21TH CENTURY COMMON SECURITY ENVIRONMENT: PLANNING PROPOSALS FOR LAW ENFORCEMENT POLICE FORCES WITH
MILITARY STATUS
Journal Name:
- Güvenlik Bilimleri Dergisi
Key Words:
Keywords (Original Language):
Author Name |
---|
Abstract (2. Language):
The security issue has always been in the top priority sphere of interests for states in any area of history. The struggle against factors threatening the national or common security matter, being much more complex than individual security and being bound to delicate balance, is nowadays as important as it was in the past; however, it is much more complex.
Threats that became vague and attained an asymmetrical structure in the Post-Cold War Era procured the review of defense planning processes, the adaption of different consciousness and methods, and the emergence of new tasks; furthermore, it ensured that law enforcement police forces contributed more actively to the configuration of a common security environment.
Law enforcement police forces with military status distinguished themselves by virtue of their eligible structures in meeting task requirements created by this new era and thus, they became preferred units. Nevertheless, as a result of this dual task structure Gendarmerie Units need to have a wide-range of talents capable of accomplishing tasks in various areas successfully.
Nowadays, it is deemed that benefitting from talent-based/scenario space-based planning methods, in essence being a part of defense planning processes, for specifying and gaining such needed talents for the system would avail.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Güvenlik konusu tarihin her döneminde devletlerin öncelikli ilgi alanında yer almıştır. Bireysel güvenlikten çok daha karmaşık ve hassas dengeler üzerine oturan ulusal veya ortak güvenlik olgusunu tehdit eden unsurlarla mücadele bugün en az geçmişteki kadar önemli ama çok daha karmaşıktır.
Soğuk Savaş sonrası dönemde, belirsizleşen ve asimetrik bir yapıya kavuşan tehditler savunma planlama süreçlerinin yeniden gözden geçirilmesini, farklı anlayış ve metotların benimsenmesini, yeni görevlerin ortaya çıkmasını ve kolluk kuvvetlerinin ortak güvenlik ortamının şekillendirilmesinde daha fazla rol almasını sağlamıştır.
Askeri statülü kolluk kuvvetleri, bu yeni dönemin ortaya çıkardığı görev ihtiyaçlarını karşılamada daha elverişli yapılarıyla öne çıkmış ve tercih edilen birimler olmuştur. Bununla birlikte, bu dual görev yapısının sonucu olarak, Jandarma birlikleri farklı alanlardaki görevleri başarıyla yerine getirebilecek geniş bir yetenek yelpazesine sahip olmak zorundadır.
Günümüzde bu yetenek ihtiyaçlarının tespitinde ve sisteme kazandırılmasında, temelde savunma planlama süreçlerinin bir parçası olan yetenek temelli /senaryo uzayına dayalı planlama yöntemlerinden istifade etmenin yararlı olacağı düşünülmektedir.
FULL TEXT (PDF):
- 1