You are here

TÜRKİYE VE ALMANYA'DA GAZETECİLİK EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN EĞİTİM KALİTESİ VE BEKLENTİLERİNE YÖNELİK ALAN ARAŞTIRMASI

Eiııe Studie zu den Envartıutgen ıınd Hoffmıngen der Joıırnalismus Stııdenten/innen in der Türkeİ ıınd in Deııtschland

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (Original Language): 
Bu çalışma istanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde gazetecilik eğitimi alan öğrencilerle Bonn/Sankt Attgustin, Fachhochschule Bonn Rheİn Sieg (Uygulamalı Bilimler Üniversitesi)'de gazetecilik eğitimi alan öğrencilerin eğilimleriyle ilgili düşüncelerini, memnuniyetlerini, beklentilerini ve mesleki kaygılarım ortaya çıkaran bir alan araştırmasıdır.Gazetecilik eğitimi ile ilgili teorik bilgiler verildikten sonra gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları verilmiş ve yorumlanmıştır. Bu bilimsel çalışmayla Türkiye ve Almanya'daki gazetecilik eğitiminin analizi yapılarak, Almanya'da teknik gazetecilik bölümünden 100, İstanbul Üniversitesi gazetecilik bölümünden de 100 öğrenciye eğitim motivasyonları ve beklentilerini ortaya çıkaran geniş kapsamlı bir anket gerçekleştirilmiştir. Yüz yüze görüşme yöntemi ile önceden hazırlanan soru formuna bağlı kalınarak gerçekleştirilen araştırma kapsamında her iki fakültede, benzer bir yapıda gazetecilik eğitimi alan öğrencilere demografik yapıyı ortaya çıkartacak soruların yanı sıra okudukları okulu nereden duydukları, kendilerini gazeteci olmaya iten faktörleri, derslerin uygulamaya yatkınlığı, ders programlarının düzenlenişi, gazetecilik sektöründeki mesleki sorunlar ve fırsatların neler olduğuyla ilgili ve benzeri somlar yöneltilmiştir. Çalışmada ayrıca her iki ülkedeki gazetecilik eğitimiyle ilgili ortak ve farklı yönler ortaya çıkartılmaya çalışılmıştır. Araştırma kapsamında incelenen üniversitelerde verilen gazetecilik eğitiminin temel özelliklerini öğrencilerin nasıl değerlendirdikleri saptanmaya çalışılmıştır. Tartışma ve sonuç kısmında ise araştırma genel olarak özetlenmiş ve önemli bulgular ortaya konmuştur.
97-112

REFERENCES

References: 

Bajohr,
W
. (2005). Gazeteci Olmak: Almanya'da Eğitim Olanakları. Konrad Adenauer Vakfının Eğitim Modeli. Rekabet ve Medya, 19. Alman- Türk Gazeteciler Semineri, 12-14 Mayıs 2005 Antalya. Ankara: Konrad Adenauer Stiftung Yayınları.
Ehmke, W. (2005). Almanya ve Türkiye'deki Eğitim Sistemleri-Bir Karşılaştırma, Türkiye ve Almanya'da Eğitim Reformu, Seminer Raporları 06 Haziran 2005. Ankara: Konrad Adenauer Stiftung Yayınları.
Gaehtgens, P. (2005). Almanya'nın Yükseköğretim Alanındaki Deneyimleri. Uluslararası
Yükseköğretim Konferansı, Ankara, 14-15 Kasım 2005. Ankara; Yükseköğretim Kurulu, 2007/2.
Gezgin, S. (2002). Basında Fotoğrafçılık. İstanbul: İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Yayınları.
Gezgin, S. (2002). Medya ve Eğitimde Birikimlerim. İstanbul: İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Yayınları.
111
İLETİŞİM FAKÜLTESİ DERGİSİ/ Türkiye ve Almanya'da Gazetecilik Eğitimi Alan Öğrencilerin Eğitim Kalitesi ve Beklentilerine Yönelik Alan Araştırması
Gezgin, S. (2005). Türkiye'de Gazetecilik Eğitimi. Rekabet ve Medya, 19. Alınan- Türk Gazetecüer Semineri, 12-14 Mayıs 2005 Antalya. Ankara: Konrad Adenauer Stiftung Yayınları.
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğrenci Rehberi (2005). İstanbul: İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Yayınları.
Raue, P. J. (2005). Almanya'da Gazetecilik Eğitimi. Rekabet ve Medya, 19. Alman- Türk Gazeteciler Semineri, 12-14 Mayıs 2005 Antalya. Ankara: Konrad Adenauer Stiftung Yayınları.
Schümchen, A. (2005). Prof. Stefan Korol, Warum Technikjoumalismus? 1. Türk-Almaır Yaz Akademisi, İstanbul Bayramoğlu, 9-16 Eylül 2005.
Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi (1998). İstanbul: Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yayınları 54.
112

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com