You are here

Giresun İli Merkez İlçede Fındık Yetistiren İsletmelerin Ekonomik Analizi, Üretim ve Pazarlama Sorunlarının Belirlenmesi Üzerine Bir Arastırma

A Research on the Determination of the Production and Marketing Problems, Economic Analysis of Farms Growing Hazelnut in Central District of Giresun Province

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
In this study, the data used in the study were obtained with a face to face questionnaire of 126 hazelnut growers. The Neyman method was applied to determine the sample size. Socio-economic structures of the farmers were found out with the analyses. The active capital in the first group farms was calculated higher than those located in the second group farms. Gross margin analyses method was applied at the production activities level and hazelnut production within the gross income occupied 99,43% in the first group farms and 98,43% in the second group farms, respectively. The farm was evaluated as a whole and outputs of the activities were determined. The annual agricultural income (for both groups of farms) was calculated as somewhere around 3.000 TL. The agricultural income was approximately 1/3 of the family income in both farm groups. Annual income per family for both farms was determined as 2,8 thousand TL. The total cost required for the hazelnut production was calculated as 7,91 TL/kg in the first group farm and 7,53 TL/kg in the second group farm. The most important problem in the production was the high cost of the inputs, and in the marketing; the price of hazelnut is considered the most important handicap.
Abstract (Original Language): 
Arastırmada kullanılan veriler fındık yetistiriciligi yapan 126 adet isletmeden anket yoluyla elde edilmistir. Örnek hacminin belirlenmesinde Neyman yöntemi uygulanmıstır. Analizde isletmelerin sosyo - ekonomik yapısı ortaya konmustur. Ilk kusak isletmelerde aktif sermaye yüksek kusak isletmelere göre daha yüksek hesaplanmıstır. Üretim faaliyetleri bazında brüt marj analiz yöntemi uygulanmıs ve brüt hasıla içinde fındık üretimi ilk kusak isletmelerde %99,43 ve yüksek kusak isletmelerde de %98,43 oranla en büyük paya sahip oldugu görülmüstür. Isletme bir bütün olarak ele alınmıs ve faaliyet sonuçları tespit edilmis, tarımsal gelir yıllık (her iki kusak için de geçerli) yaklasık 3.000 TL civarında hesaplanmıstır. Toplam aile geliri içinde tarımsal gelir her iki kusak isletmelerde de ancak yaklasık 1/3 oranında yer almakta oldugu, kisi basına ortalama yıllık aile gelirinin de ilk ve yüksek kusakta 2,8 bin TL civarında oldugu belirlenmistir. Arastırmanın ana konusunu teskil eden fındıgın maliyet analizi yapılmıs ve kilograma ilk kusakta 7,91 TL/kg ve yüksek kusakta ise 7,53 TL/kg oldugu hesaplanmıstır. Ayrıca üretimde en önemli sorunun girdilerin pahalı olması yer alırken, pazarlama sürecinde ise serbest piyasada ürün fiyatının düsüklügü en önemli sorun olarak karsımıza çıkmaktadır.
43-56

REFERENCES

References: 

Anonim, 2009a. İl Tarım Müdürlüğü, Haberler, http://www.giresuntarim.gov.tr/tarm2/genhaber.aspx? kod=347. (Erişim Tarihi: 01.12.2009)
Anonim, 2009b. Türkiye İhracatçılar Meclisi, İhracat Kayıt Rakamları,
http://www.tim.org.tr/index.php?option=com_content &view=article&id=625&Itemid=135. (Erişim Tarihi: 12.11.2009)
Anonim, 2009c. Fiskobirlik Genel Müdürlüğü, Dosya
Kayıtları, Giresun. Anonim, 2009d. İl Tarım Müdürlüğü, Giresun İli'nin Genel
Tarımsal Durumu,
http://www.giresuntarim.gov.tr/tarm2/tyapi.aspx.
(Erişim Tarihi: 20.11.2009) Anonim, 2009e. Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü,
Dosya Kayıtları, Giresun. Anonim, 2009f. TC Ziraat Bankası, Çiftçilere Uygulanan
Tarımsal Kredi Oranları, http://www.ziraat.com.tr. Anonim, 2009g. Devlet Planlama Teşkilatı, Temel
Ekonomik Göstergeler, Aylık Döviz Kuru Raporu,
http://ekutup.dpt.gov.tr/teg/2009/12/tv.25.xls.,
(Erişim Tarihi: 20.12.2009)
Aras, A., 1988. Tarım Muhasebesi, E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları No:486, E.Ü. Basımevi, Bornova-İzmir.
Ayfer, M., Uzun, A. ve Baş, F., 1986. Türk Fındık Çeşitleri. Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yayınları, 95 s., Ankara.
Bülbül, M., 1979. "Bafra İlçesi Tütün İşletmelerinin Ekonomik Yapısı, Yatırım ve Cari Harcamaların Dağılımı ve Bunların Gelir Üzerine Etkisi", A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları:710, Ankara.
Demir, T., 1997. Samsun İlinde Yetiştirilen Fındıkların Seleksiyonu Üzerine Bir Ön Araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, 59 s., Samsun.
Erkuş, A., Bülbül, M., Kıral, T., Açıl, A.F. ve Demirci, R., 1995. Tarım Ekonomisi, A.Ü. Ziraat Fakültesi Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Vakfı Yayınları No:5, Ankara.
Esengün, K., 1990. Tokat İlinde Meyve Yetiştiriciliği Yapan İşletmelerin Ekonomik Durumu ve İşletme Sonuçlarını Etkileyen Faktörlerin Değerlendirilmesi Üzerinde Bir Araştırma, E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Bornova-İzmir.
Kılıç, S., 2006. Sivas Merkez İlçede Şeker Pancarı Yetiştiriciliği Yapan Tarım İşletmelerinin Ekonomik Analizi, GOÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Tokat
Kıral, T., Kasnakoğlu, H., Tatlıdil, F.F., Fidan, H. ve Gündoğmuş, E., 1999. Tarımsal Ürünler İçin Maliyet Hesaplama Metodolojisi ve Veri Tabanı Rehberi, Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü Yayını, Proje
Raporu 1999-13, Yayın No:37, Ankara.
Koral A. İ. ve Altun A., 2005. Türkiye'de Üretilen Tarım Ürünlerinin Üretim Girdileri Rehberi, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Şube Müdürlüğü Yayınları, Yayın No: 104, Rehber No: 16, Ankara
Köksal, İ., 2002. Türk Fındık Çeşitleri. Fındık tanıtım Grubu Yayınları, s.84, Ankara.
Sayılı, M., 2001. Amasya İli Suluova İlçesinde Sığır Besiciliği Yapan İşletmelerin Ekonomik Analizi, GOÜ. Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Tokat.
Usta, R., 2002. Türkiye'nin Fındık İhracatında Pazar ve Mamul Geliştirilmesi Üzerine Bir Araştırma, http://www.dtm.gov.tr/dtmadmin/upload/EAD/Taniti m KoordinasyonDb/fındık.doc. (Erişim Tarihi: 01.12.2009)

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com