You are here

TURİSTİK DESTİNASYONLARIN PAZARLAMASINDA KENT İMAJI ALGISI: MARDİN İLİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA

The Perception of City Image in the Marketing of Touristic Destinations: An Application on Mardin Province

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.23929/javs.273

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of Author
Abstract (2. Language): 
In our globalized world, touristic destinations that are as abstract as concrete products need to be effectively marketed and have a positive image. Positive image perception is one of the most important factors to be able to introduce a city, to be able to attract potential tourists and to be able to sustain its existence by getting competitive power in the tourism market. On the other hand, destinations with many positive aspects create sustainable tourism demand. In addition, a consumer traveling to a tourist destination can recommend these positive experiences that are influenced after the trip. This type of recommendation represents an effective and safe source of information. This type of communication prompts consumers who have not visited this destination yet or are hesitant to visit to the destination. For this reason, it is important to create an effective and positive image in the perceptions of the target groups. The only way of this is getting through positive and strategic marketing management. The aim of this study is to develop suggestions to be used in destination marketing by measuring image of the city perceived by local tourists visiting Mardin for touristic purposes previously. In this context, information about the image of the city has been obtained with the questionnaire data collection technique applied to a total of 239 local tourists who have visited Mardin previously. In the analysis of the data, Descriptive Statistics, Factor Analysis, Independent Sample T-Test and One Way ANOVA were applied. As a result, it was determined that the participants perceived socioeconomic characteristics of Mardin more positively as the image of the city.
Abstract (Original Language): 
Globalleşen dünyamızda somut ürünler kadar soyut olarak nitelendirilen turistik destinasyonların da etkin bir şekilde pazarlanmasına ve olumlu bir imaja ihtiyaç duyarlar. Olumlu imaj algısı, bir kentin tanıtılabilmesi, potansiyel turistleri çekebilmesi ve turizm pazarında rekabet gücü elde ederek varlığını sürdürebilmesi için en önemli faktörlerden birisidir. Öte yandan, olumlu yönleri fazla olan destinasyonlar sürdürülebilir turizm talebi yaratmaktadırlar. Ayrıca, turistik destinasyona seyahat eden bir tüketici, seyahat sonrası etkilendiği bu olumlu deneyimleri tavsiye edebilmektedir. Bu tavsiye şekli etkili ve güvenli bir bilgi kaynağını temsil etmektedir. Bu iletişim şekli destinasyonu ziyaret etmemiş veya ziyaret etme konusunda tereddüdü bulunan tüketicileri destinasyona doğru harekete geçirecektir. Bu nedenle hedef kitlelerin algılarında etkili ve olumlu bir imaj oluşturmak önemlidir. Bununda yolu olumlu ve stratejik bir pazarlama yönetiminden geçmektedir. Bu çalışmanın amacı, Mardin’i daha önce turistik amaçlı ziyaret eden yerli turistlerin algıladıkları kent imajını ölçerek destinasyon pazarlamasında kullanılmak üzere öneriler geliştirmektir. Bu kapsamda daha önce Mardin’i ziyaret eden toplam 239 yerli turist üzerinde uygulanan anket veri toplama tekniği ile kent imajı hakkında bilgi edinilmiştir. Verilerin analizinde, tanımlayıcı istatistikler, faktör analizi, bağımsız örneklem T-Testi ve tek yönlü varyans analizi uygulanmıştır. Sonuç olarak, katılımcıların Mardin’e ilişkin sosyoekonomik özellikleri kent imajı olarak daha olumlu algıladıkları belirlenmiştir.
224
236

REFERENCES

References: 

