You are here

SPOR OKULLARI ÖĞRETMEN DAVRANIŞLARINI GÖZLEME ÖLÇEĞİ

THE OBSERVATION SCALE OF THE TEACHERS' BEHAVIOUR AT THE SPORT SCHOOLS

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
The purpose of this study is to develop a scale to observe the in-class behaviour and general teaching behaviour of the lecturers working at the sport schools. The scale that has been developed to answer the question of how the students perceive their teachers' behaviour in both theoretical courses and applied courses comprising the curriculum of the sport schools is discussed for each course type under two sections. The first part of the scale includes the teachers' behaviour at the steps of the course presentation and the second one contains general teacher behaviour. While developing draft scales, those scales used in various universities, related theoretical studies and surveys were used. After developing the draft scales, these were reviewed by the field specialist and educational specialists. Then these scales have been used at Hacettepe University, School of Sport Sciences and Technology since 1993 for the related courses. The scales developed further using the students' id-actions and lecturers' criticisms. After the academic year 1997-1998 these were implemented in two applied courses (including 51 students) and in two theoretical courses (including 44 students) that were given by the same lecturer at the said institution. Factor analyses of the scales were made and their Cronbach Alpha coefficient was identified and then the scales were developed as final outcome after their administration in two theoretical and two applied courses at the Middle East Technical University (Department of Physical Education and Sports), Mersin University (Department of Physical Education and Sports), Hacettepe University (School of Sport Sciences and Technology). The number of the students who took part in these activities was between 26 and 31. In the data analyses, for reliability, Cronbach Alpha coefficient and in-class correlation and for validity, factor analysis were made and its significance was taken as 0.05. As a 'result, it was found out that Cronbach Alpha coefficient was between 0.70 and 0.98 and in-class correlation was between 0.84 and 0.95. The scale that was developed for the theoretical courses has two parts. The first one that is about in-class behaviour includes 33 items and the second one that is concerned with general behaviour contains 18 items. The other scale that was developed for the applied courses has also the same parts including 34 items and 21 items respectively. Based on the findings, it can be stated that both scales can be regarded as sufficient to suggest to use it in terms of reliability-validity as well as in terms of being usable.
Abstract (Original Language): 
Çalışmanın amacı, spor okullarında çalışan öğretim elemanlarının ders içi ve genel öğretmen davranışlarını gözlemek amacıyla bir ölçek geliştirmektir.Spor okulları programlarında yer alan kuramsal ve uygulamalı derslerdeki öğretmen davranışlarının öğrenciler tarafından nasıl algılandığını saptamaya yönelik yapılan ölçek geliştirme çalışması, her iki ders grubu için ayrı ayrı ve iki bölümlü olarak ele alınmıştır, ölçeklerin birincisi ders işlemenin basamaklarında yer alan öğretmen davranışları, ikincisi ise genel öğretmen davranışlarından oluşmaktadır. Deneme ölçeklerinin hazırlanmasında değişik üniversitelerde kullanılan ölçekler ve konuyla ilgili kuramsal çalışmalar ile alan araştırmalarından yararlanılmıştır Hazırlanan deneme ölçekleri konu alanı ve eğitim bilimleri uzmanlarına inceletilerek son şekilleri verilmiş ve 1993 yılından bu yana her ders için Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu'nda değişik zamanlarda uygulanmıştır. Uygulama zamanları, öğrenci tepkileri ve öğretim elemanlarının eleştirileri de dikkate alınarak yapılan düzenlemeler sonucu son şekli verilen ölçekler 1997¬98 öğretim yılında önce, Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu'nda aynı öğretim elemanının yürüttüğü iki uygulamalı (51 kişi), iki de kuramsal derste (44 kişi) uygulanmıştır. Faktör analizi yapılan ve Cronbach Alpha katsayıları hesaplanan ölçekler daha sonra Mersin Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü ile Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu öğrencileri üzerinde iki uygulamalı, iki kuramsal derste uygulanarak son şekilleri verilmiştir. Bu uygulamaların herbirine katılan öğrenci sayısı 26-31 kişi arasında değişmektedir. Verilerin çözümlenmesinde; güvenirlik için, Cronbach Alpha katsayısı ve sınıfiçi korelasyon, yapı geçerliği için faktör analizi yapılmış, anlamlılık düzeyi 0.05 alınmıştır. Verilerin çözümlenmesi sonucu, Cronbach Alpha katsayılarının 0.70-0.98, sınıfiçi korelasyonlarının ise 0.84-0.95 arasında değiştiği görülmüştür. Kuramsal alan için geliştirilen ölçeğin ders içi davranışlar boyutunda 33, genel davranışlar boyutunda 18 madde, uygulamalı dersler için geliştirilen ölçeğin ders içi davranışla: joyutunda 34, genel davranışlar boyutunda 21 madde yer almaktadır. Bulgulara göre kuramsal ve uygulamalı ders ölçeklerinin gerek geçeriik-güveniriik boyutu, gerekse kullanışlılık boyutlarıyla önerilebilinir nitelikte olduğu söylenebilir.
16-32

REFERENCES

References: 

