You are here

Tekstil İşçilerinin Toplumsal Cinsiyete İlişkin Tavır ve Tutumları

Gender Perceptions and Attitudes of Textile Workers

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
We can come across with gender perception in all fields of life in different code-designated ways. Different roles and responsibilities that are undertaken by individuals bring some stereotype presuppositions before us. Social relations networks shaped by these presuppositions causes some differences in life participations. These differences cause women to face up with some problems and be put in the second rank as the do not have equal conditions and situations. In general perspective it is a humanitarian requirement that women and men have equal access to economic, political and social fields as subjects of social life. At this point, ready wear textile workers in İstanbul are chosen as the sample of the study and their perceptions and attitudes of gender are analyzed. A questionnaire prepared in relation with the topic is applied to the sample and the data are analyzed via SPSS program. It is found out at the end of the study that while roles and expectations about gender are very high in family life, they stretch a little more in work life.
Abstract (Original Language): 
Toplumsal cinsiyet algısı hayatın her alanında çeşitli şekillerde kodlanmış bir biçimde karşımıza çıkmaktadır. Toplumu oluşturan bireylerin farklı sorumluluk ve rolleri üstlenmeleri zaman içinde bir takım kalıplaşmış ön kabulleri karşımıza çıkarmaktadır. Bu ön kabullerin şekillendirdiği sosyal ilişkiler ağı kadınların hayata katılımı sırasında bir takım farklılıklara sebep olmaktadır. Bu farklılıklar kadınların eşit şart ve durumlara sahip olmaması nedeni ile çeşitli problemlerle karşılaşmalarına ve ikincilleşmelerine sebep olmaktadır. Genel bir perspektifle sosyal hayatın özneleri olarak kadın ve erkeğin ekonomik, siyasal ve sosyal alana eşit katılımı hukuki ve insani bir gereksinim olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu noktada yapılan çalışmada İstanbul’da hazır giyim atölyelerinde çalışan tekstil işçileri örneklem olarak ele alınmış ve tekstil işçilerinin toplumsal cinsiyete ilişkin tavır ve tutumları incelenmiştir. Mevcut örnekleme konuyla ilgili hazırlanmış anket formu uygulanmış ve elde edilen veriler SPSS programı ile değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirme sonucu özellikle aile hayatında yani özel alanda toplumsal cinsiyete ilişkin rol ve beklentilerin daha fazla olduğu görülürken, çalışma hayatında bu rol tutumlarının biraz daha esnediği sonucuna ulaşılmıştır.
123
143

REFERENCES

References: 

