You are here

POPÜLER KÜLTÜR ve SPOR MERKEZLERİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

A RESEARCH ON POPULAR CULTURE AND SPORT CENTERS

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
In the community, popular culture lives in a close relation with the pratices that forms the life of majority or the public. Also, throughout history, popular culture is fed by the cases that classify societies such as ideology, power, elite societies and ownership status of manufacturing resources. In addition to these, popular culture both lives in democracy and freedom that is the preference of majority and in the alternate culture that the high culture defer. Todays, popular culture lives in the centre of manufacture/consumption culture. Nowadays, with the forming of life conditions, sports activities have been located decoratively to indoors such as easy to auditing like most of the popular, temporary, restricted, and economical. Based on different approaches, this study is aim to make analyze the reasons why sport and sports centers are in popular culture.
Abstract (Original Language): 
Toplum içinde çoğunluğun ya da halkın yaşamını biçimlendiren pratiklerle yakın ilişki içerisinde hayat bulan, tarihsel süreçte ideoloji, iktidar, elit kesim ve üretim kaynaklarının sahiplik durumları gibi toplumları sınıflandıran olgulardan beslenen popüler kültür; kimi zaman çoğunluğun tercihi demokrasi ve özgürlük içinde, kimi zaman yüksek kültürün ötelediği öteki kültür, günümüzde ise üretim/ tüketim kültürünün merkezinde hayat bulmaktadır. Günümüzde spor faaliyetleri; yaşam koşullarının da biçimlendirmesiyle, çoğu popüler olan gibi denetimi kolay, süreli, sınırlı, ekonomik boyutu olan kapalı mekânlara süslü bir biçimde yerleştirilmiştir. Bu çalışma; farklı yaklaşımlardan yola çıkarak spor ve spor merkezlerinin popüler kültür içinde bulunmasının nedenlerini analiz etme amacını taşır.
67-82

REFERENCES

References: 

ARIK, M. Bilal (2004). “ Popüler Kültüre Temel Yaklaşımlar” İletişim Fakültesi Dergisi, Sayı 19, Sayfa 327-345
ARIK, M. Bilal (2008). “ Futbol ve Televizyon Bağı: Sinbiyoz Beslenme” İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, Sayı 26, Sayfa 197-222
AYTAÇ Ömer (2006). ”Tüketimcilik ve Metalaşma Kıskacında Boş Zaman” Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı 11, Sayfa 27-53.
BİGSBY, C.W.E. (1999). “Popüler Kültür Politikaları” Popüler Kültür ve İktidar, Derleyen: Güngör N., Vadi Yayınları, Ankara, 73-97 .
DOĞAN, Cevdet (2008). “Popüler Kültür ve Spor” Sosyoloji Notları, Sayfa 13-21.
82
Popüler Kültür ve Spor…
e-gifder, Cilt/Volume: 1, Sayı/Number:4, Eylül/September 2012 egifder.gumushane.edu.tr
ERDOĞAN İ. (1999). “Popüler Kültür: Kültür Alanında Egemenlik ve Mücadele” Popüler Kültür ve İktidar, Derleyen: Güngör N., Vadi Yayınları, Ankara, 18-52 .
ERDOĞAN İ. , ALEMDAR K. (2011). Kültür ve İletişim (3. Baskı). Ankara: Erk Yayınevi.
GANS, Herbert J. (2007). Popüler Kültür ve Yüksek Kültür (2. Baskı). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
GÜNGÖR, Nazife (1999). Popüler Kültür ve İktidar (1. Baskı). Ankara: Vadi Yayınları.
MCROBBİE, Angela (1999) Postmodernizm ve Popüler Kültür (1. Baskı). İstanbul: Sarmal Yayınevi.
ODABAŞI, Yavuz (1999). Tüketim Kültürü Yetinen Toplumun Tüketen Topluma Dönüşümü (1. Baskı). İstanbul: Sistem Yayıncılık.
REAL, Micheal (1999). “Marksizm ve Popüler Kültürel Eleştirinin Keskin Ucu Popüler Kültür ve İktidar”, Derleyen: Güngör N., Vadi Yayınları, Ankara, 326-347 .
ROWE, David (1996). Popüler Kültürler Rock ve Sporda Haz Politikası (1. Baskı). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
STOREY, John (2000). Popüler Kültür Çalışmaları Kuramlar ve Metodlar (1. Baskı). İstanbul: Babil Yayınları.
TALİMCİLER, Ahmet (2008). ”Futbol Değil İş: Endüstriyel Futbol” İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, Sayı 26, Sayfa 89-114.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com