You are here

L'HISTORIQUE DE LA REVOLUTION LINGUSTIQUE EN TURQUIE ET SON EVOLUTION DANS LE TEMPS

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (Original Language): 
Fransız devriminden başlayarak dünyada gelişen köklü değişim eğiliminin Türk Dil devrimine uzanan yansıması, "insanın ve evrenin yeni bir yorumu" olarak değerlendirilmiştir. O dönemde, yaratılan yeni siyasal kültürün ve yeni hayat tarzının yerleşebilmesi ve yaşayabilmesi için dilde değişiklik yapılması gereği duyulmuştur. Devrimler süreci içinde "dil" konusu bu nedenle alfabe değiştirmenin Ötesine geçmiş; kimlik değiştirme olgusuyla iç içe girmiştir. O dönemde dil devrimiyle, aynı zamanda, Türkiye ile dünyanın diğer kısımları arasında Arap alfabesinin yükselttiği şeddin yıkılması amaçlanmıştır. Dil devrimine, Batı basını ve İslam dünyasından gelen olumlu olumsuz yankıları da içeren bu çalışmada, o dönemde gerçekleştirilen köklü değişikliklerin tutunduruiması çalışmalarına da yer verilmiştir. Özellikle kamuoyu liderleri ve onlar aracılığıyla halka ulaşmak üzere yönlendirilen medyanın dil devrimini tutundurma çabasındaki işlevi ağırlıklı olarak ele alınmıştır.
49-76

REFERENCES

References: 

-BERKES, Niyazi (1982). Atatürk ve Devrimİer, İstanbul: Adam. -COŞAR, Ömer Sami, 10 Kasım 1971, Milliyet Gazetesi Özel Eki -GILSENON, Michaei (1993). Religion and Society in The Modern Middle East, New York: LB. Tauris.
-GÖKALP, Ziya (1973). Türkçülüğün Esasları, 10. Baskı , Istanbul: Varlık Yayınlan.
-Hakimiyeti Milliye Gazetesi, Devlet Kütüphanesi ve Atatürk Kütüphanesi Koleksiyonu .
-İKBAR, Gazanfer, (1999)." II. Meşrutiyet Dönemine Ait Bir Mizah Dergisi : "Bisiklet Meraklılarına Yadigar", Simurg dergisi, Ekim, ss. 84-86.
75
İLETİŞİM FAKÜLTESİ DERGİSİ/L'
Historique De La Revolution Lingustique En Turquie Et Son Evolution Dans Le Temps
-IRVIN C. Schick-Ertugrul Ahmet Tonak (Der.) (1990), Geçiş Sürecinde Türkiye {içinde}, Mehmet Ali Ağaoğulları, "Aşırı Milliyetçi Sağ, Belge Yayınları, ss. 189-236.
-KOLOĞLU, Orhan (1995). Türk Çağdaşlaşması 1919-1938: İslama Etki İslamdan Tepki, İstanbul: Boyut Yayıncılık. -MARDİN, Şerif, (1992), Türk Modernleşmesi, 2. baskı, İstanbul : İletişim Yayınları .
-ÖZERKAN, Şengül Altına! (1992). Basının Kamuoyu Oluşturma İşlevine Örnek Olarak: Hakimiyeti Milliye Gazetesi (1920-1934, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (yayımlanmamış doktora tezi).
- (1994).
"L
e Journal de la Guerre d'independance Turque
'Hakimiyeti Milliye", Marmara İletişim, Marmara Üniversitesİ-İletişim Fakültesi Yayını: Ocak, ss. 79-83.
-YÜCEL, Tahsin (1982). Dil Devrimi ve Sonuçlan, Ankara: TDK Yayınları.
76

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com