You are here

TOKAT YÖRESİNDE KULLANILAN BAZI KOMBİNE TAHIL EKİM MAKİNALARINDA TOHUM DAĞILIM DÜZGÜNLÜKLERİNİN BELİRLENMESİ

THE DETERMINATION OF SEEDING DISTRIB UTION PATTERN ON GRAIN SEED DRILLS USED IN TOKAT REGION.

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
In this research, it was tried to determine the most appropriate working speeds and also the rate of seed damaging with the machine gives the optimum seed distribution pattern in row for the wheat and barley seeds by using three different types of grain drilling machines which are used in Tokat region. Research were made on laboratory conditions according to 3 different working speed and the same seeding ratio. Sticky band system were used to determine of seeding uniformity in row. In the results of experiments, the optimum seeding distribution pattern in row were found at the Machine-2 by the 1 m/s working speed on wheat and by the 1.5 m/s working speed on barley. No machines were given optimum row space distirbution pattern. No relationship between the working speed and the uniformity of seeding distribution pattern in row and row spacing were found. The grain damaged ratio were found lower than the limits shown on the TS 5690 at the every research results. Seeds damaged ratio were found higher in barley than wheat seeds in all tests.
Abstract (Original Language): 
Bu araştırma ile; Tokat yöresinde kullanımı en fazla olan üç farklı kombine tahıl ekim makinası ele alınarak, buğday ve arpa ürünleri için en iyi sıra üzeri ve sıralar arası tohum dağılım düzgünlüklerini veren makina ile her bir makina için en uygun ilerleme hızları ve tohumları zedeleme yüzdeleri belirlenmeye çalışılmıştır. Denemeler, laboratuvar koşullarında, üç farklı ilerleme hızı kademesinde ve sabit ekim normunda yürütülmüştür. Sıra üzeri tohum dağılım düzgünlüğünün belirlenmesinde yapışkan bantlı deneme düzeninden yararlanılmıştır. Denemeler sonucunda, sıra üzeri tohum dağılım düzgünlüğü, en iyi Makina-2' de; buğdayda 1 m/s, arpada 1.5 m/s ilerleme hızlarında elde edilmiştir. Sıralar arası tohum dağılım düzgünlükleri hiçbir makinada istenilen düzeyde bulunamamıştır. Sıralar üzeri ve arası tohum dağılım düzgünlükleri ile, ilerleme hızı arasında bir ilişki bulunamamıştır. Tohum zedelenme yüzdesi, her bir denemede TS 5690' da belirtilen sınırın altında bulunmuştur. Zedelenme yüzdesi, arpada, her bir deneme için buğdaydan yüksek düzeydedir.
299-313

REFERENCES

References: 

1. Anonymous,
Buğday
, TS 2974. Türk Standartları Enstitüsü, Ankara, 1978.
2. Anonymous,
Sıray
a Ekim Makinalan, TS 5690. Türk Standartları Enstitüsü, Ankara, 1988.
3.
Erol
, M.A., M. Ronieczna, E. Dursun, Tohumlarda Mekanik Zedelenme ve Çimlenme. A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayın no: 1235, Ankara, 1991.
4.
Gökçebay
, B., Tarım Makinalan I. A.Ü. Zir. Fak. Yayın No: 979, Ankara, 1986.
5.
Keskin
, R., 1988. Yerli Yapısı Bazı Kombine Ekim Makinalannda Enine Dağılım Düzgünlüğüne Etkili Faktörler Üzerinde Bir Araştırma. A. Ü. Ziraat Fakültesi Yayın No: 1073, Ankara, 1988.
6.
Konak
, M, F. Demir, H. Hacıseferoğulları, Ekici Düzenlerle Fasulye ve Nohut Ekiminde İlerleme Hızının Ekiminde İlerleme Hızının Sıra Üzeri Dağılım Düzgünlüğüne Etkisi. S.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, Cilt :2 Sayı: 4. Konya, 1992.
7.
Önal
, İ., Ekim-Dikim -Gübreleme Makinalan. E. Ü. Ziraat Fakültesi Yayın No: 450, Bornova-İzmir, 1987.
8.
Özmerzi
, A., Tahıl Ekim Makinalannda Kullanılan Gömücü Ayaklara İlişkin Tohum Dağılımları Üzerinde Bir Araştırma. T.Z.D.K. Yayınları, No: 44. Ankara, 1986.
9.
Özsert
, İ., P. Ülger, Tahıl Ekim Makinalan Dağıtım Düzenleri Üzerinde Bir Araştırma. Tarımsal Mekanizasyon 9. Ulusal Kongresi. (20-22 Mayıs 1985), Adana, 1985.
10.
Sungur
, N., I. Önal, T.Z.D.K. Kombine Pamuk Ekim Makinası Üzerinde Bir Araştırma. E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayın No: 309. Bornova-İzmir, 1977.
312
1
l.Taşer, Ö.F., Ekim Makinalannda Sıra Üzeri Tohum Dağılım Düzgünlüğünün Simülasyonu. GOÜ. Ziraat Fakültesi Dergisi (Yayında). Tokat, 1996.
12.
Turgut
, N., P. Ülger, İ. Özsert, Bazı Tohum Dağıtım Düzenlerinde Titreşimin Sıra Üzeri Dağılım Düzgünlüğüne Etkisi. Tarımsal Mekanizasyon 14. Ulusal Kongresi (14-16 Ekim 1992) Bildiri Kitabı, Samsun, 1992.
13.
Vatandaş
, M., R. Gürhan, Kombine Ekim Makinalannda Helezonlu Ekim-Gübreleme Düzeninin Kullanılabilirliği. Tarım Makinalan Bilimi ve Tekniği Dergisi. Cilt 2, No: 2, Ankara, 1992.
14.
Yavuzcan
, G., İ.Çilingir; A.İ.Acar; R.Öztürk; R.Gürhan; M.A. Beyhan; A.Çolak, Tarım Makinalan Deneyleri ve Bazı Deney Tesisleri, T.Z.D.K. Mesleki Yayınları, 1986.
15.
Zender
, F. N., İ. Önal, E. Aykas, Nohut ve Mercimek Ekimine Uygun Ekici Düzenler. Tarımsal Mekanizasyon 13. Ulusal Kongresi (25-27 Eylül 1991), Konya, 1991.
16.
Zender
, F.N., E. Aykas, İ. Önal, Islatılmış Nohutun Makina İle Ekim Olanakları. Tarımsal Mekanizasyon 14. Ulusal Kongresi (14-16 Ekim 1992) Bildiri Kitabı, Samsun.
313

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com