You are here

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN KARİYER DEĞERLER ALGILARININ KARŞILAŞTIRILMASINA YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

A Research on the Comparison of Career Anchor Perceptions of University Students

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.23929/javs.88

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of Author
Abstract (2. Language): 
When we think about the life of an individual, the vast majority of the time passes through business life. It is important for them to feel good at work and enjoy their work. This is only possible if people do what they love. The basic factor to love their work that individuals do depends on thier education life. Because education directly shapes what kind of career the individual will have in the future. Especially the area the individual choose during pre-universtiy period is the first step of their career. It is thought that individuals who win a pre-license or undergraduate degree in their chosen departments create differences in career anchors perceptions. In this context, it is aimed to reveal career anchors perceptions of undergraduate and pre-license students in university life which is an important determinant of the research. A survey study was conducted to collect data for the study. According to the results of the answers given to the questionnaires, the dimensions of average career anchor perceived by the pre-license and undergraduate students were different from each other. In addition, it was concluded that there were statistically significant differences in the way students' career anchor perceptions when analyzed with demographic variables.
Abstract (Original Language): 
Bir bireyin hayatını düşündüğümüzde zamanının ciddi bir bölümünü iş yaşantısında geçmektedir. Durum böyleyken insanların iş yerlerinde kendilerini iyi hissetmeleri, yaptıkları işten zevk almaları onlar açısından önemlidir. Bu da ancak insanların sevdiği işi yapması ile mümkündür. Bireylerin yaptığı işi sevmelerinde belirleyici olan faktörlerden biriside eğitim hayatlarıdır. Çünkü eğitim hayatı bireyin gelecekte nasıl bir kariyere sahip olacağını doğrudan şekillendirmektedir. Bireylerin özellikle üniversite döneminde tercih ettikleri bölüm kariyerleri için önemli bir basamaktır. Üniversite bölüm tercihlerinde seçmiş oldukları bölümün ön lisans ya da lisans olması bireylerde kariyer değer algılarında farklılıklar oluşturduğu düşünülmektedir. Bu bağlamda, bu araştırmada kariyerin önemli bir belirleyici parçası olan üniversite yaşantısındaki lisans ve ön lisans öğrencilerinin kariyer değer algılarının ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışma nicel bir araştırma olup veri toplamak için bir anket çalışması yapılmıştır. Anketlere verilen cevapların sonucuna göre ön lisans ve lisans öğrencilerin kariyer değer algıları boyutlar itibariyle ortalamaları birbirinden farklı çıkmıştır. Bunun yanı sıra, öğrencilerin kariyer değer algılarının demografik değişkenlerle incelenmesinde istatistiki açıdan anlamlı farklılıklar olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
25
40

JEL Codes:

REFERENCES

References: 

