise Kırgız Türklerine ait olan ve sozlu ortamda teşekkül eden Kococaş Destanı'dır Türklerin avcılık ve toplayıcılık dönemine ait inançlarının merkezde yer aldığı bu anlatılar, bu donemde one çıkan geyik/kayberen kültü etrafında şekillenmiştir. Bu bağlamda her iki anlatıda da yer alan ortak epizot ve motifler tespit edilmiştir. Bu ortaklığı sağlayan her ıkı Türk boyunun da kültürel anlamda aynı kaynaktan doğmaları, aynı kültürün farklı coğrafyalardaki görüngüleri olmalarıdır
11
29

REFERENCES

References: 

Akmataliyev, Abdıldacan ve KIRBAŞEV Keneş: (2007). Kırgız Destanları 3Kocaca§ Destanı, Fikret Turkmen, Baki Bora Hança, Gülsine Uzun (Akt), Ankara, TDK Yayınları.
Aktulum, Kubilay: (2013). Folklor ve Metinlerarasılık, Konya, Çizgi Yayınlan.
Alptekin, Ali Berat (1997). "Kazakistan'da Anlatılmakta Olan Dede Korkut ile İlgili Efsaneler". V. Milletlerarası Türk Halk Kulturu Kongresi/Halk Edebiyatı Seksiyon Bildirileri I. Ankara: Kultur Bakanlığı Yay. 23-33
Artun, Erman (2005). Türk Halk Bilimi, İstanbul, Kitabevi Yayınlan.
Artun, Erman (2014). Ansiklopedik Halkbilimi/Halk Edebiyatı Sözlugu: Terimler-Motifler-
folklor/edebiyat
B a ^ m S ^ L i 2, Ankara, ötüken Yaydan.
Folklor Uluslararası Kultur Araştırmaları Dergisi/International and Quarterly Journal
of Cultural Studies, 106 (Yaz), s. 58-69.
Durbilmez, Bayram: (2003). "Manas Destanındaki Kimi Motiflerin Türk Halk Kültüründeki
Yansımaları", Halkbilimi Ar• aştırmalar ı-for-schungen fur Volkerkunde, 2. Kitap. İstanbul-
Aaachen/Almanya, s. 154-176.
Durbilmez, Bayram: (2007). "Kırım Türk Halk Anlaülarında Sayı Simgeciliği", Milli Folklor
Uluslararası Kültür Araştırmaları Dergisi, 10/76, s. 177-190.
Durbilmez, Bayram: (2008). "Nahçıvan Türk Halk İnanışlarında Mitolojik Sayılar / Mytho¬
logical Numbers in Nakhchıvan- Turkish Folk Beliefs ", Turkish Studies, 3/ 7, s.340-
Durbilmez, Bayram: (2010). "Romanya Sozlu Turk Edebiyatı Ürünlerinde Mitolojik Sayılar",
Folklor/Edebiyat, 16/ 64, s. 245-257.
^ h r 7 ^ Z 7 e l t ^ S a j l W % Z e U S C'
Durbilmez, Bayram: (2013a). "Halk Bilimi Araştırmalarımn 100. Yılında: "Halk Bilimi"
Durbilmez, Bayram: (2013b). "Tatar Hatim NilerKürmiy'de Evlenme Kültürü", TurkDun-
Durbilmez, Bayram ve TEKİN, Fatma: (2014), "Nevşehir Yöresi Yerleşim Adlan Üzerine
Bir V ^ t e ^ e , Folklor/Edebiyat, 20/77.
Durbilmez, Bayram: (2015). "Eflâtun Cem Güney'in 'Dede Korkut Masallan'na Metinler
Arası Bir Yaklaşım: 'Kan Turalı' örneği / Eflâtun Cem Güney's Tales Of Dede Korkut",
Milli Folklor, Uluslararası Kültür Araştırmaları Dergisi, 27/ 108 (Kış), s. 165-179.
Duymaz, Ali (2006). "Afganistan Özbeklerinin Bilmeceleri ile Anadolu Sahası Bilmecelennın
Ortak Yapı özelliklen uzenne", Prof Dr Saım Sakaoglu 'na Armağan, s. 470-480.
f n ^ M ^
Kalafat, Yaşar: ( 2 0 1 2 ) . ^ » / , Halklarda Mitler, Ankara, Berikan Yayınevi.
Kemal, Yaşar: (2008). Üç Anadolu Efsanesi, İstanbul, Yapı Kredi Yayınlan.
S^C&tS^SL **** vol u m e
3/7. s. 495-507.
Oğuz, Ocal vd. : (2006). Halk Biliminde Kuramlar ve Yaklaşımlar, Ankara, Geleneksel Ya-
Ong, Walter J. : (1995). Sozlu ve Yazılı Kültür /SozunTeknolojileşmesi. Çev. Sema Postacı-
Ankara, TTK Yayınlan.
27
folklor/edebiyat
Seyidoğlu, Bilge (1985). Erzurum Efsaneleri, Erzurum'da Belli Yerlere Bağlı Olarak Derlenmiş Efsaneler Üzerinde Bir inceleme, Ankara: Ank. Ünv. Basımevi.
Şimşek, Esma: (1995). "Giresun ve Çevresinde Anlatılmakta Olan "Ana Geyik" Efsanesin¬de Mitolojik Unsurlar", Milli Folklor Dergisi 26 (Yaz), s. 17-22.
Tavkul, Ufuk: (2001). "Karaçay-Malkar Kültüründe Avcılık ve Av Tanrısı Apsaü", Kırım Dergisi, (9/34), s. 36-41.
'^^^3^^^^^, Kırgu Destanları III-Kocacas Des-
Uçar, Zone: (2014) (2014). "Turk Kültüründe Geyik ve Geyikli Baba Üzerine Gözlemler". Kultur Evreni 21 (Yaz), s. 129-145.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com