A THREE YEAR DENTAL EVALUATION AND MANAGEMENT OF 15 PATIENTS WITH CHRONIC RENAL FAILURE
Journal Name:
- İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi
Key Words:
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
Patients with renal failure have characteristic systemic and oral conditions that require special precautions during dental treatment. Before dental treatment of patients with renal failure is begun, the dentist should consult the patient's physician regarding specific precautions. A treatment plan should be constructed which best restores the patient's dentition and protects from potentially severe infection of dentai origin.
In Üıis study, 15patient with chronic renalfailure who were applied to our clinic was managed and treated with taking all required precautions.
Tliree years clinical and radiolofical observation of the patient's dental evaluation and management showed thai hypoplasia, torodontism, submerged teeth, periodontitis, calcification of lamina dura and root canal pulp were the findings resulting from chronic renal failure. Laboratory ei-aluation of patients were done carefully and controlled for 3 years. Hypoplasia was determined to be the mast commonly seen abnormality.
Hie teeth of the patients which showed caries were treated and fissure sealant and fluoride was applied to all patients. The patients were treated periodontal^ because of periodontitis and teeth were extracted besanse of loss of lamina dura.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Kronik böbrek hastalarında, ağız-diş tedavileri sırasında özel önlemler gerekmektedir. Böbrek hastalarının, ağız diş tedavisine başlamadan önce, diş hekiminin, alınması gerekli olan özel önlemler konusunda hastanın doktoru ile konsültasyonu gerekmektedir. Hastanın dişlerini en iyi şekilde restore edecek ve ağız diş kökenli infeksîyondan koruyacak olan bir tedavi planı yapılmalıdır.
Bu çalışmada da, kliniğimize gönderilen, kronik böbrek yetmezliği (KBY) gösteren 15 hastanın gerekli olan tüm önlemler alınarak ağız diş muayene ve tedavilerinin yapılması amaçlanmıştır.
Uç yıl süre ile klinik ve radyolojik muayene sonucu kronik böbrek yetmezliği gösteren hastalarda hipoplazi, torodontîzm, gömük dişler, pcriodonütis, lamina dura ve kanal pulpasının kaybı kronik böbrek yetmezliğine özgü ağız diş bulguları olarak saptanmıştır. Hastaların laboratuar bulguları da düzenli olarak kontrol edilmiştir. Hipoplazinin KBY gösteren hastalarda en sık görülen anomali olduğu belirlenmiştir.
Tüm hastaların çürük olan dişleri tedavi edilmiş, sağlam dişlerine fissür örtücü ve tüm ağıza fluorid uygulanmıştır. Periodontitis ve lamina dura kaybı gözlenen hastaların periodontal ve cerrahi tedavileri yapılmıştır.
FULL TEXT (PDF):
- 3