Determination of Psychological Status of Mothers with Disabled Children
Journal Name:
- İstanbul Üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Dergisi
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
Aim: This study has been conducted for determination of psychological status of mothers with disabled (mental, physical, hearing) children.
Method: Sampling of this descriptive cross sectional study comprised of 154 mothers who took their children to two different private education centers in Erzincan province who were volunteers and could be communicated with. Data were collected by face to face interview method using a questionnaire that contained the descriptive characteristics of the children and their mothers and the Symptom Checklist (SCL-90-R).
Results: Mean age of mothers was 39.29±8.80 and mean age of children was 12.15±7.05. The children were attending these education and rehabilitation centers for the reason of 61.7% had mental retardation, 18.2% had cerebral palsy, 10.4% had hearing problems, 7.1% had Down Syndrome, and 2.6% had autism. Global Symptom Index (GSI) mean score for mothers was found as 2.12±0.49; depression (2.71), anger/hostility (2.21), paranoid ideation and psychoticism (2.18), anxiety (2.06), phobic anxiety (2.0), additional items (1.99) and interpersonal sensitivity (1.71).
Conclusion: The present study has established that mothers reveal global psychological symptoms (especially depression, anger/hostility, paranoid thought, and psychoticism. In conclusion, it is recommended that parents, especially mothers, should be provided with family-oriented support programs by health care professionals so that they can cope with the problems they experience.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Amaç: Bu çalışma engelli (zihinsel, bedensel, işitme) çocuğu olan annelerin ruhsal durumlarının ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.
Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel özellikte olan bu araştırma, Erzincan’da bulunan iki ayrı özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde iletişim kurulabilen ve çalışmaya katılmaya gönüllü 154 engelli çocuğun anneleri ile yapılmıştır. Veriler çocuklar ve annelerinin tanıtıcı özelliklerini içeren soru formu ve Ruhsal Belirti Tarama Ölçeği (SCL-90-R) kullanılarak, yüz yüze görüşme yöntemi ile toplanmıştır.
Bulgular: Annelerin yaş ortalaması 39.29±8.80, çocukların yaş ortalaması 12.15±7.05’dir. Çocukların %61.7’si mental retardasyon, %18.2’si serebral palsi, %10.4’ü işitme, %7.1’i down sendromu, %2.6’sı otizm nedeniyle eğitim merkezlerine devam etmektedir. Annelerin Genel Belirti Düzeyi (GSI) puan ortalaması 2.12±0.49 (hafif psikolojik belirti) olarak belirlenmiştir. SCL-90-R Ölçeğinin alt ölçeklerinden alınan ortalamalar sırasıyla depresyon (2.71), somatizasyon (2.23), öfke/düşmanlık (2.21), paranoid düşünce ve psikotizm (2.18), anksiyete (2.06), fobik anksiyete (2.0), ek maddeler (1.99) ve kişilerarası duyarlılık (1.71) olarak saptanmıştır.
Sonuç: Bu çalışmada annelerin özellikle depresyon, somatizasyon, öfke/düşmanlık, paranoid düşünce ve psikotizm yönünden psikolojik belirti gösterdikleri belirlenmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda ailelerin özellikle annelerin yaşadığı olumsuzluklarla başa çıkabilmeleri için sağlık çalışanlarının aile odaklı destek programlarını düzenlemesi önerilmektedir.
FULL TEXT (PDF):
- 13
200-209