You are here

Y Kuşağının Girişimcilik Algısının Ölçümüne Yönelik Bir Araştırma

A Research For The Measurement Of The Perceptions Of Entrepreneurship Of Generation Y

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.23929/javs.18

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
Entrepreneurship which has started seeing as a profession today, is one of the key factors for economic development and social development. Particularly, increasing the importance of entrepreneurship in information and communication age in which we live, it has provided spread to all sections of society. In this context, the perspective of young people who has a big part in the development of the community in every aspect, on entrepreneurship is important. In our country, entrepreneurship seems to be spreading rapidly, among young people, especially including university students.In this study, perceptions of entrepreneurship of the generation Y were examined in the context of individual properties. The population of this research are university students between the ages of 18-28 who members of the Human Resources and Entrepreneurship Club. The number of samples representing the population; 184 persons. The research data were collected through a questionnaire. Factor analysis and reliability analysis was used to measure the internal validity and the reliability of the scale in this study. Also correlation and regression analysis was used to determine the strength and direction of the relationship between the variables. According to the results of this analysis, It has a moderate correlation between the individual and intellectual properties and a low correlation between the intellectual characteristics and behavioral characteristics.
Abstract (Original Language): 
Günümüzde bir meslek olarak görülmeye başlayan girişimcilik, ekonomik ve toplumsal gelişmenin temel faktörlerinden birisidir. Özellikle içinde yaşadığımız bilgi ve iletişim çağında öneminin daha da artması ile birlikte girişimcilik, toplumun her kesimine yayılmaya başlamıştır. Ülkemizde de başta üniversite gençliği olmak üzere girişimciliğin gençler arasında da hızla yayıldığı görülmektedir. Bu bağlamda yapılan çalışmada özellikle Y kuşağını oluşturan üniversite öğrencilerinin girişimcilik algısı bireysel özellikler kapsamında ele alınarak incelenmiştir. Çalışmanın evrenini İnsan Kaynakları ve Girişimcilik Kulübüne üye olan, yaşları 18 ile 28 arasında değişen ve tesadüfî örneklem yoluyla seçilmiş üniversite öğrencileri oluşturmaktadır. Ana kütleyi temsil eden örneklem sayısı ise; 184 kişidir. Araştırmada veriler, literatürde kullanılmış, geliştirilmiş, geçerlik ve güvenirlikleri sınanmış çeşitli ölçeklerden ve sorulardan yararlanılarak oluşturulan bir anketle toplanmıştır. Bu araştırmada ölçeğin iç geçerliliği ölçmek için faktör analizi ve güvenilirliğini ölçmek için güvenilirlik analizi yapılmıştır. Ayrıca araştırma sonucunda ortaya çıkan değişkenler arasındaki ilişkinin gücünü ve yönünü belirlemek için korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Bu analiz sonuçlarına göre katılımcıların bireysel ve düşünsel özellikleri arasında orta düzeyde bir ilişki bulunmuştur. Düşünsel özellikler ile davranış özellikleri arasında ise düşük bir ilişki vardır.
59
67

JEL Codes:

REFERENCES

References: 

Abdullaeva, F., (2007), Öğrencilerin Girişimcilik Özellikleri ve İş Değerleri: Kırgızistan, Özbekistan, Azerbaycan ve Türkiye Karşılaştırması, Sakarya Üniversite Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
Adigüzel, O., Batur, Z., Ekşili, N. (2014), Kuşakların Değişen Yüzü ve Y Kuşağı İle Ortaya Çıkan Yeni Çalışma Tarzı: Mobil Yakalılar, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı: 19, ss. 165-182.
Ağirdir, B., (2013), Y Kuşağı İnovasyon Araştırması, Deloitte Eğitim Vakfı.
Akdemir A., Konakay G., Demirkaya H., Noyan A., Demir B., Ağ C., Pehlivan Ç., Özdemir E., Akduman G., Eregez H., Öztürk İ., Balci O., (2013), Y Kuşağının Kariyer Algısı, Kariyer Değişimi ve Liderlik Tarzı Beklentilerinin Araştırılması, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, C.2, S.2.
Arsenault, P. M. (2004), “Validating Generational Differences: A Legitimate Diversity And Leadership Issue”, The Leadership and Organization Development Journal, 25: 124-141.
Becerikli, S. Y. (2013), Kuşaklararası İletişim Faklılığı: Bilim Teknoloji ve Yenilik Haberleri Üzerinden Bir Odak Grup Çalışması, Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Akademik Dergisi, Cilt: 8, Sayı: 1, ss: 5-18.
Cansiz, E., (2007), Üniversite Öğrencilerinin Girişimcilik Özelliklerinin Belirlenmesi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Isparta.
Çetin Aydin, G. ve Başol, O., (2014), X Ve Y Kuşağı: Çalışmanın Anlamında Bir Değişme Var Mı?, Electronic Journal of Vocatıonal Colleges, p.1-15.
Erden Ayhün, S., (2013), Kuşaklar Arasındaki Farklılıklar ve Örgütsel Yansımaları, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, 2(1): 93-112.
Karaaslan, S. (2014), Kuşaklararası Farklılıkları Örgütler Üzerinden Anlamak: Bir Alan Araştırması, Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü
Keleş N.H., (2013), Girişimcilik Eğiliminin Kuşak Farkına Göre İncelenmesi, Selçuk Üniversitesi İ.İ.B.F Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, Yıl:13, S:26, p.23-43. Özer, P. S., Eriş, E. D., & Özmen, Ö. N. T. (2013), “Kuşakların Farklılaşan İş Değerlerine İlişkin Emik Bir Araştırma”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 38: 123-142. Tapscott, D. (2009), Growing Up Digital: How The Net Generation is Changing Your World, New York.: Mc Graw Hill.
TDK, Büyük Türkçe Sözlük.
Twenge J.M., Campell S.M., Hoffman B.J., Lance C.E. (2010), Generational Differences in Work Value: Leisure and Extrinsic Value Increasing, Social and Intrinsic Value Decreasing, Journal of Management, Volume: 36, Number: 5, pp. 1117-1147.
Yelkikalan N., Akatay A. ve Altin E., (2010), Yeni Girişimcilik Modeli ve Yeni Nesil Girişimci Profili: internet Girişimciliği ve Y, M, Z Kuşağı Girişimci, Selçuk Üniversitesi İ.İ.B.F Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, S:20, p.489-506.
Yüksekbilgili, Z. (2013), Türk Tipi Y Kuşağı, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 12 (45), 342-353.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com