Adıgüzel, O. (2009). “Shein’in Kariyer Çapalari Perspektifinde Süleyman Demirel Üniversitesi İİBF Öğrencilerinin Kariyer Değerlerine İlişkin Bir Araştirma”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 14(2): 277-292.
Aktaş, H. (2004). “The Importance of Career Anchor Notion for an Effective Career Planning and an Example Application at Turkish Air Force Undergraduate and Graduate Schools”, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
Aytaç, S. (1997). Çalışma Yaşamında Kariyer Yönetimi Planlaması Gelişimi ve Sorunları, Ezgi Kitabevi, Bursa.
Batur, H. Z., & Adıgüzel, O. (2015). “Schein'in Kariyer Değerleri Perspektifinde Öğrencilerin Kariyer Tercihlerini Etkileyen Faktörler Üzerine Bir Araştırma: Isparta İli Fen Lisesi Öğrencileri Örneği”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 42(42): 327-348
Bayraktaroğlu, S. (2011). İnsan Kaynakları Yönetimi, 4. Baskı, Sarkay Yayıncılık, İstanbul.
Bingöl, H. (2013). İnsan Kaynakları Yönetimi, 8. Baskı, Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş., İstanbul.
Budak, G., Budak, G., Tozkoparan, G. (l995). Kariyer Planlaması ve Kariyerde Plato, Yayınlanmamış Araştırma Raporu, İzmir.
Can, H., Kavuncubaşi, Ş., Yıldırım, S. (1998). Kamu ve Özel Kesimde İnsan Kaynakları Yönetimi, Siyasal Kitabevi, Ankara.
Çelik, A. (2016). “Kariyer Kavramı Kapsamı Ve Temel Boyutları”, (Ed. M.Şerif Şimşek, Adnan Çelik, Ayten Akatay), İnsan Kaynakları Yönetimi ve Kariyer Uygulamaları, ss. 125-152, Değiştirilmiş ve Genişletilmiş 3.Baskı, Eğitim Kitabevi, Konya.
Çerik, Ş, & Bozkurt, S. (2010). “Çalışanların Örgütsel Sosyalizasyon Ve Kariyer Çapalarına Yönelik Algılamaları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi ve Banka Çalışanlarına Yönelik Bir Araştırma”, Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi (35): 77-97.
Çetin, C., Arslan, M.L., Dinç, E. (2014). İnsan Kaynakları Yönetimi, 3. Baskı, Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş., İstanbul.
Javstudies.com Javstudies@gmail.com International Journal of Academic Value Studies
International Journal of Academic Value Studies ISSN:2149-8598 Vol: 3, Issue: 8 pp. 25-40
40
Çiçek, B., & Karakaş, Y.E. (2015). “Girişimcilik Eğitimi Alan Adayların Kurumsallaşma Algısını Ölçmeye Yönelik Bir Araştırma”, Turgut Özal Uluslararası Ekonomi ve Siyaset Kongresi - III 11-13 Haziran 2015, ss. 258-278, Malatya.
Dinç, E. & Abdioğlu, H. (2009). “İşletmelerde Kurumsal Yönetim Anlayışı Ve Muhasebe Bilgi Sistemi İlişkisi: İMKB–100 Şirketleri Üzerine Ampirik Bir Araştırma”, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12(21):157-184.
Erdoğmuş, N. (2004). “Career Orientations of Salaried Professionals: The Case of Turkey”, Career Development International, 9(2): 153-175.
Fettahlıoğlu, Ö.O. (2014). “İnsan Kaynakları Planlaması”, (Ed. İsmail Bakan), İnsan Kaynakları Yönetimi ss. 79-122, Gazi Kitabevi, Ankara. Meryem, A.K., & Tülin, D. (2013). “Mezun Öğrencilerin Kariyer Algılamaları: Anadolu Üniversitesi Örneği”, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 13(1): 41-52.
Mignonac, K, & Olivier, H. (2003). “Managing İndividual Career Aspirations and Corporate Needs: A Study of Software Engineers in France”, Journal of Engineering and Technology Management 20(3), ss. 205-230.
Raymond A.N. (2009). İnsan Kaynaklarının Eğitimi ve Geliştirilmesi, 4.Baskı, (Çev.: Canan Çetin), Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş., İstanbul. Serin, E., Soran, S., & Kılıç, A.O. (2014). “Üniversite Öğrencilerinin Kariyer Değerlerinin Eğitim Süreleri Açisindan Incelenmesi Ve Bir Uygulama”, C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 15(1): 209-220.
Soysal, A. (2014). “Kariyer Yönetimi ve Planlaması” (Ed. İsmail Bakan), İnsan Kaynakları Yönetimi, ss. 291-354, Gazi Kitabevi, Ankara.
Şimşek, M.Ş., & Öge, H.S. (2014). İnsan Kaynakları Yönetimi, 6. Baskı, Eğitim Kitabevi, Konya.
Taşlıyan, M., Arı, N.Ü., & Duzman, B. (2011). “İnsan Kaynakları Yönetiminde Kariyer Planlama ve Kariyer Yönetimi: İIBF Öğrencileri Üzerinde Bir Alan Araştırması”, Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 3(2): 231-241.
Yarnall, J. (1998). “Career Anchors: Results of An Organisational Study in The UK”, Career Development International 3(2): 56-61.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com