You are here

KOBİ'LERİN KULLANDIKLARI KREDİ PROFİLİNİN BELİRLENMESİ: AYDIN İLİ UMURLU ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ÖRNEĞİ

Determination of the Profile of Credit Used by SMEs: Sample ofUmurlu Organized Industrial Area in Aydın

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of Author
Abstract (2. Language): 
As is known, competition is the basisfor today's world economic system. The most effective way ofprotecting competition is to provide maintenance to the existence of small and medium-sized businesses occupying a pivotal place in the national economy. SMEs' first contribution is to create production and employment area for their country. However, the contribution of SMEs is not only limited by production, but also they have some contributions in the social and political area. SMEs must have enough pecuniary resource for fulfilling assignments imposed on them. The first pecuniary recource is equity and the second is the credits that they have provided from various financial institutions. From this point forth it was aimed to emphasis the importance of SMEs and to determine the credit profile which they use for their financial needs. In this context, research was carried out on SMEs that operating in Umurlu Organized Industrial Area in Aydın. In this study, for what purposes SMEs used credit, which credits they mainly prefer and the reasons of these choices, and whether they have been exposed to problems in terms offinding credit and loan payments issues or not were investigated..
Abstract (Original Language): 
Bilindiği gibi günümüz Dünya ekonomik sisteminin temelini rekabet oluşturmaktadır. Rekabeti korumanın en etkili yolu ise ülke ekonomisinde çok önemli bir yere sahip olan küçük ve orta ölçekli isletmelerin varlığını sürdürmelerini sağlamaktan geçmektedir. KOBTlerin bulundukları ülkeye yaptıkları katkıların basında, üretim ve istihdam alanı yaratmak gelmektedir. Ancak KOBTlerin katkıları sadece üretimle sınırlı değildir. Sosyal ve siyasi alanda da katkıları mevcuttur. KOBTlerin üzerlerine yüklenilen bu görevleri yerine getirmeleri için mali açıdan yeterli kaynağa sahip olmaları gerekmektedir. Bu kaynakların basında özkaynak gelmekte daha sonra ise başta bankalar olmak üzere çeşitli fınans kuruluşlarından sağladıkları krediler gelmektedir. Bu noktadan hareketle bu çalışmada KOBTlerin önemi ve finansman ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kullandıkları kredi profilinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda Aydın ili Umurlu Organize Sanayi Bölgesinde faaliyette bulunan KOBTler üzerinde bir araştırma yapılmıştır. Çalışmada KOBTlerin ne amaçla kredi kullandıkları, hangi kredileri daha çok tercih ettikleri ve bunun nedenleri, kredi bulmada ve kredi ödemelerinde sorun yaşayıp yaşamadıkları gibi konular araştırılmıştır.
87-100

REFERENCES

References: 

