You are here

Growth Hacking, Dünyayı İşgal Eden Büyüklere Karşı Bir Kurtuluş Savaşı Olabilir mi?

Can Growth Hacking Be An Indepence War Against The Greats Occupy The World?

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.23929/javs.72
Abstract (2. Language): 
The concepts like digital marketing, inbound marketing, online marketing that point out marketing activities via knowledge technologies are stated with “Growth Hacking”. Growth hacking is a concept that used for growing online enterprises fast via digital marketing and software tools. This growing can be thousands or million times. There is no limit. Many enterprises like Twitter, Airbnb, Zynga, Zillow grew millions times with small amount of capital. There are a few scientific studies about topic. Purpose of the article is to explain the concept of growth hacking, compile topic and introduce growth hacking to literature. This concept bids SME’s placing in the greats. Therefore, the study has a metaphor of Turkish Independence War. In this article, there are no knowledge or engineering science. Due to lack of scientific source about topic, internet sources are used. Study is conducted as a literature review. Three basic findings are found in this article. 1. Like internet, growth hacking have limitless sources. But, no scientific resource found in literature review. Growth hacking could be unethical in countries that have weak laws and capabilities of cyber security. Multinational rules/law should be promulgated and conducted. 3. Conducting studies about growth hacking in engineering or business/marketing field is not enough. There should be more multidisciplinary studies.
Abstract (Original Language): 
Bilgi ekonomisinin etkisinin hissedildiği günümüz ortamında, internetin pazarlama üzerindeki rolü hızla artmaktadır. Dijital pazarlama, içerik pazarlaması, online pazarlama gibi bir çok başlık altında toplanabilecek olan; bilgi teknolojileri vasıtasıyla pazarlama faaliyetlerini ifade eden kavramlar “Growth Hacking (Büyüme Korsanlığı)” ile birlikte anılmaktadır. Büyüme korsanlığı, genellikle online girişimlerin, hızlı bir şekilde dijital pazarlama ve yazılım araçları vasıtasıyla büyütülmesi için kullanılan bir kavramdır. Fakat bu büyüme 1000'lerce kat veya 1.000.000'larca kat olabilir. Bir sınırı yoktur. Twitter, Airbnb, Zynga, Zillow gibi bir çok şirket 0 sermaye ile milyonlarca kat büyümüşlerdir. Kavramın ilgi çekiciliği ve gerekliliğine ters oranda bilimsel araştırma mevcuttur. Literatür çalışmasında bilimsel bir makaleye ulaşılamamıştır. Çalışmanın amacı, Büyüme Korsanlığı kavramını açıklamak, derlemek ve bilimsel literatüre kazandırmaktır. Kavram, küçük işletmelere, en büyük işletmeler arasında yer almayı vaat ettiğinden dolayı; “Kurtuluş Savaşı” metafor olarak kullanılmıştır. Makalede, mühendislik konu alanını ilgilendiren spesifik bilgilere ve analizlere detaylı olarak değinilmemiştir. Bilimsel kaynak yokluğundan dolayı, genellikle internet kaynaklarına başvurulmuştur. Alan yazın tarama metodu ile yapılan araştırmada 3 temel sonuca varmıştır: 1. Büyüme korsanlığı, tıpkı internet gibi sınırsız içeriğe sahiptir. İlgili konuların tasnif edilmesine ve düzenli bilgiye ihtiyaç artmaktadır. Konu hakkında bilimsel kaynak azdır. Kavram bilimsel literature kazandırılmalıdır. 2. Etik dışı eylemleri önleyici mekanizmalar barındırmayabilir veya etik dışılığı özendirebilir. Siber güvenlik konusunda uzmanlaşmış ve bilgi ekonomisi hukukunu eksiksiz olarak işleten ülkeler bünyesinde yasal uygulama bulmalıdır. 3. Büyüme korsanlığı konusunda yapılan çalışmalar, sadece pazarlama ve mühendislik bakış açısıyla kalmamalı ve multidisipliner bir anlayış kazanmalıdır.
33
44

JEL Codes:

REFERENCES

References: 

