The Phenomenon of Globalization and its Impact On Fiscal Policy: “An Evaluation on Turkey”
Journal Name:
- International Journal of Academic Value Studies
Key Words:
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author |
---|---|
Abstract (2. Language):
From the 1930s onward, the world has taken on a new concept in the economic literature from the axis of neo-liberal politics. The phenomenon of globalization that emerged from this year comes at different times and evolve until the present day, this evolution of the world's nations in the process of political, economic, legal, social and cultural that permeates all life, it is an undeniable fact.
In the 1930s the world the wind blowing in at the beginning of the 1980s the need for discretionary and non-discretionary reasons, including Turkey. Until that time closed 24 January 1980 decisions in Turkey pursuing a policy of import substitution with an outward export-oriented growth has opted for a policy of.
This transformation, which started with the decisions of 24 January 1980, has been tried to be supported by programs including structural reforms such as the Inflation Reduction Program, Strong Economy Transition Program and Emergency Action Plan at the beginning of 2000s. Lastly, a Structural and Administrative reform in the form of "Revolution" in Public Finance has been realized with the Public Financial Management and Control Law No: 5018 fulfilled in the Accounting-Public Law No: 1050, which was accepted in 2003 and fully implemented from 2006 onwards.
In this study began in 1980 and the various plans, programs and policies still ongoing and had been brought up to the present day with the struggle of being integrated with the world in the context of fiscal policy, discusses the transformations are applied.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
1930’lu yıllardan itibaren dünyada neo-liberal politikalar ekseninden iktisat literatüründe yeni bir kavram yerini almıştır. Bu yıllardan itibaren ortaya çıkan küreselleşme olgusunun farklı zamanlarda evrilerek günümüze kadar geldiği, bu evrim süreçlerinde dünya milletlerinin; siyasi, iktisadi, hukuki, sosyal ve kültürel tüm hayatına nüfuz ettiği göz ardı edilemez bir gerçektir.
1930’lu yıllarda dünyada esen bu rüzgara, 1980’li yılların başında gerek ihtiyari gerekse gayri ihtiyari sebepler ile Türkiye de dahil olmuştur. O zamana kadar dışa kapalı ithal ikameci bir politika izleyen Türkiye 24 Ocak 1980 Kararları ile dışa açık ihracata dayalı bir büyüme politikasını seçmiştir.
24 Ocak 1980 Kararları ile başlayan bu dönüşüm, 2000’li yılların başında Enflasyonu Düşürme Programı, Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı, Acil Eylem Planı gibi yapısal reformlar içeren programlar ile desteklenmeye çalışılmıştır. Son olarak 2003 yılında kabul edilip tam olarak 2006 yılından itibaren uygulama imkanı bulan 1050 Sayılı Muhaseb-i Umumumiye Kanunu’nun yerine getirilen 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Kamu Maliyesinde “İhtilal” niteliğinde bir yapısal ve yönetimsel reform gerçekleşmiştir.
Bu çalışmada 1980’den itibaren başlayıp çeşitli plan, program ve politikalar ile günümüze kadar getirilen ve halen de devam eden dünya ülkeleri ile entegre olma mücadelesi kapsamında uygulana gelen maliye politikalarında yaşanan dönüşümler ele alınmaktadır.
FULL TEXT (PDF):
- 15