You are here

Kalecik'e Bağlı Bağcılıkla Uğraşan On Köyde Ekonomi Kurumu Açısından Modernleşme Eğilimleri

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
The aim of this study is to investigate the modernization trends in the economic life of ten villages subsisting on viniculture. The starting point of this study i s the assumption that modernization is primarily realized in economic life. Within this context, first, the economic activity and production processes of families involved in viniculture and the problems they face in these processes have been analyzed. Then, the modernization trends in economic structure have been investigated through an analysis of the ownership status, income level, other agricultural activities, and consumption habits of these families. Within the framework of this study, economy as an institution will be treated in terms of Lerner's (1964: 47) concept of "transitional society" where the characteristics of traditional and moderns societies exist side by side.
Abstract (Original Language): 
Araştırmanın amacı Kalecik'e bağlı satış amaçlı bağcılık yapılan on köyde ekonomik açıdan modernleşme eğilimlerinin saptanmasıdır. Çalışmada modernleşmenin öncelikle ekonomi alanında gerçekleşeceği varsayımından hareket edilmiştir. Bu bağlamda ilk olarak, örneklem grubunu oluşturan ailelerin temel ekonomik faaliyeti olan bağcılıkla ilgili üretim ve pazarlama süreçleri ile bu süreçlerde karşılaştıkları sorunlar incelenmiştir. Daha sonra ailelerin mülkiyet durumları, gelir düzeyleri, diğer tarımsal faaliyetleri, tüketim biçimleri gibi konular ele alınarak, ekonomi kurumun¬daki modernleşme eğilimleri belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmada incelenen ekonomi kurumu, ge-leneksel-modern toplum dikotomisi içinde değil, geleneksel ve modern toplumların özelliklerinin bir arada görüldüğü Lerner (1964: 47)'ın "geçiş halinde toplum" kavramıyla açıklanmıştır.
1-19

REFERENCES

References: 

Aziz, A. (2000), Kırsal Alanda Kadının İstihdama Katılımı, Ankara: T.C. Başbakanlık
Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü. Bahar E. ve diğerleri. (1998), "Bağ Alanlarındaki Azalma Nedenleri ve Başlıca Bağcılık
Sorunları; Tekirdağ Merkez İlçe Örneği", IV. BAĞCILIK SEMPOZYUMU
BİLDİRİLERİ, Yalova: Emek Ofset Matbaa.Barron, H. (1971), "Mıxed Harvest- The Second Great Transformatıon In The Rural North (1870-1930)", MODERNIZATION REVISITED: MARKET STRUCTURES AND COMPENENT FARMERS IN SÖDERMANLAND COUNTRY, SWEDE, DURING THE LATE NINETEENTH AND EARLY TWENTIETH CENTURIES içinde (9-48), Cambridge: Cambridge University Press.
Boran, B. (1992), Toplumsal Yapı Araştırmaları: İki Köy Çeşidinin Mukayeseli Tetkiki, Bütün Kitapları 3, Birinci Baskı, İstanbul: Sarmal Yayınevi.
Çetin, B. ve Tipi, T. (1998), "Türkiye Bağcılığındaki Gelişmeler", IV. BAĞCILIK SEMPOZYUMU BİLDİRİLERİ içinde (171-175), Yalova: Emek Ofset Matbaa.
Dönmezer, S. (1984), Sosyoloji, İstanbul: Hüsnütabiat Matbaası.
Gündüz, M. (1998), "Üretimden İhracata Türkiye Bağcılığı", IV. BAĞCILIK SEMPOZYUMU BİLDİRİLERİ içinde (1-8), Yalova: Emek Ofset Matbaa.
Huntington,
S
. P. (1967), Siyasal Gelişme ve Siyasal Bozulma, (Çev. E. Özbudun), HED, C. 22/23.
http://www.hayyam.com/basin/tarimbk/kalecikkarasi.html.
İlter, E. (1985), "Çekirdeksiz Üzüm Çeşidinde Telli Terbiye Sistemleri Üzerinde Bir Araştırma", TÜRKİYE I. BAĞCILIK SEMPOZYUMU BİLDİRİLERİ içinde (75¬80), Cilt:1, Ankara: T.C. Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı, Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü, Yayın No: 3.
İnal, S. (1985), "Türkiye Bağcılığının Genel Durumu, Araştırmaya Konu Teşkil Eden Başlıca Sorunları ve Bu Sorunların Çözümü Yönünde Uygulanan Strateji",
TÜRKİYE I. BAĞCILIK SEMPOZYUMU BİLDİRİLERİ içinde (5-34), Cilt:1,
Ankara: T.C. Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı, Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü, Yayın No: 3.
Kıray, M. (1998), Toplumsal Yapı, Toplumsal Değişme, İstanbul: Bağlam Yayınları.
Kongar, E. (1995), Toplumsal Değişme: Kuramlar, İlkeler, Ankara: Bilgi Yayınları.
Lerner, D.
(1964)
, The Passing of Traditional Society, London: The Free Press of Glen-coe Collier Macmillan Limited.
Levy, M. Y. (1996), Modernization and The Structure of Societies, Volume I, London: Transaction Publishers.
Oskay,
Ü
. (1983), Geçiş Dönemi Tipi Olarak Zonguldak Kömür Havzası Maden İşçisi-İhsaniye ve Gelik Ocaklarında Çalışan Maden İşçileri Üzerine Bir Araştırma, İz¬mir: Ege Ün. Edebiyat Fakültesi Yayınları, No, 25.
Özbay, F. (1984), "Kırsal Kesimde Toplumsal ve Ekonomik Yapı Değişmelerinin Aile İşlevlerine Yansımaları", TÜRKİYE'DE AİLENİN DEĞİŞİMİ TOPLUMBİLİMSEL İNCELEMELER içinde (35-69),(Yayına Hazırlayan: Türköz Erder), Ankara: Türk Sosyal Bilimler Derneği.Özen, S. (1991), Sanayi Kasabasında Yaşam Biçimi ve Aile Yapısında Meydana Gelen Değişmeler, İzmir: Ege Ün. Edebiyat Fakültesi.
Sarıbay, A. Y. (1985), Türkiye'de Modernleşme, Din ve Parti Politikası, İstanbul: Alan Yayınları.
Smelser, N. J.
(1964)
, "Toward a Theory of Modernization", SOCIAL CHANGE, (Ed. Amitian Etzioni and Eva Etzioni), U.S.A: Basic Books Inc.
Şafak, A. (1984), "Tarım Ekonomisi Araştırmaları ve Eğitimi Ülkesel Projesi Kapsamında Bağcılık Konusunda Yapılan Çalışmalar", TÜRKİYE II. BAĞCILIK VE ŞARAPÇILIK SEMPOZYUMU içinde (170-177), Manisa: Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü.
Tütengil, C. O. (1980), Az Gelişmenin Sosyolojisi, İstanbul: Ülken Yayınevi.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com