Apaydın, F. (2014). Şehir Pazarlaması, Nobel Yayıncılık, Ankara.
Baloglu, S. & McClearly, K. W. (1999). “A Model of Destination Image Formation”, Annals of Tourism Research, 4(26):868-897.
Javstudies.com Javstudies@gmail.com International Journal of Academic Value Studies
International Journal of Academic Value Studies ISSN:2149-8598 Vol: 3, Issue: 14 pp.224-236
235
Crick, A. P. (2003). “International Marketing Of Attitudes In Caribbean Tourism”, International Journal of Contemporary Hospitality Management, 3(15):161-166.
Coşkun, K. (2012). “Kent Markası ve Marka İmajının Ölçümü: Düzce İli Örneği”, Yüksek Lisans Tezi, Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Düzce.
Çakmak, A. Ç. & Kök, İ. T. (2012). “Destinasyon Pazarlaması ve Safranbolu’nun Destinasyon İmajının Ölçülmesi”, Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 2: 80-101.
Erkan, R. (2002). Kentleşme ve Sosyal Değişim, Bilim Adamı Yayınları, Ankara.
Erkan, Ü. (2013). “Konya Örneğinde Kent-Siyaset İlişkisi Üzerine Sosyolojik Bir Çalışma”, Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
Gecikli, F. (2012). Şehir İmajı Amasya Şehri Üzerine Bir Uygulama, Fenomen Yayıncılık, Ankara.
Günlü, E. & İçöz, O. (2004). Turizmde Bölgesel Marka İmajı Yaratılması ve Turizm İstasyonları İçin Markanın Önemi, (Turizm İlkeler ve Yönetim), Turhan Kitabevi, Ankara.
Harvey, D. (2003). Sosyal Adalet ve Şehir, Metis Yayınları, İstanbul.
Jamieson, W. (2006). Community Destination Management in Developing Economies, The Haworth Hospitality Press, London.
Kalaycı, Ş. (2006). SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri, Asil Yayın Dağıtım, Ankara.
Kaypak, Ş. (2010). “Antakya’nın Kent Kimliği Açısından İrdelenmesi”, Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7(14):373-392.
Kotler, P. & Gertner, D. (2002). “Country As Brand, Product and Beyond: A Place Marketing and Brand Management Perspective Brand Management”, Journal of Brand Management, 9(4/5):249-262.
Kotler, P., Hamlin, M. A., Rein, I. & Haider, D. H. (2002). Marketing Asian Places: Attracting Investment, Industry and Tourism to Cities, States and Nations, John Wiley & Sons, New York.
Öter, Z. & Özdoğan, O. N. (2005). “Kültür Amaçlı Seyahat Eden Turistlerde Destinasyon İmajı: Selçuk-Efes Örneği”, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 16(2):127-138.
Page, S. J. & Hall, M. C. (2003). Managing Urban Tourism: Themes in Tourism, Pearson Education Limited, London.
Pekyaman, A. (2008). “Turistik Satın Alma Davranışında Destinasyon İmajının Rolü: Afyonkarahisar Bölgesinde Bir Araştırma”, Doktora Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyonkarahisar.
Shaw, G. & Williams, A. M. (2002). Critical Issues in Tourism: A Geographical Perspective, Blackwell Publishing.
Saran, M. (2005) “Kent Pazarlaması: Güçlü Bir Kent İmajı ve Kent Markası”, Gaziantep TMMOB Makine Mühendisleri Odası Yayını, Gaziantep TMMOB Makine Mühendisleri Odası Yayını, Sayı: E/2005/367.
Sarı, Y. & Kozak, M. (2005). “Turizm Pazarlamasına İnternetin Etkisi: Destinasyon Web Siteleri İçin Bir Model Önerisi”, Akdeniz Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, (9):248-271.
Öztürk, Y. (2013). Destinasyon Yönetimi, Anadolu Üniversitesi Yayını No:2761, Eskişehir.
Tezcan, S. (2011). “Kentler Arası Rekabet, Kentsel Pazarlama ve Markalaşmanın Planlama Açısından Değerlendirilmesi: İzmir Örneği”, Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
Uygur, S. M. & Çelik, Ayşe (2009). “Etkinlik Turizminin Destinasyon Pazarlaması Üzerindeki Etkilerinin Ortaya Çıkarılmasına Yönelik Olarak İstanbul İlinde Bir Uygulama”, 10. Ulusal Turizm Kongresi Bildiri Kitabı, Detay Yayıncılık, Ankara.
Ülker, E. (2010). “Destinasyon Pazarlamasında Destinasyon Seçimi Kararı Verme Süreci Üzerine Bir Çalışma: Bozcaada Örneği”, Yüksek Lisans Tezi, Trakya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Ensitütüsi, Edirne.
Javstudies.com Javstudies@gmail.com International Journal of Academic Value Studies
International Journal of Academic Value Studies ISSN:2149-8598 Vol: 3, Issue: 14 pp.224-236
236
Wirth, L. (2002). Bir Yaşam Biçimi Olarak Kentlileşmesi, (Derleyen ve Çeviren: Bülent Duru ve Ayten Alkan), 20. Yüzyıl Kenti, İmge Kitabevi, Ankara.
Yaraşlı, G. Y. (2007). “Destinasyon İmajı ve Trabzon Yöresine Dönük Bir Çalışma”, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Başkent Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
Zengin, E. (2007). “Türkiye’de Kent Sosyolojisi Çalışmaları”, Bakü Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi Elmi Mecmuası, Sayı: 8.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com