You are here

Enformasyon Çağında İnternet Bilgisinin Karmaşası ve Tuzakları

The Confusion and Traps of Internet Knowledge in Information Age

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
This article aims to analyze the value of the internet as a source of knowledge and information in the so-called "information age" and evaluate the advantages and disadvantages, reliability and limitations of internet knowledge from a critical point of view. In recent years, relations between knowledge, hegemony and power have been the main issues in social sciences. Today, it is important to examine the hegemonic relations between the internet and information which is spread through the internet on "global network society." In this respect, the main contradiction which has to be analyzed is the disinforming nature of the internet knowledge in the "information age." Another problem which is related to this is the pollution of knowledge arising from the information overload through the internet. These fundamental problems (the hegemonic nature of informational knowledge, unreliability of information/disinformation, the confusion and the pollution of knowledge arising from the information overload) directly threaten the emancipation of modern people both morally and intellectually. The tendency of the internet media to spread has restrained humanity in a cage of informational, imaginative and psycho-political manipulation and has led to a more effective social control in the name of certain power groups. Another important problem is that today information/knowledge is very easily cloned and shared through the digital possibilities offered by the internet. This fact not only restricts the potentiality of thinking critically but also leads to the instrumentalization of the flow of information and knowledge. Digital knowledge and information, despite its numerous advantages, transforms into a field in which commoditization and marketization gain visibility. Inaccesibility to the information that has strategic value, the rareness of educative and instructive publications or their capitalization, the prominence of publications which are predominantly entertaining, the debasement of universal values, encouraging the worthlessness, cacophony, excessive encouraging and infusing aimed at consumption, banality, superficialization of values, sensational information, prejudice to the degree of fanaticism, information not providing freedom despite its presentation through various sources,transformation of knowledge into a ready-to-consume information without being questioned or verified etc. are the problems arising from the current global system. All these problems potentially put intellectual, individual and social life into various risks and dangers.
Abstract (Original Language): 
Bu makale, "enformasyon çağı" olarak da nitelenen çağımızda internetin bilgi ve enformasyon kaynağı olarak değerini, internet bilgisinin avantaj ve dezavantajlarını, güvenilirlik ve sınırlılıklarını eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirmeyi amaçlıyor. Bilgi-hegemonya-iktidar ilişkileri son zamanlarda sosyal bilimlerde oldukça revaçta olan bir konu. "Küresel ağ toplumu" koşullarında internetin ve internet aracılığıyla küresel ölçekte yayılan enformasyonun ne tür iktidar, hegemonya ve egemenlik ilişkilerine dayandığını sorgulamak da büyük önem taşıyor. Bu açıdan çözümlenmesi gereken başlıca çelişki, "enformasyon çağı"nda internet bilgisinin dezenformatik yapısıdır. Ayrıca buna bağlı bir başka sorun, çağımızda internet aracılığıyla gerçekleşen bilgi bombardımanının olağanüstü bir bilgi kirlenmesine yol açmasıdır. Bu temel sorunlar (enformel bilginin hegemonik yapısı, enformasyonun güvensizliği/dezenformasyon, enformasyon bombardımanının yol açtığı karmaşa ve bilgi kirliliği) çağımız insanının entelektüel ve ahlaki yönden özgürleşimini doğrudan tehdit edecek niteliktedir. İnternet medyasının giderek yaygınlaşma eğilimi, insanlığı enformasyonel, imajinatif ve psiko-politik manipülasyon kıskacı içine alarak belirli iktidar zümreleri adına daha etkin bir toplumsal denetimin yolunu açmaktadır. Önemli bir başka sorun, internetin dijital olanakları vasıtasıyla enformasyon ve bilginin kolayca klonlanması ve paylaşıma sokulmasıdır. Böylece araştırıcı, sorgulayıcı düşünme olanağı kısıtlandığı gibi, enformasyon ve bilgi akışının araçsallaşmasının yolu da açılmaktadır. Dijital bilgi ve enformasyon, sağladığı onca yarara rağmen, pazar ekonomisi koşullarında piyasalaşma ve metalaşmanın görünürlük kazandığı bir alana dönüşmektedir. İnternet ortamında stratejik değer taşıyan bilgilere kolay ulaşılmazlık, eğitici-öğretici yayınların azlığı veya sermayeleşmesi, eğlence yönü ağır basan yayınların öne çıkması, evrensel değerlerin alaya alınması, değersizliğin özendirilmesi, kakofoni, tüketime yönelik aşırı teşvik ve telkin, avamilik, değerlerde yüzeyselleşme, skandal bilgiler, bilgi/ haber/yorumda fanatizm boyutuna varan tarafgirlik, bilginin çoklu kaynaklardan sunulmasına rağmen eleştirellik ve özgürleşim sağlamaması, bilginin anlık tüketime hazır hale dönüşmesi, doğrulanamaması ve sorgulanamaması vb. sorunlar egemen küresel sistemden kaynaklanan sorunlardır. Bütün bu sorunlar entelektüel, bireysel ve toplumsal yaşamı türlü risk ve tehditler altına sokacak niteliktedir.
219-230

REFERENCES

References: 

Atasoy, F. (2007).
Kültürle
r üzerinde bilişim devriminin etkileri, Modern Türklük
Araştırmaları Dergisi, 4 (2), Haziran, 163-178. Aytun, C. (2005). Dijital bölünme olgusu ve Türkiye üzerine bir uygulama, Yüksek
Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim
Dalı, Adana.
Berardi, F. (2007). Technology & knowledge in a universe of indeterrmination, SubStance, 36 (1), 57-74.
Castells, M. (2008). Enformasyon çağı: Ekonomi, toplum ve kültür, Birinci cilt: Ağ toplumunun yükselişi, (E. Kılıç Çev.), İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
Castells, M. (2007). Enformasyon çağı: Ekonomi, toplum ve kültür, Üçüncü cilt: Binyılın sonu., (E. Kılıç Çev.), İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
Cheviron, N. T. (2004). Küreselleşme söylemleri ve iletişimin mitleştirilmesi, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi, İletişim, (19) Bahar-Kış, 45-69.
Çalışkan, B. (2009). Enformasyonun metalaşması üzerine, Marmara İletişim Dergisi, (15), Temmuz, 23-46.
Desmoulins, N. T. (1993). Medya ekonomisi, (G. Üstün Çev.), İstanbul: İletişim Yayınları.
Mora, N. (2008). Medya çalışmaları: Medya pedagojisi ve küresel iletişim, Elektronik kaynak. 27.10.2011 tarihinde http://www.altkitap.com/kitap.asp?kitapid=48 adresinden erişilmiştir.
Yalçın, C. (2003). Sosyolojik bir bakış açısıyla internet, C.Ü. Sosyal Bilimler Dergisi, 27 (1), Mayıs, 77-89.
Yılmaz, B. (1998). Bilgi toplumu: Eleştirel bir yaklaşım, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 15 (1), 147-158.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com