Local Environmental Policies And Right Of Environment: An Evaluation On Local Environment Council Decisions Of Hatay Province
Journal Name:
- International Journal of Academic Value Studies
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
As one of the most important problematic area, environment and environmental issues that effect on our country in the short and long term period are substantial agenda subject. Either centralized government or local extensions of government and local administrations have to encounter serial difficulties waiting for its remedy. Particularly 1982 Constitution, right to the environment and any other legal arrangements draw a border line about approaches to environment issues for decision makers of the public administration. Over through these legal regulations, multiple-agency governance possibilities provide opportunity with local extensions of government and particularly local administration when they take decision on environmental issues. Local Environmental Councils has a good chance for Province Administrations both in terms of its structure and functioning. On this study, legal status of Local Environmental Councils, its structures and functioning’s are mentioned, consequently beside making critique on decisions of these councils. The application area of this study based on analysis and its local effects, of Hatay Province Environmental Council decisions taking in between the years of 2010-2016. Restructuring and tackling these councils play a major role for all concerned subjects in process of decision making about solving not only environmental issues, but also enhancing local environmental policies. In terms of formation of local environmental policies and offering solution to issues locally, Local Environmental Councils are gradually risen together with its place and importance.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Ülkemizi yakın ve uzak gelecekte etkileyecek en önemli sorun alanlarından biri olarak çevre ve çevre sorunları önemli bir gündem maddesidir. Gerek merkezi yönetim, gerekse merkezi yönetimin taşra uzantıları ve yerel yönetimler, çevre sorunlarına yönelik çözüm bekleyen ciddi sorunlarla karşı karşıyadır. Başta 1982 Anayasası olmak üzere, çevre yasası ve diğer pek çok yasal düzenleme, kamu yönetiminde karar vericiler için çevre ile ilgili sorunlara yaklaşım biçimlerinin de sınırlarını çizmektedir. Çok aktörlü yönetişim olanakları, bu yasal çerçeve üzerinden yerel yönetimler başta olmak üzere, merkezin taşra uzantılarına, yerelde çevre sorunlarına yönelik karar alırken yeni fırsatlar sunmaktadır. İl Çevre Kurulları, hem yapıları ve işleyişleri açısından hem de aldıkları kararlar açısından İl yönetimleri için önemli bir fırsattır. Bu çalışmada İl Çere Kurullarının yasal statüleri, yapıları ve işleyişleri konu edilmekle beraber, özelde bu kurulların kararları ve bu kararların etkinliği sorgulanmaktadır. Çalışmanın uygulama alanı Hatay İl Çevre Kurulu ve bu kurulun son 2010-2016 yılları arasında almış olduğu kararlarının çözümlenmesine bu kararların yereldeki etkisine dayanmaktadır. Söz konusu kurulların yeniden ele alınıp, yapılandırılmalarıyla yerelde sadece çevre sorunlarının çözümüne yönelik değil, çevre ile ilgili yerel çevre politikalarının geliştirilmesinde ilgili bütün tarafların karar süreçlerinde etkin bir rol oynamalarını sağlayacaktır. Yerel çevre politikalarının oluşumu ve sorunlara yerinde çözüm üretmek anlamında İl Çevre Kurullarının yeri ve önemi her geçen gün artacaktır.
FULL TEXT (PDF):
- 4