The Effect of Mouthrinses on Color Stability of the Restorative Materials
Journal Name:
- İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi
Key Words:
Keywords (Original Language):
Abstract (2. Language):
Purpose:The
aim of this study was to investigate the effect of 6 types with different chemical structure mouth rinses on the color stability of esthetic restorative materials.
Material and Methods: 49 disc-shaped specimens (10x2 mm) were prepared each of the following materials: GC Gradia and Biodent hibrid composite. All the specimens were incubated in distilled water at 37° C for 24 hours. The specimens then removed, rinsed, dried and get ready for the preliminary color measurement. The baseline color values was measured by CIE L* a* b* relative to CIElab source using a spectrophotometer. The specimens were immersed in six commercially available mouth rinses in Turkey (Klorhex, Listerine Tooth defense rinse solution, Tantum Verde Santa Farma, Andorex hibrid mouth rinse, Pharmol Zn, Gengigel-hyaluronic acid) and control group with distilled water. Each specimen were immersed in mouth rinses for 24 h and kept at 37° C trough out the study. Then the specimen removed and submerged in distilled water and dried. The color of each specimen was measured with a spectrophotometer (VITA EasyShade).
Results: All samples displayed color changes after immersion, and there was a statistically significant difference among the restorative materials and mouth rinses (p<.05); Biodent restorative material, had the highest AE values among the restorative materials tested, and there was a significant difference between the AE values.
Conclusion: Klorhexidine and Listerine mouth rinses may cause color changes on the restorative materials.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kimyasal yapısı birbirinden farklı 6 çeşit ağız gargarasının estetik restoratif materyallerin renk stabilitesi üzerine olan etkisini incelemektir.
Gereç ve Yöntem: 49 adet (10x2 mm) disk şeklinde örnek sırasıyla şu malzemelerden hazırlandı: Biodent ve GC Gradia hibrid kompozit. Tüm örnekler 37° C'lik distile suda 24 saat süreyle inkübe edildi. Daha sonra örnekler yıkandı, kurulandı ve başlangıç renk ölçümü için hazır hale getirildi. Başlangıç renk ölçümleri CIElab renk sistemini kullanan bir spektrofotometre kullanarak L* a* b* değerleri ölçüldü. Örnekler Türkiye'de ticari olarak satışı bulunan 6 ağız gargaraları (Klorhex, Listerine, Tantum Verde , Andorex , Pharmol Zn, Gengigel) ile kontrol grubu için distile suda bekletildi. Her bir örnek 37° C'lik gargaralar içerisinde 24 saat bekletildi. Daha sonra örnekler distile su içinde durulandı ve kurulandı. Her bir örneğe ait renk ölçümü spektrofotometre (VITA EasyShade; VITA Zahnfabrik) ile ölçüldü.
Bulgular: Tüm örneklerde renk farkı saptanmış ve ağız gargaralarının materyallerde oluşturdukları renk farkları istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<.05). En yüksek AE değerleri Biodent estetik materyalinde saptanmış ve gruplar arası AE değerleri arasındaki fark da anlamlı bulunmuştur (p<.05).
Sonuç: Klorheksidin ve Listerine gargaraları restoratif materyaller üzerinde renk değişimine neden olabilir.
FULL TEXT (PDF):
- 2