The Epistemological Foundations of The Communication Researchs: On The Knowablity of Scientific Knowledge
Journal Name:
- İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi
Key Words:
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
The theoretical framework which constitutes the research methods in social sciences causes debates in three basic dimensions consisting of knowledge, methods of obtaining knowledge and whether scientific knowledge can be obtained o bjectively. The first dimensio n of debates is based on the difference between the real knowledge and the knowledge which is known spontaneously with the enlightenment thought. The knowledge theory of the enlightenment thought is based on the absolute knowledge. That kind of kno wledge emphasizes the cho ice of the path leading to the knowledge; Is the act of kno wing an indirect empiricist process o r is it a medium by means of which o ne reach a co nclusio n by reaso ning? Positivist methodology asserts that an assumptton which has been made inductively has to be able to be tested.The knowledge theory ofposittvist methodology has been questioned by Khun's paradigm and herme-neuttcs approaches. It has been claimed that scientific knowledge is particulars by the anttposittvist approaches. Language layer which comes between the knowledge and its subject has oriented the path leading to the knowledge into cultural code within the structural approach; however, the post structural approach has asserted that knowledge is produced within the discourse without the signified referring to the real wo rid. A materiallstic criticism to these approaches is that the referent is igno red in the relationship between the signified and the signifier.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Sosyal billmlerde araştırma yöntemlerini oluşturan kuramsal çerçeve, bilgi, bilginin elde edilme yöntemleri, ve bilimsel bilginin objektif elde edilip edilemeyeceğinden oluşan üç temel eksende tartışmalara neden olmaktadır. İlk tartışma ekseni, aydınlanma düşüncesi ile, gerçek bilgi ve doğal olarak bilinmekte olanın ayrımına dayanmaktadır. Aydınlanma düşüncesinin bilgi kuramı mutlak bilgiye dayanmaktadır. Bu tür bir bilgi ise bilgiye giden yolun seçimini önemli kılmaktadır; bilme edimi,duyu organlarıyla dolaysız bir süreç midir, yoksa akıl yürütme ile sonuca ulaşılan bir yol mudur? Pozittvist metodoloji akıl yürütme (tümevarım) ile elde edilen her varsayımın test edilebilmesi gerektiğini savunmuştur.
Pozittvist metodolojinin bilgi kuramı Khun'un paradigma kavramı tarafından sorgulanmıştır. Yorumsamacı yaklaşımda Kuhn'un paradigma kavramında olduğu gibi pozittvist metodolojinin bilgi kuramını so rgulamıştır. Pozittvist meto dol oj i evrensel bilgiye dayanmaktadır. Anttpositivist yaklaşımlar ise tarafından billmsel bilginin ttkel olduğu savı ileri sürülmüştür. Bu yolla evrensel bilginin mut-laklığı, bilginin göreceliliği ile yer değiştirmiştir. Pozittvist yaklaşımın bilgi kuramı bilginin nesnesi ile bilen özne arasında kurulan dolayımsız bir illşkiyi kabul eder. Bilgi ile bilen özne arasına giren dil katmanı, yapısalcı yaklaşım içersinde bilgiye giden yolu kültürel koda çevirmiş; post yapısalcı yaklaşım ise bilginin söylem içersinde gösterilene referans vermeden üretildiğini ileri sürmüştür. Post yapısal kuram, metinler arasılık gibi kavramları ile bilgiyi söylem içinde üretilen bir şeye dönüştürerek: materyal dünya ile bağını koparmıştır. Bu yaklaşımlara materyallst ekşini ise gösteren gösterilen arasındaki illşkide göndergenin gözardı edildiğidir.
FULL TEXT (PDF):
- 1
137-148