You are here

Yazınlararası Biçem Alımlamaları (Vladimir Nabokov ve Oğuz Atay Örneğinde)

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Opennes an d a pluralistic understanding of from, which is a characteristic of post-modern art, materialises especially on the levels of composition, narrative perspective and the attitude of the narrator. This study will compare in regard to art style and individual style two works belonging to different national literatures. Starting from an analogy between Oğuz Atay's Tutunamayanlar and Vladimir Nabokov's Pale Fire, this paper aims at reaching conclusions regarding the reception of art styles and the influence of an art style on the individual style of an author. Both in Pale Fire and Tutunamayanlar, biographical experiences are transferred to the fictional world of the two protagonists. In Oğuz Atay's work, influences regarding theme and form deriving from Pale Fire can be traced in terms of 'methods of open writing' and 'open style'. The narrator of Tutunamayanlar applies these methods of writing and this open and individual style in order to achieve transparency and opennes on narration level. These tendencies materialise in the perspective and the attitude of the narrator and lead to the composition of a meta-fictional narration level.
Abstract (Original Language): 
Postmodern sana t anlayışının özelliklerinden olan açıklık ve çoğulcu biçim, yazı ve anlatım boyutlarında, dolayısıyla anlatım tutumlarında belirmektedir. Bu araştırmada yazı biçiminden ve anlatım boyutundan hareketle, Vladimir Nabokov'un Pale Fire (Solgun Ateş) ve Oğuz Atay'ın Tutunamayanlar adlı yapıtları, sanatsal anlayışı ve bireysel biçem bakımından karşılaştırılmıştır. Oğuz Atay'ın Tutunamayanlar yapıtı, Vladimir Nabokov'un Pale Fire yapıtı ile benzerlik göstermesi nedeniyle, sanat biçemi alımlaması ve bu alımlamanın bireysel biçeme etki¬leri konularına yönelik çıkarımlar yapılacaktır. Hem "Pale Fire", hem de Tutunamayanlar bir yazarın muhteşem öz geçmişinin gerçek yaşama aktarımını, kahramanla anlatıcının, anlatıcı ile yazarının özdeşleşmesini konulaştıran yapıtlardır. Oğuz Atay yapıtında Pale Fire'in konusu ve yazı biçiminden esinlenmiş, yapıtında bu sanat biçimini 'açık yöntemler' ve 'açık biçem' yoluyla işlemeyi sürdürmüştür. Tutunamayanlar'ın anlatımcısı tarafından dile getirilen ve bu yapıtın bireysel biçemi olarak görülebilecek 'açıklık yöntemi' ve 'açık biçem' anlatımın boyutlandırılması ve anlatım tutumlarında gerçekleştirilmiştir. Bu deneme de yazı biçiminin diyesi, üst kurgunun genişlemesine yol açmıştır.
173-186

REFERENCES

References: 

Atay, Oğuz. (2000). Tutunamayanlar. 20. Baskı. İstanbul, İletişim Yayınları.
Habicht, Werner vd. (Yayımlayan) (1995). Der Literaturbrockhaus. Mannheim, T.I. Taschenbuchverlag.Michel,G. (1983). Kleine Enzyklopedie. Deutsche Sprache. Kap.3.3. Grundzüge der Stilistik. Leipzig, Bibliographisches Institut.
Moran, Berna. (1994). Türk Romanına Eleştirel Bir Bakış. İstanbul, İletişim Yayınları.
Nabokov, Vladimir. (1994).
Solgun
Ateş (Pale Fire, 1959, 1962). Türkçeye Çeviren: Yaşar Günenç. İstanbul, Yaba Yayınları.
Sovinski, Bernhard. (1973). Deutsche Stilistik. Frankfurt am Main, Fischer Taschenbuch Verlag.
Schmidt, Burghart. (1992). Postmoderne- Strategien des Vergessens. Darmstadt/ Neuwied, 1986. Moderne-Postmoderne. Eine Diskussion zwischen Heinrich Klotz, Burghart Schmidt und Karin Wilhelm.Monika Wagner(Yay.): Moderne Kunst II, içinde (649-669). Rowohlts enzyklopaedie, 1991, Reinbek bei Hamburg, Rowohlt Taschenbuch V.
Y Gasset, Ortega. (1999).
İnsan ve 'Herkes'. Çev. Neyire Gül Işık. İstanbul. Metis Yayınları.
Zmegac, Viktor. (1991). Der europâische Roman. Geschichte seiner Poetik.2. Auflage. Tübingen, Max Niemeyer Verlag.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com