You are here

İslamofobinin İslâm Araştırmaları Üzerindeki Etkisi

Influence of Islamophobia on Islamic Research

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
In this article, the studies on the reconciliation between Shiism and Sunnism are discussed. In this frame, firstly, books written by some early scholars are mentioned. Secondly, the experience of the Kubraviyyah is emphasized. Later, the Nadir Shah attempted to impose the Jafarite as a Sunni sect, and then the politics of the "Islamic Union" of the Ottoman State were discussed. Later on, the studies of the "Dârü'd-Takrîb" institution were examined in detail. Finally, the approaches related to the subject are included and the evaluations are made in this framework.
Abstract (Original Language): 
Günümüzde İslamofobia ismiyle anılan Batı’nın İslâm karşıtlığı meselesi, pek çok açıdan olduğu gibi Müslüman düşünürlerin çalışmalarını da olumsuz yönde etkilemektedir. Batı’daki Müslüman araştırmacılar, uzun süreli sömürge yaşamının psikolojisinden ancak 20. yüzyılın sonlarında kurtulmaya başlamışken birdenbire terör ithamlarıyla karşı karşıya kalmışlardır. Bu durum onlar üzerinde tekrar olumsuz tesirler oluşturmuştur. Müslüman araştırmacıların son dönemlerde yaptığı çalışmalarda, meselelere suçluluk psikolojisiyle bakan savunmacı bir yaklaşım tarzının görülmesi bunun en önemli göstergelerinden biridir. Bu psikolojik travmadan kurtulmalarına yardım edecek bilimsel ve kurumsal desteğe ihtiyaçları olduğunu düşünüyoruz. İçerisinde binlerce araştırmacı barındıran Türkiye’deki ilahiyat fakültelerinin, çağdaş bilimsel yöntemler çerçevesinde yaptırdığı yeni çalışmalarıyla bu konuda ciddi katkı sağlayabilecek düzeye gelmesi çok önemlidir.
27
36

REFERENCES

References: 

 “Avrupa Birliği’nde Müslümanlar: Ayrımcılık ve İslamofobi”, hazırlayan: Avrupa Irkçılık ve Yabancı Düşmanlığı İzleme Merkezi (EUMC).
 Ahmed an-Na’im, Abdullahi, Islam and the Secular State, Harvard University Press, 2008.
 Asani, Ali S., "So That You May Know One Another": A Muslim American Reflects on Pluralism and Islam”, Annals of the American Academy of Political and Social Science, vol. 588, July 2003, pp. 40-51.
 Bulut, İsmail, Nübüvvete Çağdaş Bir Yaklaşım, Berikan Yay., Ankara, 2016.
 Delibaş, Kayhan, “İslami Fundamentalizmden İslam Fobisine: Batı Dünyasında Gelişmekte Olan İslamophobia Yeni Bir Eşitsizlik Kaynağı Olarak Görülebilir mi?”, Bilgi (9) 2004 / 2: 1-41.
 Esposito, John, The Islamic Threat: Mythor Reality, Oxford University Press, 1995.
 Evkuran, Mehmet, “Bir Kimlik Politikası Olarak İslamofobi, Kolektif Bir Korkunun Anatomisi”, İslamofobi Sempozyumu, Sivas, 18-19 Kasım 2011.
 Gezer, Süleyman, Kur’an’ın bilimsel yorumu: Bir Zihniyet Tahlili, Ankara Okulu Yayınları, Ankara 2009.
 Godazgar, Hossein, “İslâm Korkusu-Islamophobia- ve İngiliz Basın-Yayınında Müslümanların Muammalı İmajları”, Tercüme: Nuri Tınaz, II. Uluslararası Dinî Yayınlar Kongresi, 05-07 Kasım 2004, Ankara 2005.
http://www.timesofummah.com/2012.03.03/American-mosques-increased-dramat...
 Kalın, İbrahim, “Batı’daki İslâm Algısının Tarihine giriş”, DÎVÂN İlmî Araştırmalar, sayı: 15 (2003/2).
 Kelsay, John, Arguing the Just War in Islam, Harvard University Press, 2007.
 Lewis, Bernard, “The Roots of Muslim Rage”, The Atlantic Monthly, September 1990.
 Sachedina, Abdülaziz, Islam and the Challenge of Human Rights, Oxford University Press, September 2009.
www.runnymedetrust.org
 Yılmaz, Nuri, “Din Tanımları ve İslamofobiye Etkileri, İslami Yorum (İnternet Dergisi), Sonbahar 2010.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com