Acero, L. (1991). Textile workers in Brazil and argentina: work and household behaviour by gender and age. In a Masini, E., & Stratigos. S., (Eds.) Women, households and change (89-124). Tokyo: United Nations University Press.
Akbaş, K., & Şen, İ. G. (2013). Türkiye’de kadına yönelik pozitif ayrımcılık kavram, uygulama, toplumsal algılar. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 165-189.
Başaran, E. (2014). Ailenin işleyişi ya da gerçekleştirimi. İçinde: Sistematik Aile Sosyolojisi. Eds. M. Aydın. Konya: Çizgi Kitabevi, 141- 158.
Bevelander, P., & Groeneveld, S. (2010). How many hours do you have to work to be integrated? Full-time and part-time employment of native and ethnic minority women in the Netherlands. International Migration. 50(1), 118-131.
Bielby, W. T., & Baron, J. N. (1986). Men and women at work: sex segregation and statistical discrimination. American Journal of Sociology, 33(1), 64-85.
Brenner, J. (2012). Sınıf siyaseti ve kadın. Çev. D. Yeşilsu. İstanbul: Kalkedeon Yayınları.
Cebecioğlu, G. & Altıparmak, İ. B. 140
Chhachhi, A., & Attin, R. (1995). Multiple identities, multiple strategies: confronting state and pathriarchy. Working Paper Series, 192.
Connell, R. W. (1998). Toplumsal cinsiyet ve iktidar. Çev. C. Soydemir. İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
Coşkun, M. K. (2013). Sınıf, kültür ve bilinç –Türkiye’de işçi sınıfı kültürü, sınıf bilinci ve gündelik hayat. Ankara: Dipnot Yayınları.
Danovan, J. (1997). Feminist teori. Çev. A. Bora, M. Ağduk, ve F. Sayılan. İstanbul: İletişim yayınları.
Dedeoğlu, S. (2010). Visible hands- ınvisiblewomen: Garmen production in Turkey. Feminist Economics, 16 (4), 1-32.
Dedeoğlu, S., & Yaman Öztürk, M. (2010). Kapitalizm, ataerkillik ve kadın emeği Türkiye örneği. İstanbul: SAV Yayınları.
Dolmacı, N., & Şalvarcı Türeli, N. (2012). Varlığını Sürdüren Bir Sorun Olarak Toplumda ve İş Yaşamında Kadına Yönelik Farklı ve Ayrımcı Tutumlar. Akademik Bakış Dergisi, 33.
Giddens, A. (2013). Sosyoloji. Çev. İ. Yılmaz. İstanbul: Kırmızı Yayınları.
Hartmann, H. (1976). Capitalism, pathriarchy, and job segregation by sex. Signs, 1 (3), 137-169.
İzgi, B. B., Işık, N., & Polat, Y. (2011). Gender equality in labor markets: a survey about the ındustry and service sectors in Gaziantep. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10 (2), 761-786.
Jalovaara, M. (2003). The joint affects of marriage partners’ socioeconomic positions on the risk of divorce. Demography, 40(1), 67-81.
Kahraman, L., Kahraman, A. B., Ozansoy, N., Akıllı, H., Kekillioğlu A., & Özcan, A. (2014). Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi toplumsal cinsiyet algısı tartışması. Turkish Studies, 9(2), 811- 831.
Karakul, A. K. (2010). Küreselleşmenin sanayideki kadın emeği üzerindeki etkileri ve kadınların geliştirdikleri direniş stratejileri. Eğitim, Bilim ve Toplum Dergisi, 8(30), 23-39.
Kerbo, H. R. (2008). Social stratification and enequality- class conflict in historical, comperative, and global perspective (7. Baskı). Boston: Mc Grew Hill Publishing.
Koyuncu, A. A. (2014). Aile araştırmaları metodolojisi: yaklaşımlar ve yöntemler. İçinde: Sistematik Aile Sosyolojisi. Eds. M. Aydın. Konya: Çizgi Kitabevi, 41- 62.
Kadın Statüsü Genel Müdürlüğü [KSGM], (2008). Politika Dokümanı Kadın ve Yoksulluk. http://www.kadininstatusu.gov.tr./upload/mce/eski_site/Pdf/yoksulluk.pdf, adresinden 26 Mart 2015 tarihinde alınmıştır.
Kuzgun, Y., & Sevim, A. S. (2004). Kadınların çalışmasına karşı tutum ve dini yönelim arasındaki ilişki. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 37(1), 14-27.
Kümbetoğlu, B. User, İ., & Akpınar, A. (2012). Kayıp işçi kadınlar- kayıt dışı çalışmaya dair bir alan araştırması. İstanbul: Bağlam Yayıncılık.
Macionis, J. J. (2013). Sosyoloji, Çev. H. E. Kaya, Ed. V. Akar. Ankara: Nobel Yayıncılık.
International Journal of Humanities and Education 141
Marshall, G. (1999). Sosyoloji sözlüğü. (çev. O. Akınbay ve D. Kömürcü). Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları.
Minibaş, T. (1998). Türkiye’nin kalkınma sürecinde kadın işgücü. N.Arat (der.). Aydınlanmanın Kadınları içinde (s. 331). İstanbul: Cumhuriyet Kitap Kulübü.
Newman, D. M. (2013). Sosyoloji (Özet Basım). Ankara: Nobel Yayıncılık.
Parlaktuna, İ. (2010). Türkiye’de cinsiyete dayalı mesleki ayrımcılığın analizi. Ege Akademik Bakış, 10(4), 1217-1230.
Sallan Gül, S. (2012). Sosyolojiye giriş. Ed. M. Tuna. Ankara: Detay Yayıncılık.
Sallan Gül, S., Alican Şen, A., & Kaya, E. (2014). Toplumsal cinsiyet boyutundan Türkiye’de eğitim ve yoksulluk ilişkisi. İçinde, Topçuoğlu, A., Aksan, G. & Alptekin, D. Yoksulluk ve kadın (s. 163-178). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, (2012). 81 İl Durum Raporu. Ankara: Sanayi Genel Müdürlüğü.
Urhan, B. (2009). Görünmezlerin görünür olma mücadeleleri: çalışan kadın örgütlenmeleri. Çalışma ve Toplum, 2, 83-110.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com