You are here

TÜRKİYE'DE ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIMLARIN BELİRLEYİCİLERİNE YÖNELİK BİR MODEL DENEMESİ

A Model Experiment on Determinants ofForeign Direct Investments in Turkey

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
In a globalizing world, the impact of International Direct Investment (IDI) on economic development and the welfare of the countries are of increasing importance. Particularly in the new world order shaped by the concepts of information and communication in achieving economic and social welfare for Turkey, to provide a stable and sustainable growth is ofgreat importance. In this context, although our country's economic liberalization movement has started to increase especially since 1980s and including 1990s, because of no support with a number of structural reforms, expected developments in this direction were not achieved. Especially by introducing a number ofstructural reforms since the 2000s, a significant amount of increase have been experienced in IDI inflows. In this study, within the period between 1998-2010, the important determinants of IDI inflows such as GDP, Net International Reserves, External Depth Stock and Saving Deposit Interest Rate which are described in the explanatory variables affecting the described variable IDTs were analyzed by an experimental study on an econometric model. This survey also constitutes the purpose ofthe econometric model. Creating a model in this context, how and to what extent the effects of the variables on IDI inflows were tried to investigate and the related results wereputforward.
Abstract (Original Language): 
Küreselleşen dünyamızda Uluslararası Doğrudan Yatırımların (UDY) ülkelerin ekonomik kalkınma ve refahları üzerindeki etki ve önemi giderek artmaktadır. Özellikle içinde bulunduğumuz, bilgi ve iletişim kavramlarının şekillendirdiği yeni dünya düzeni içinde Türkiye için ekonomik ve sosyal refaha ulaşabilmek, istikrarlı ve sürdürülebilir bir büyüme sağlayabilmek büyük önem taşımaktadır. Bu kapsamda, ülkemizde ekonomik liberalleşme hareketlerinin, özellikle 1980li yıllardan itibaren artmaya başlamış olmasına rağmen 1990lı yıllarda dahil olmak üzere birtakım yapısal reformlarla desteklenememiş olmasından dolayı bu yönde beklenen gelişmeler sağlanamamıştır. Özellikle 2000li yıllardan itibaren birtakım yapısal reformların da uygulamaya konulmasıyla birlikte UDY girişlerinde önemli miktarlarda artışlar yaşanmaya başlamıştır. Bu makalede; 1998 - 2010 yılları arasındaki süreçte gerçekleşen UDY girişlerinin önemli belirleyicilerinden olan GSYH, Net Uluslararası Rezervler, Dış Borç Stoku ve Tasarruf Mevduatı Faiz Oranı gibi açıklayıcı değişkenlerin açıklanan değişken UDYler üzerindeki etkileri bir ekonometrik model deneme çalışması ile incelenmeye çalışılmıştır. Bu inceleme, ekonometrik modelimizin amacını da oluşturmaktadır. Bu çerçevede model oluşturularak, UDY girişlerinde söz konusu değişkenlerin etkilerinin nasıl ve neyönde olduğu araştırılmaya ve sonuçları ortaya konulmaya çalışılmıştır.
1-16

REFERENCES

References: 

BUYUKAGAOGLU, Şeniz Işıl. (2003), Doğrudan Dış "Yatırımların Belirleyenleri ve Türkiye Üzerine Ampirik Bir Çalışma, Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü,YayımlanmamışYüksek Lisans Tezi, İzmir.
CHAKRABARTI, Avik
(2001)
, "The Determinants of Foreign Direct Investments: Sensitivity Analyses ofCross- Country Regressions", Kyklos, Vol.54, Is.l,pp.89-114.
DEMİRCAN, Hayrettin. (2003), 'Dünyada ve Türkiye'de Yabancı Sermaye Yatırımları ve Stratejileri, TC Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı, Ankara, Mart.
DUNNING, H.John. (1998), Globalization, Trade and Foreign Direct Investment, Elsevier Science, UK.
EREN, Adalet. (1995J, Türkiye'de Yabancı Sermaye "Yatırımlarını Belirleyen Faktörler ve Ekonometrik Yaklaşım, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
ERTEK, Tümay. (2000), Ekonometriye Giriş, Beta: İstanbul.
KARLUK, Rıdvan. (2001), Türkiye'de Yabancı Sermaye Yatırımlarının Ekonomik Büyümeye Katkısı, Ekonomik İstikrar, Büyüme ve "Yabancı Sermaye, TCMB.
KOÇ AYTEKIN, Güner. (2006), 'Doğrudan Yabana "Yatırımların Ekonomik 'Etkileri ve Türkiye Üzerine Değerlendirmeler, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü,Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara.
KUTNER
Michae
l H; NACHTSHEIM Christopher; NETER John and LI, William. (2005),
Applied Linear Statistical Models, McGraw-Hill, 5th Edition ONGUN, M. Tuba. (2001), "Yabancı Sermaye ve Dış Borçlar, Türkiye Ekonomisi Sektörel Analiz, İmaj
Yayınevi, Ankara.
STOCK H.James ve WATSON W Mark. (2007), Introduction to Econometrics, (Çev. B. Saraçoğlu),
EflatunYayıncılık: Ankara. TARI, Recep. (1999),Ekonometri, Alfa: İstanbul.
TOMANBAY, Mehmet. (2004), Dış Ticaret Rejimi ve İhracatın Finansmanı, Hatiboğlu Yayınları; Ankara.
ULAŞ, Dilber. (2002), Uluslararası Pazarlara Giriş Stratejisi Olarak Ortak Girişimler (Joint Venture) ve Türkiye'de Uygulamaları,, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü,Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara.
YAPRAKLI, Sevda. (2006), "Türkiye'de DoğrudanYabancıYatırımların Ekonomik Belirleyicileri Üzerine Ekonometrik Bir Analiz", Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, C. 21, S.2, ss.23. http://www.ekodialog.com/Acik_ogretim_iktisat/milli_ gelir_analizi_makroekonomik_degiskenler.html, (erişim tarihi: 11 Ocak2012).

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com