Altındal, M., (Bt.), Dijital Pazarlamada Marka Yönetimi ve Sosyal Medyanın Etkileri.
Chen, (Bt.), “Growth Hacker is The New VP Marketing”, http://andrewchen.co/how-to-be-a-growth-hacker-an-airbnbcraigslist-case-..., 08.05.2015.
Dilmen, N., 2012, “Sosyal Paylaşım Ağlarının Reklam ve Pazarlama Disiplinleri İçerisinde Kullanımı”, (Editörler: T. Kara, E. Özgen), Sosyal Medya Akademi, 1. Baskı, Beta Yayıncılık, İstanbul.
Dinç, (2014), "Open Graph Kullanımı", https://www.serkandinc.com.tr/sosyal-medya/open-graph-kullanimi.html, 14.05.2015.
Edelman, (2015), “Dijital Platformunuzu Nasıl Başlatmalısınız?”, Harvard Business Review Türkiye, Nisan, 2015.
Ellis, S., (2010), “Find a Growth Hacker for Your Startup”, http://www.startup-marketing.com/where-are-all-the-growth-hackers/, 02.03.2015.
ergezer.net, "Viral İçerik Nedir? Viral İçeriğin Püf Noktaları", http://ergezer.net/viral-icerik-nedir-viral-icerigin-puf-noktalari.html, 02.05.2015.
eticaretmag.com, “A/B Testi Nedir, Markalar Bu Testten Nasıl Faydalanabilir?”
etohum.com, "Growth Hacking Nedir?", http://www.etohum.com/growth-hacking-nedir, 24.04.2015.
Ginn, A., (2012), “Defining A Growth Hacker: Three Common Characteristics”
Ginn, A., (Bt.), “What is a Growth Hacker?” http://www.aginnt.com/growth-hacker#.Vvkyc_ntlBe, 07.05.2015.
Godin, S., (2001), Permission Marketing/İzinli Pazarlama/Yabancıları Dosta, Dostları Müşteriye Dönüştürmek, (Çev: M.Ermert), 1. Baskı, Rota Yayınları, İstanbul.
Gündebahar, M. ve Khalilov, M., (Bt.), “Teknolojik Pazar Üzerine Bir İnceleme”.
hashtag.com.tr, http://hashtag.com.tr/blog/post/growth-hacking-nedir, 10.04.2015.
http://eticaretmag.com/ab-testi-nedir-markalar-bu-testten-nasil-faydalan..., 21.04.2015.
http://techcrunch.com/2012/09/02/defining-a-growth-hacker-three-common-c..., 04.04.2015.
http://webrazzi.com/2015/03/16/growth-hacking-kurumsal-sirketlere-girisi..., 03.05.2015.
Patel, N. ve Branson, T. (Bt.), A Definitive Guide to Growth Hacking”.
Fettahlıoğlu, H.S. & Akdemir, M.A. (2016), “Growth Hacking, Dünyayı İşgal Eden Büyüklere Karşı Bir Kurtuluş
Savaşı Olabilir mi?”, International Journal of Academic Value Studies, 2 (5) : 33-44. (ISSN:2149-8598).
44
International Journal of Academic Value Studies 2016, 2 (5) : 33-44.
pazarlamasyon.com, "61 Growth Hacking Aracı” http://www.pazarlamasyon.com/pazarlama/61-growth-hacking-araci/, 13.05.2015.
Peltekoğlu, F., 2012, “Sosyal Medya, Sosyal Değişim”, (Editörler: T. Kara, E. Özgen), Sosyal Medya Akademi, 1. Baskı, Beta Yayıncılık, İstanbul.
Reis, A. ve Trout, J., 2007, Pazarlama Savaşı, (Çev: Ü.Şensoy), Birinci Basım, Optimist Yayınevi, İstanbul.
Resmi Gazete, (2014), “Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun”, http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/11/20141105-1.htm, 03.05.2015.
sosyalmedya.co, “Dijital Pazarlama”, http://sosyalmedya.co/dijital-pazarlama/, 08.03.2015.
Taylan, E., 2013, "Growth Hacking Nedir?", http://webrazzi.com/2013/09/20/growth-hacking-nedir/, 03.05.2015.
tr.wikipedia.org, “SEO”, http://tr.wikipedia.org/wiki/Arama_motoru_optimizasyonu.
Ünal, S., (2010), "İnternet Üzerinde İzinli Pazarlama Yaklaşımı", Öneri Dergisi, 9, 34, İstanbul.
webopedia.com, “API – Application Program Interface”, http://www.webopedia.com/TERM/A/API.html, 22.04.2015.
webrazzi.com, "Growth Hacking: Kurumsal şirketlere girişim felsefesi”

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com