You are here

Prime Time Kuşağında Türk Televizyonları: Kitle Kültürü ve Tabloidleşme

TURKISH PRIME TIME TELEVISION: MASS CULTURE AND TABLOIDIZATION

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
The main objective of this study is to observe the new tendencies on prime time Turkish television. Especially the main news bulletins of TRT1 and three private channels, namely ATV, Kanal D and Samanyolu TV will be analysed in order to trace tabloidization in the news bulletins. Moreover, a comparison of the rest of prime time television programmes will be drawn in order to see the changes in Turkish television, especially the effects of mass culture. Some of our findings can be given as follows: It was detected that news about celebrities, mostly female, was the most frequent news both on Kanal D and ATV. We had repetitions of the same or similar pictures one after the other with less text and information. During the week of analysis, it was observed that news on politics was the most frequent on TRT1 and Samanyolu TV. And political news generally appreciated the government's actions. As a contrast to the other channels, Samanyolu TV broadcasted news with religious content. The rest of prime time programmes on the private channels were generally Turkish dramas. Most of them were the products of mass culture. On the other hand, programme distribution of TRT1 was quite balanced.
Abstract (Original Language): 
Bu çalışmanın amacı, prime-time kuşağındaki televizyon programlarında gözlemlenen yeni eğilimleri ortaya koymaktır. En çok izleyiciye ulaşıldığı kabul edilen, saatlerde yayınlanan programların incelediği çalışmada; Kanal D, ATV, Samanyolu TV ve TRTl'in programları, kaydedilerek çözümlenmiştir. Böylece bu kanallarda yayınlanan ana haber bültenleri, 'tabloidleşme'; yerli drama, spor, müzik programları ve belgeseller ise 'kitle kültürü'nü yansıtmaları açısından ele alınmıştır. Ulaşılan bazı sonuçları şu şekilde özetlemek mümkündür: Kanal D ve ATV'de haber konuları tabloidleşme eğilimini açık bir biçimde gözler önüne sermektedir.Örneğin, incelenen tarihlerde öncellikle şöhretler ile ilgili haberlere ağırlık verilmiştir. Öyle ki, ekonomi ile ilgili haberlerin bile şöhretler ile ilişkilendirilerek verildiği kaydedilmiştir. Ayrıca haberlerde gözlenen diğer önemli bir bulgu, aynı veya benzer görüntülerin tekrar tekrar verilerek, enformasyonun sınırlı tutulduğudur. Samanyolu TV ve TRT 1'de ise, politika haberleri baskın bir biçimde yer almıştır. Bu kanallardaki haberlerde özellikle hükümetin icraatlerini savunan tek taraflı bir yaklaşım saptanmış; ayrıca, politikacıların özel hayatlarına ilişkin bilgilerin öne çıkartıldığı bir anlayışın benimsendiği görülmüştür. Diğer kanallardan farklı bir biçimde, Samanyolu TV'nunda, din ile ilgili haber konuları kaydedilmiştir. Haberler dışındaki programlar incelendiğinde ise, özel kanalların ağırlıklı olarak yerlidramalara yer verdikleri kaydedilmiştir. Yerli dramalar daha çok kitle kültürünü yansıtmaktadırlar. Öte yandan TRT 1 'de diğer kanallardan farklı olarak dengeli bir program dağılımı saptanmıştır.
57-66

REFERENCES

References: 

Adorno,
T
. W.( 1975). Kültür Endüstrisini Yeniden Düşünmek. Erol Mutlu (Derleyen),Kitle İletişim
Kuramları (2005) (ss.240-249).Ankara: Ütopya Yayınları. Alver, F. &Gül, A.A. (2005). Çocukların Medya Kullanımı, II. Uluslar arası Çocuk ve İletişim Kongresi,
4-6
Nisan
. İstanbul.
Blumler, J.G.(1999).Political
Communicatio
n Systems All Change, European Journal of Communicatio, Vol.14(2):241-249.
Brants, K. (1998).Who's Afraid of Infotainment, European Journal of Communicatio, Vol.13(3):315-335. Ergül, H. (2000). Televizyonda Haberin Magazinleşmesi. İstanbul: İletişim.
Fiske, J. (1990). Introduction to Communication Studies. London: Routledge.
Fiske, J. (1992). Popularity and the Politics of Information, pp. 45-63 in Dahlgren, P. and Sparks, C.
Journalism and Popular Culture. London: Sage. Gencel, M.B. (2004). Research Note: Tabloidization of News Media : An Analysisi of Television
News in Turkey, European Journal of Communication,Vol.19(3):371-386. Kellner, D.(2005).Cultural Studies and Ethics, 3.3.2006,
http//www.gseis.ucla.edu/faculty/kellner/papers/CSETHIC.htm. McLachan, S. & Golding, P. (2000). Tabloidization in the British Press: Aquantative Investigation
into Changes in British Newspapers 1952-1997, pp. 75-89 in Sparks, C. and Tulloch J.(eds)
Tabloid Tales: Global Debates over Media Standards. New York, Oxford: Rowmna and Little
field.
Oskay,
Ü.(2004).Ünsa
l Oskay ile Popüler Kültür Üzerine Söyleşi. Bilim ve Aklın Aydınlığında Eğitim Dergisi,5(57),3.3.2006.http//www.yayim.meb.gov.tr/dergiler/sayı57/baran-ozudogru.htm.
Türkoğlu, N.(2004).İletişim Bilimlerinden Kültürel Çalışmalara: Toplumsal İletişim-Tanımlar, Kavramlar, Tartışmalar. Babil Yayınları.
Zipes, J.(1980). Frankfurt Okulu ve Kültür Eleştirisi. Erol Mutlu (Derleyen), Kitle İletişim Kuramları (2005) (ss.227-232).Ankara: Ütopya Yayınları.
66

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com