You are here

REKLAMLARA YÖNELİK TUTUMLAR: NİTEL BİR ARAŞTIRMA

ATTITUDES TO ADVERTISING: A QUALITATIVE STUDY

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Attitudes to advertising are a subject that studied fairly little. Knowing consumers attitudes to advertising generally and conceiving them will provide important in formations for academicians who study in this scope and professionals who study in advertising sector. Therefore, if attitudes about advertising are unknown, even the most creative studies will be sentenced to failure. In this scene, this study is planned intended to answer “why-what for” questions. Conversation with 21 participants from different education and economic level is done within the scope of study and attitudes to advertising and emotions and thoughts which provided a basis for these attitudes had been tried to determine. If we consider results of the study, it is possible to categorize attitudes as “positive attitudes to advertising”; “negative attitudes to advertising” and “mixed up in an affair”.
Abstract (Original Language): 
Reklamlara yönelik tutumlar Türkiye’de oldukça az çalışılmış bir konudur. Tüketicilerin genel olarak reklamlara yönelik tutumlarının bilinmesi ve bu tutumlara kaynaklık eden düşüncelerin ortaya çıkarılması hem bu alanda çalışan akademisyenler için hem de reklamcılık alanında çalışan profesyoneller için önemli bir veri sunacaktır. Nitekim eğer bir toplumda reklamlara yönelik genel tutumların yönü bilinmiyorsa reklamcılık alanında çok yaratıcı çalışmalar bile başarısızlığa mahkûm olacaktır. Bu bağlamda, bu çalışma “neden, niçin” sorularını cevaplamaya yönelik betimsel bir nitel çalışma olarak tasarlanmıştır. Çalışma kapsamında farklı eğitim seviyelerinden ve farklı gelir düzeyinden 21 katılımcı ile görüşülmüş ve reklamlara yönelik tutumları ile bu tutumlara kaynaklık eden duygu ve düşünceleri ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Araştırma sonuçlarına bakıldığında, katılımcıların tutumlarını “reklamlara yönelik tutumları olumlu”, “reklamlara yönelik tutumları olumsuz” ve “arada kalanlar” şeklinde kategorileştirmek mümkündür.
51-66

REFERENCES

References: 

ASHILL, J. Nicholas ve YAVAŞ, Ugur (2006). “Dimensions of Advertising Attitudes. Congruence Between Turkish and New Zealand Consumers”, Marketing Intelligence & Planning, Vol. 23 No. 4, 2006, 340-349.
BERGMAN-DUTTA, J. Mohan (2006). “The Demographic and Psychographic Antecedents of Attitude toward Advertising”, Journal of Advertising Research, March 2006, 102-112.
DEMİR, O. Ömer (2009). Nitel Araştırma Yöntemleri, (Editör), Dr. K. Böke, Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, İstanbul: Alfa Basım Yayım.
DURVASULA, Srinivas; ANDREWS, J. Craig; LYSONSKI, Steven; NETEMEYER, G. Richard (1993). “Assessing the Cross-national Applicability of Consumer Behavior Models: A Model of Attitude toward Advertising in General. Journal of Consumer Research, Vol. 19, March 1993, 626-636.
DURSUN, Yunus (1997). “Üniversite Öğrencilerinin Reklamlara Yönelik Tutumlarına Eğitim-Öğretim Programları ve Cinsiyet Farklılıklarının Etkileri”, Pazarlama Dünyası, 11(63), 1997, 10-16.
İSPİR, N. Bilge ve SUHER, H. Kemal (2009). “SMS Reklamlarına Yönelik Tüketici Tutumları”, Selçuk İletişim Dergisi, 5 (4), 2009, 5-17.
İNCEOĞLU, Metin (2011). Tutum Algı İletişim, Ankara: Siyasal Kitapevi.
MUEHLING, D. Darrel (1987). “An Investigation of Factors Underlying Attitude-toward-advertising-in-general”, Journal of Advertising, Vol:16 No:1, 1987, 32-40.
ELDEN, Müge (2009). Reklam ve Reklamcılık, İstanbul: Say Yayınları.
REID, N. Leonard ve SOLEY, C. Lawrence (1982). “Generalized and Personalized Attitudes toward Advertising’s Social and Economic Effects”, Journal of Advertising, Vol.11 No.3, 1982, 3-7.
66
Reklamlara Yönelik Tutumlar…
e-gifder, Cilt/Volume: 1, Sayı/Number:4, Eylül/September 2012 egifder.gumushane.edu.tr
SHAVITT, Sharon; LOWREY, Pamela; HEAFNER, James (1998). “Public Attitudes toward Advertising: More Favorable than You Might Think”, Journal of Advertising Research, July/August, 1998, 7-22.
TÜRK DİL KURUMU, http://tdkterim.gov.tr/bts/?kategori=verilst&kelime=olumlu&ayn=tam, Erişim Tarihi: 16/03/2009.
TÜRK DİL KURUMU, http://tdkterim.gov.tr/bts/?kategori=verilst&kelime=olumsuz&ayn=tam, Erişim Tarihi: 16/03/2009)

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com