You are here

J.M.G. Le Clezio: refus de l'Eurocentrisme et l'appel de l'ailleurs

J.M.G. Le Clezio: Refusal of Euro-centrism and the Call of Elsewhere

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Born in Nice, France during WW II as the soon of a French mother and a British father, J.M.G. Le Clezio is one of the most significant writers of French literature as regards his understanding of freedom and independence, his critical approach to his native culture, and his approach to writing and literature. Le Clezio, whose childhood was overshadowed by painful memories of the war, has a mythical past which has a deep impact on his life and his work and which added an obsessive dimension to his desire for returning to his roots. In time, he developed a resistance against Euro-centrism, as a result of his past, which included the childhood memories of World War II and his witnessing of the aggressive and brutal attitude of the colonizing powers of the West, while he was in Africa during his father's mission. He wanted to show the true colors of the modern world in his novels by using mostly non-European characters. This article aims to show how Le Clezio's rejection of Euro-centrism was shaped and how his need of "search" and desire for "another place" were formed.
Abstract (Original Language): 
J.M.G Le Clezio İkinci Dünya Savaşı sırasında, 1940 yılında Fransa'nın Nice kentinde doğmuştur. Annesi Fransız babası İngiliz olan Le Clezio, düşünme ve algılama biçimi, özgürlük ve bağımsızlık anlayışı, insana bakışı, içinde yetiştiği uygarlığa ve kültüre karşı eleştirel tutumu, yazı ve yazına farklı yaklaşımıyla çağdaş Fransız edebiyatının en dikkate değer yazarlarından biridir. İlk çocukluk yılları İkinci Dünya Savaşı'nın acı izleri ile gölgelenen Le Clezio, bütün yaşamını, bütün yapıtlarını derinden etkileyen ve kökenlerine dönüş özlemine temel oluşturan mitsel bir geçmişe sahiptir. Bu efsanevi geçmiş yazarda, Avrupa dışı kültürlere, "kaybolmuş" uygarlıklara karşı belirgin bir ilginin ortaya çıkmasına yola açar. Çocukluk anılarını lekeleyen İkinci Dünya Savaşı'nın izleri, babasının mesleği dolayısıyla bulunduğu Afrika'da iken tanık olduğu Batı'nın sömürgen, saldırgan, kıyıcı, tamamen insanlık dışı ve maddeci uygulamalarının yarattığı düş kırıklığı da, onda yavaş yavaş Avrupa merkezciliğinin reddinin oluşmasına neden olur. Ezilen, sömürülen "üçüncü dünya" ülke ve uluslarına karşı acıma duygusundan öte bir duygudaşlıkla yaklaşan Le Clezio'nun yapıtlarında, Batı Uygarlığı'na yöneltilmiş eleştirel bir bakış da dikkate değer bir yer tutar. Bu makale, romanları ve bu romanlarda yarattığı çoğu Avrupa dışından karakterler aracılığı ile "kör" olarak nitelediği modern uygarlığın maskesini düşürmeye çalışan Le Clezio'da "eurocentrisme" in reddinin nasıl biçimlendiğini, bir "arayış" gereksiniminin ve "bir başka yer" özleminin nasıl oluştuğunu ortaya koymayı amaçlamaktadır.
123-138

REFERENCES

References: 

Boulos, M. S. (1999). Chemin pour une approche poetique du monde,lLe roman selon J.M.G.Le
Clezio. Copenhague : Museum Tusculanum Press. Bree, G. (1999). Le monde fabuleux de J.M.G.Le Clezio. Amsterdam-Atlanta : Rodopi. Broderie, Ro. (Juin 1967). üne fourmiliere de mots. La Quinzaine litteraire. pp. 18-19 Chung, Ook. (2001). Une ecriture prophetique. Paris : Imago.
Favre, Y. Alain. (1989 No : 85-86). Le Clezio, l'experience du cosmos et l'ecriture. Sud Revue litteraire. pp. 167-170
Fischer, C. (1985). La solitude dans l'ozuvre de Le Clezio. These de doctorat non editee, üniversite de Metz, Metz
Guenon, R. (2002). La crise du monde moderne. Paris : Gallimard. Hançerlioğlu, O. (2002). Düşünce tarihi. Istanbul : Remzi Kitabevi. Labbe, M. (1999). Le Clezio, l'ecart Romanesque. Paris : Harmattan.
Lataste, S. (1997). La vision cosmique et sacree du monde dans Voyage de l'autre câte de J.M.G.
Le Clezio. These de maîtrise inedite, üniversite de Michel Montaigne, Bordeaux. Le Clezio, J.M.G. (1966). Le deluge Paris : Gallimard. Le Clezio, J.M.G. (1971). Hai. Suisse : Les sentiers de la creation. Le Clezio, J.M.G. (1973). Les geants. Paris : Gallimard. Le Clezio, J.M.G. (1975). Voyage de l'autre câte. Paris : Gallimard.
137
J.M.G.Le Clezio: refus de I'Eurocentrisme et I'appel de I'ailleurs
Le Clezio, J.M.G. (1993a). L'Extase materielle. Paris : Gallimard. Le Clezio, J.M.G. (19693b). Le livre des fuites. Paris : Gallimard. Le Clezio, J.M.G. (1994). Le proces-verbal. Paris : Gallimard. Le Clezio J.M.G. (1996). Desert. Paris : Gallimard. Le Clezio J.M.G. (1997). La guerre, Paris : Gallimard.
Kızıltan, G.S. (1982). Çağımızda insanın yabancılaşma sorunu, These de doctorat inedite,
üniversite Hacettepe, Ankara. pp. 135-165 Nadeau, M. (1970). Le roman français depuis la guerre, Paris : Gallimard. Onimus, J. (1994). Pour lire Le Clezio .Paris : Presse üniversitaire de France. Ook, C. (2001). Une ecriture prophetique, Paris : Imago. Scanno, T. (1983). La vision du monde de Le Clezio. Paris : Nizet
Touraine, A. (1992). Modernliğin eleştirisi, traduit par Hülya Tufan. İstanbul : Yapı Kredi Yayınları. (2002).
Yeul, L.S. (1992) Le voyage dans l'oeuvre de Le Clezio. Collectio oberta, Actes du colloque
international, Universite de Valencia pp. 245-253 Zeltner, G. (1973). Jean-Marie Gustave Le Clezio : le roman antiformaliste. Positions et opposition
sur le roman contemporaine, Paris
:
Editions Klincksiack pp. 215-224

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com