Serum Nitrite And Nitrate Levels In Patients With Cerebrovascular Accident
Journal Name:
- İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Keywords (Original Language):
Abstract (2. Language):
Objectives: This study was conducted to determine serum levels of nitrite and nitrate in patients with cerebrovascular accident (CVA) and to assess whether there are correlations between serum NO end-product levels with some clinical and laboratory parameters.
Material and Methods: Thirty-four patients with ischaemic CVA, thirty seven patients with hemorrhagic CVA admitted to the Emergency Department and Outpatient Clinic of Neurology of Turgut OzaO Medical Center together with thirty healthy age and sex matched volunteers were included into this study. Routine blood analyses and cerebral CT scans were taken on admission and after medical treatment. In addition, demographic parameters (age and gender) type of CVA (ischaemic or hemorrhagic), affected side of the body (right or left), severity of CVA (hemiparesis or hemiplegia), and the localization of the pathologic lesion in the CT scan were recorded. Six patients with hemorrhagic CVA who died during the study period were excluded from the analysis.
Results: Statistical values were calculated as mean"standard error. There were no statistical significant differences in serum nitrite concentrations (10.9"0.4 —mol/L vs. 12.0"0.4 —mol/L, 10.3"0.3 —mol/L vs. 11.2"0.5 —mol/L, p>0.05) between the admission level and that after medical treatment in ischaemic and hemorrhagic patients. Similarly there were no statistically significant differences in serum nitrate concentration (24.4"3.3 —mol/L vs. 23.1"2.1 —mol/L, 36.1"6.1 —mol/L vs. 29.1"3.4 —mol/L, p>0.05) between ischaemic and hemorrhagic CVA patients. But, serum nitrite (1.7"0.1 —mol/L) and nitrate (18.4"0.9 —mol/L) levels in healthy volunteers were significantly lower than both of the patient groups (p<0.001). Although, there was no correlation between the clinical and laboratory findings with serum nitrite and nitrate levels in hemorrhagic patients (p>0.05), there was a positive correlation between the CVA severity and serum nitrite levels at the admission (r-0.384) and that after medical treatment (r-0.514) in patients with ischaemic type of CVA (p<0.05).
Conclusion: We found that, there was a positive correlation between the severity of CVA and serum nitrite levels at admission and that after treatment in patients with ischaemic CVA. In addition, serum nitrite and nitrate levels were statistically higher in patient groups than healthy volunteers. Our findings suggest that, NO may contribute in pathogenesis of CVA. How this is achieved is not certain and needs further research.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Amaç: Serebrovasküler olay (SVO) geçiren hastaların serumlarında nitrik oksit (NO) son ürünleri olan nitrit ve nitrat düzeylerinin belirlenerek bazı klinik ve laboratuvar parametreleri ile ilişkisinin araştırılması.
Materyal ve Metot: Hastanemiz Acil Servisine ve Nöroloji Polikliniklerine başvurup, SVO tanısı konmuş 34'ü iskemik, 37si hemorajik toplam 71 olgu ile yaş ve cinsiyetleri uyumlu çalışma hakkında bilgilendirilen 30 sağlıklı bireyden oluşan kontrol grubu çalışmaya dahil edildi SerebraO CT incelemeleri yanısıra uygulanan medikai tedaviden önce ve sonra (taburcu olurken) alınan kan örneklerinde serum nitrit ve nitrat düzeyleri tespit edildi Olguların demografik özellikleri (yaş ve cins), SVO'nun tipi (iskemik veya hemorajik), etkilenen vücut tarafı (sağ veya sol), klinik tablonun şiddeti (hemiparezi veya hemipleji) ve kranial CT'de Oezyonun bulunduğu bölge kaydedildi. Takip eden günlerde eks ile sonuçlanan 6 hemorajik SVO'iu olgu çalışmadan çıkarıldı.
Oezyonun bulunduğu bölge kaydedildi. Takip eden günlerde eks ile sonuçlanan 6 hemorajik SVO'iu olgu çalışmadan çıkarıldı.
Bulgular: İstatistiksel olarak elde edilen veriler ortalama değer+standart hata olarak hesaplandı. Tedaviden önce ve sonra serum seviyeleri karşılaştırıldığında, hem iskemik hem de hemorajik olgularda nitrit (10.9+0.4 —mol/L ve 12.0+0.4 —mol/L, 10.3+0.3 —mol/L ve 11.2+0.5 —mol/L) ve nitrat (24.4+3.3 —mol/L ve 23.1+2.1 —mol/L, 36.1+6.1 —mol/L ve 29.1+3.4 —mol/L) değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). Bununla birlikte, kontrol grubunu oluşturan bireylerin serum nitrit (1.7+0.1 —mol/L) ve nitrat (18.4+0.9 —mol/L) düzeyleri hasta gruplarındaki olgulara göre daha düşük seviyelerde tespit edildi. İskemik ve hemorajik olgularda serum nitrit ve nitrat değerleri ile; SVO'nun tipi, etkilenen vücut tarafı ve CT'deki Oezyonun yeri arasında istatistiksel olarak anlamlı derecede bir iOişki saptanmazken (p>0.05), iskemik oOguOarda kOinik tabOonun şiddeti iOe hem tedavi öncesi (r-0.384) ve hem de tedavi sonrası (r-0.514) serum nitrit seviyeOeri arasında istatistikseO oOarak anOamOı iOişki saptandı (p<0.05). Buna iOave oOarak, hem iskemik hem de hemorajik SVO'iu olgularda tedavi öncesi ve sonrasındaki serum nitrit ve nitrat düzeylerinin, kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek oldukları tespit edildi (p<0.001). Sonuç: SVO'iu iskemik olgularda klinik tablonun şiddeti ile serum nitrit seviyeleri arasında pozitif korelasyonun olması ve sağlıklı bireylerle karşılaştırıldığında SVO'iu olgularda serum nitrit ve nitrat düzeylerinin yüksek bulunması, NO'in SVO'nun patogenezinde rolü olabileceğini desteklemektedir. Sınırlı sayıda olgularda elde edilen bu verilerin doğrulanması için ileri çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
FULL TEXT (PDF):
- 3
224-228