You are here

Geleneksel Empirist Bilgi Kuramı ve Mantıksal Empirizm Açısından Mantık

Traditional Empiricist Epistemology & Logic in View of Logical Empiricism

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
With the scope of empiricist tradition's logic understanding, in this paper, it is mainly debated on how classical and modern approaches of empiricist tradition interpret the logic and its principles. By comparing two traditions the study is limited to the view of 18th century English Empiricists and the view of logical empiricism of 20th century which emerged as a modern face of empiricism. An endless trust towards individual, to his/her wisdom and experiences are the most distinct traits of the Enlightenment. Thus, firstly Locke, Berkeley and Hume's thoughts are debated within a traditional empiricist theory. Secondly, Kant's epistemology which is suggesting a solution to one of the remaining problems of the empiricists, is debated in relation to his thoughts on foundation of mathematical knowledge. In the following section, as important representatives of 20th century's logical empiricism, Carnap, Wittgenstein and Ayer's thoughts are discussed. In the head it is emphasized that their approach to the logic and its principles is the basic difference between classical and modern empiricist traditions.
Abstract (Original Language): 
Bu araştırmada emprist akımın mantık anlayışı konu edilmektedir. İnsan bilgisinin temel kaynağının deneyden geldiği düşüncesinde olan empirist geleneğin klasik ve modern görünümleriyle, genel olarak mantık ve mantık ilkeleri konusuna nasıl yaklaştığı tartışılmaktadır. 18. yüzyıl İngiliz Empiristleri'nin görüşleri ile 20. yüzyılda empirizmin modern görünümü olarak ortaya çıkan mantıksal empirizmin görüşleri karşılaştırılmaktadır ve çalışma bu iki empirist gelenek ile sınırlandırılmıştır. Bireye, onun aklına ve deneyimlerine duyulan sonsuz güven 18. yüzyıl aydınlanma çağının en belirgin özelliklerindendir. İlk bölümde 18.yüzyıl filozoflarından Locke, Berkley ve Hume'un düşüncelerine yer verilerek geleneksel empirizmin örnekleri tartışılmaktadır. Çalışmanın ikinci bölümünde empiristler için genellikle bir sorun teşkil eden matematiksel bilginin kaynağı konusunda bir çözüm önerdiği düşünülen Kant'ın bilgi kuramından söz edilmektedir. Ardından 20. yüzyılda mantıksal empirizmin Carnap, Wittgenstein ve Ayer gibi önemli temsilcilerinin görüşlerinden söz edilmektedir. Son tahlilde klasik ve modern empirist geleneği birbirinden ayıran en temel farklılığın ise mantık ve mantık ilkelerini ele alış biçimleri olduğu üzerinde durulmaktadır.
241
267

REFERENCES

References: 

Akarsu, B. (1979). Çağdaş felsefe akımları, İstanbul: M.E.B. Yay.
Ayer, A. J. (1998). Dil, doğruluk ve mantık, (çev. V. Hacıkadiroğlu) İstanbul: Metis Yay.
Berkeley,
G
. (1996). İnsan bilgisinin ilkeleri üzerine, (çev: H. Turan), Ankara: Bilim ve Sanat Yay.
Bohenski, J. M. (1997). Çağdaş Avrupa felsefesi, (çev: S. R. Kırkoğlu), İstanbul: Kabalcı Yay.
Bottomore, T. & Nisbet, R (1990). Sosyolojik çözümlemenin tarihi, (der: M. Tunçay ve A. Uğur) Ankara: Verso Yay.
Carnap, R.
(1939)
. Foundations of logic and mathematics, International Encyclopedia, vol. I, no. 3, Chicago: University of Chicago Press.
Demir, Ö. (1997). Bilim felsefesi, Ankara: Vadi Yay.
Denkel, A. (1986). Nesne ve doğası, İstanbul: Metis Yay.
Dursun, Y. (2004). Felsefe ve matematikte analitik/sentetik ayrımı, Ankara: Elips Yay. Gökberk, M. (1979). Felsefenin evrimi, İstanbul: M.E.B. Yay.
Fırıncı Orman,, T..
263
Gökberk, M. (1998). Felsefe tarihi, İstanbul: Remzi Yay.
Hacıkadiroğlu, V. (2002). Bilginin doğası ve kaynakları üzerine, İstanbul: Cem Yay.
Hume,
D
. (1998). İnsan Zihni Üzerine Bir Araştırma, (çev: S. Öğdüm), Ankara: İlke Yay.
Hume,
D
. (2009). İnsan Doğası Üzerine Bir İnceleme (Deneysel Akıl Yürütme Yöntemini Moral Konulara Uygulamaya Yönelik Bir Çalışma), (çev. Ergün Baylan), Ankara: Bilgesu Yayıncılık.
İyi, S. (1999). Çağımızda metafizik sorunu, Ankara: Ayraç Yay.
Kant, I. (1984). Seçilmiş Yazılar, (çev: N. Bozkurt), İstanbul: Remzi Yay.
Kant, I. (1993). Arı usun eleştirisi. (çev. A. Yardımlı), İstanbul: İdea Yay.
Kant, I. (1995). Gelecekte bilim olarak ortaya çıkabilecek her metafiziğe Prolegomena, (çev: İoanna Kuçuradi & Yusuf Örnek), Ankara: Türkiye Felsefe Kurumu Yay.
Locke,
J
. (1996). İnsan anlığı üzerine bir deneme, (çev: V. Hacıkadiroğlu), İstanbul: Kabalcı
Yay.
Musgrave, A. (1997). Sağduyu, bilim ve kuşkuculuk -(Bilgi kuramına tarihsel bir giriş), (çev: P. Uzay), İstanbul: Göçebe Yay.
Pears,
D
. (1985). Wittgenstein, (çev: A. Denkel), İstanbul: AFA Yay.
Rossi, J.
G
. (2001). Analitik felsefe, (çev. A. Altınörs), İstanbul: Paradigma Yay.
Ural,
Ş
. (1986). Pozitivist felsefe- (Bilimde ve felsefede doğrulama), İstanbul: Remzi Yay.
West,
D
. (1998). Kıta Avrupası felsefesine giriş- (Rousseau, Kant, Hegel'den Foucault ve Derrida'ya), (çev: A. Cevizci), İstanbul: Paradigma Yay.
Wittgenstein,
L
. (2001). TractatusLogico-Philosophicus, (çev: O. Aruoba), İstanbul: YKY.
Von Aster,
E
. (1994). Bilgi teorisi ve mantık, (çev. M. Gökberg) İstanbul: Sosyal Yay.
Yıldırım, C. (1991). Bilim felsefesi, İstanbul: Remzi Yay.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com