Bilen, M. (1993). Plandan Uygulamaya Öğretim. Ankara:Takav Matbaacılık, Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Bloom, Benjamin
S
. (1979). İnsan Nitelikleri ve Okulda Öğrenme (Çev.D.Ali Özçelik). istanbul: Milli Eğitim Basımevi. ">
Bucher, Charles A. ve C.R.Koenig. (1983).
Method
s and Materials for Secondary School Physical Education. London: The C.V.Mosby Company.
Cogan, M. (1956). Theory and Design of a Study of Teacher-Pupil Interaction. Harvard University Press.
Davis, G.Robert ve L.D.Isaacs. (1990). Elementary Physical Education.Growing Through Movement. North Carolina: Hunter Textbook Inc.
Demirel,
Ö.
, (1993). Genel Öğretim Yöntemleri. Ankara: USEM Yayınları.
Demirhan, G.
(1992)
. Günlük dersin işleniş aşamaları ve öğretmen davranışları. Spor Bilimleri 1.Ulusal Kongresi Bildirileri. Ankara: Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yayını, 518-521. Ertürk, S. (1979). Eğitimde Program Geliştirme. Ankara:Yelkentepe Yayınları. Fidan, N. (1986). Okulda Öğrenme ve Öğretme. Ankara:Kadıoğlu Matbaası. Florida State University Öğretim Elemanlarını Değerlendirme Formu (Tarihsiz) Friedman, Eily D. (1983).The pupils image of the physical education teacher and suggestions for
31
Spor Okulları Öğretmen Davranışlarını Gözleme Ölçeği
changing attitudes in teacher training. International Journal of Physical Education. XX, (2) 2, 15-18.
Gelbal, S.
(1994)
. p Madde Güçlük indeksi ile Rasch Modelinin b Parametresi ve Bunlara Dayalı Yetenek Ölçüleri Üzerine Bir Karşılaştırma. Yayımlanmamış doktora tezi. Ankara: Hacettepe Üniversitesi.
Gürkan, T. (1993). İlkokul Öğretmenlerinin Öğretmenlik Tutumları ve Benlik Kavramları Arasındaki İlişki (Basım yeri yok).
Hacettepe Üniversitesi Öğretim Elemanları Değerlendirme Anketi (Tarihsiz).
Harrison, M.Joyce ve C.L.Blakemore. (1992). Instructional Strategies For Secondary School Physical Education. Dubuque: Wm.C.Brown Publishers.
Jewett, Ann E., Linda L.Bain ve Catherine D.Ennis. (1995). The Curriculum Process in Physical Education. Madison, Wisconsin, Dubuque, Iowa: WCB Brown and Benchmark
Lemlech, Johanna K. (1988). Classroom Management; Methods and Techniques for Elementary and Secondary School. New York, London: Longman.
Loughborough University, Department of Physical Education, Sport Science and Recreation Management Module Survey. (1993). England: Loughborough University.
Lumkin, A. (1990). Physical Education and Sport: A Contemporary Introduction. St. Louis, Toronto, Boston, Los AltosTimes Mirror/Mosby College Publishing.
Mawer, M. (1995). The Effective Teaching of Physical Education. London and New York: Longman.
Mosston, Muska ve S.Ashworth. (1986). Teaching Physical Education. New York: Macmillan Publishing Company.
Nichols, Bavery. (1990). Moving and Learning:The Elementary Schools Physical Education Experience. St.Louis.Mirro/Mosby College Publishing.
Ortadoğu Teknik Üniversitesi Öğrtetim Elemanlarını değerlendirme Formu (Tarihsiz).
Özçelik, D.Ali (1987).Eğitim Programları ve ÖğretinvGenel Öğretim Yöntemi. Ankara: ÖSYM yayınları.
Özer, B. (1998). insan kaynağı geliştirme uzmanı yeterlikleri ölçeği'nin geliştirilmesi. Eğitim ve Bilim. 22, 107, 58-64.
Penman, Kenneth A. ve Samuel H.Adams (1980). Assessing Athletic and Physical Education Programs: A Manual With Reproducable Forms.
Senemoğlu, N. (1997). Gelişim, Öğrenme ve Öğretim: Kuramdan Uygulamaya. Ankara: Spot Matbaacılık.
Singer, R. (1981). Physical education and psychomotor activities. International Journal of Physical Education. XVIII, 2.
Sönmez, V. (1992). ilkokul öğretmenlerinin sınıf içi etkinlikleri. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. Türkiye'de İlköğretim Sempozyumu Bildirileri. Sayı 8, 97-106.
Sönmez, V. (1994). Program Geliştirmede Öğretmen El Kitabı. AnkaraPegem Yayınları.
Tezbaşaran, A. (1996). Likert Tipi Ölçek Geliştirme. Ankara: Türk Psikologlar Derneği.
Wittrock, Merlin C. (1983). Students' thought processes. Handbook of Research on Teaching. (Ed. Merlin C.Wittrock). London: Macmillan Publishing Company, 297-314.
Wot;
1. Ölçeğin s/nıfiçi davranışlar bölümünün oluşturulmasında "ilkokul öğretmenlerinin sınıfiçi etkinlikleri" adlı çalışması için geliştirilen ölçme aracının ağırlıklı olarak kullanılmasına izin veren Prof.Dr. Veysel Sönmez'e, deneme ölçeklerinin uygulamalarını yapan ve ölçeğe katılan Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü ile Mersin Üniversitesi Fen-Edeblyat Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü öğretim elemanları ve öğrencilerine teşekkür ederim.
2. Ölçek, kullanılmak istendiği takdirde yazarın Hacettepe Üniversitesi, Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu, 06532, Beytepe, Ankara adresinden istenebilir.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com