AKDİŞ, Muhammet ve BAYRAK, Sabahat. (2000), "Türkiye'de Kobi'lerin Genel Görünümü Ve Finansal Krizlere Dayanıklılığı: 5 İli Kapsayan Bir Araştırma", Celal Bayar Üniversitesi İİBF Dergisi İktisat ve Yönetim Dergisi, S. 6,ss. 13-44.
AKGEMCİ, Tahir. (2001), "Kobilerin Temel Sorunları ve Sağlanan Destekler", KOSGEB, Haziran, Ankara.
ARAS, Güler ve MÜSLÜMOV, Alövsat. (2002), "Küreselleşme Sürecinde Türkiye Ekonomisinde KOBİ'lerinYeri: Finansman, Ekonomik Sorunları ve Çözüm Önerileri", 21. "Yüzyılda KOBİ'ler: Sorunlar, Fırsatlarve Çözüm Önerileri Sempozyumu, DoğuAkdeniz Üniversitesi,K.K.T.C. 3-4Ocak,ss. 14.
ARSLAN, Özgür. (2002), "Küçük Ve Orta Ölçekli İşletmelerde Çalışma Sermayesi Ve Bazı FinansalYönetim Uygulamaları", Cumhuriyet Üniversitesi, C. 4, S. 1, ss.129.
Hitit Üniversitesi Sosyal BilimlerEnstitüsü Dergisi Yıl 4, Sayı 2,Aralık 2011
1001 NurcanSÜKLÜM
AY, Sema Çınar. (2008), "Türkiye'deki KOBİ'lerin Finansman Sorunları", Paradoks, Ekonomi,
Sosyoloji vePolitika Dergisi, S. 1, ss. 6. BAYRAKTAR, Sema ve KÖSE.Yasemin. (2004), "KOBİ'lerin Finansmanı Ve Finansal Sorunları:
Zonguldak Örneği", İktisat İşletme Ve Finans Dergisi, No. 218, Mayıs, ss. 5. ÇAKICI, Ayşehan. (2002), "Mersinde Faaliyet Gösteren Küçük ve Orta Boy İşletmelerin Sorunları ve
Beklentileri", TC. Mersin ÜniversitesiYayınları, Mersin. EROL, Mikail. (2010), "EkonomikKriz VeKOBİ'ler", Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, C. 5, S. 1, ss.
175.
GÖZBAŞI, Onur. (2003), "KOBİ'lerin Finansman Sorunlarının Çözümüne Yönelik Finansal Destekler ve Finansman Teknikleri İle İlgili Bir Araştırma", Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İktisat Anabilim Dalı, Aydın, 2007.
KARACİBİOGLU, Serkan Reşit. (2007) "KOBİ'lerin Finansman Sorunları ve Çözüm Önerileri:
Muğla Örneği", Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi,
Sosyal Bilimler Enstitüsü, İktisat Anabilim Dalı, Aydın, 2007. KARABIÇAK, Mevlüt ve ALTUNTEPE, Nihat. (2001), "KOBİ'lerin KrediYoluyla Finansmanı",
1.
OrtaAnadolu Kongresi, KOBİ'lerin Finansman ve Pazarlama Sorunları, Erciyes Üniversitesi
NevşehirİİBF, 18-21 Ekim, Nevşehir, ss. 293. KUTLU, Hüseyin ve DEMİRCİ, Savaş. (2007), "KOBİ'lerin Finansal Sorunları ve Çözüm
Önerileri", 4. KOBİlerve Verimlilik Kongresi, İstanbul Kültür Üniversitesi, 7-8 Aralık, ss.191. KÜÇÜKÖZMEN, Coşkun ve OĞUZ, Dilek. (2008), "Basel II'ye Geçiş Sürecinde KOBİ'lerin
Finansman Sorunları: Konya İli Örneği", I. Uluslar arası Sempozyum: KOBİler ve Basel II,
İzmir Ekonomi Üniversitesi, 2-3-4 Mayıs, İzmir, ss. 48. OKTAY, Ertan ve GÜNEY, Alptekin. (2002), " Türkiye'de KOBİ'lerin Finansman Sorunu ve
Çözüm Önerileri", "21. Yüzyılda KOBİler: Sorunlar, Fırsatlar ve Çözüm Önerileri"
Sempozyumu, Doğu Akdeniz Üniversitesi, 03-04 Ocak, KK.T.C,ss. 1-21. ÖZGENER, Şevki. (2003), "Büyüme Sürecindeki KOBİ'lerin Yönetim ve Organizasyon
Sorunları: Nevşehir Un Sanayii Örneği", Erciyes Üniversitesi İkitsadi ve İdari Bilimler
Fakültesi Dergisi, Sayı: 20, Ocak-Haziran, ss. 137- 161. SOYSAL, Abdullah, KARASOY, Hasan Alpay, ALICI, Sedat. (2009), "KOBİ'lerde KrizYönetimi:
KMaraş'ta Tekstil Sektöründeki KOBİ'lerde Bir Uygulama", Selçuk Üniversitesi Sosyal
Bilimler Enstitüsü Dergisi, S. 21, ss. 431- 446. TİKİCİ, Mehmet ve AKSOY, Ali. (2009), "Girişimcilik ve Küçük İşletmeler", NobelYayın Dağıtım,
Mart, Ankara.
TORLAK, Ömer ve UÇKUN, Nurullah. (2005), "Eskişehir'deki KOBİ'lerin Pazarlama ve Finansman SorunlarıAraKesiti", Sosyal Bilimler Dergisi, S. l,ss. 209.
YÖRÜK, Nevin. (2001), "Son Ekonomik Krizin KOBİ'ler Üzerinde Etkisi ve Tokat İli Örneği", Gazi Üniversitesi İİBF Dergisi, S. 2, ss.104.
YÜKSEL, Ayçan. (2011), "Türkiye'de KOBİ'lerin Banka Kredilerine Erişimi", Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı Uzmanlık Tezi, Haziran, ss. 9-102. http://www.kosgeb.gov.tr/ Istatistikler/finansmandestek.aspx, (Erişim Tarihi 14.03.2010). http://www.afsintso. org.tr/girisim/kredi_garantiJonu.doc, (ErişimTarihi09.05.2012).

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com