You are here

FİLMLERDE BEDENİ DÖNÜŞTÜRME ARACI OLARAK PLASTİK CERRAHİNİN KULLANIMI

The Use Of Plastic Surgery For Transforming Bodies In Films

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
The concepts of youth and beauty, have been the most basic problems of human being for a long time. In the Modern era these problems are being perceived as comsumption subjects which can be possessed, changed and restructured. Youth and beauty are sanctified in many ways throughout the history. These two concepts have been deificated as values from the very begiuing of human being towards Modern era. However, in our times, youth and beauty are not perceived as only ideals but as aims and goals that can be achieved through varied practices and institutions. Nearly in the whole media, the ideal body images are presented embeddedly in wannabe fictions and discourses. Among the ways of achieving these ideal images, plastic surgery is presented as leading solution to be applied. Plastic surgery is used as a theme in movies. In these movies, the plastic surgents are generally depicted as people zoho have extraordinary talents and related to this can realize extraordinary operations Generally their talents meet their -patients'demands. Thus, the perception of plastic surgery as asolution of the problem ofelderness is supported by these movies. In this study, beginning from myths, the never ended quest of human being for youth and beauty loill he emphasized. Seven movies related with plastic surgery is selected by judgmental(purposive) sampling to be analyzed. The main point of this analyse includes the questions like how plastic surgery and plastic surgents are represented in these movies. In searcit for these questions, nonverbal communication units will be used as analyzc(tools) device.
Abstract (Original Language): 
Güzellik ve çoğu zaman buna eşlik eden gençlik kavramları çağlar boyu insamn kendine dönük en temel sorunlarından biri ola gelmiştir. Modern dünyada İse beden, sahip olunabilecek, değiştirilebilecek, yeniden yapılandırılacak bir tüketim nesnesi olarak algılanmakta, gençlik ve güzellik ise pek çok yolla kutsanın aktadır. Bu iki kavram belki de insanın varlığından bu yana yüceltilnıckte olan değerlerdir. Ancak, yaşadığımız dönemde gençlik ve güzellik yalnızca bir ideal olarak kalmamakta pek çok kurum ve pratik yoluyla erişilebilir bir hedef olarak algılatümaktadır. Kitle iletişim araçlarının neredeyse tamamında ideal beden imgeleri özenilesi kurmacalar ve söylemler içinde sunulmakta, bu imgelere kavuşmanın yolları arasında da plastik cerrahi ilk başvurulacak çözüm olarak sunulmaktadır. Sinemada da plastik cerrahi tema olarak kullanılmaktadır. Bu filmlerde çoğunluk plastik cerrahlar olağanüstü yeteneklere sahip, bağlı olarak, olağanüstü operasyonlar yapabilen kişiler olarak betimlenmektedir. Onların yetenekleri çoğu zaman hastalarının isteklerini karşılayacak niteliktedir. Böylece, plastik cerrahinin yaşlılığa bir çözüm olarak algılanmasını bu filmler de desteklemektedir. Bu çalışmada, mitlerden yola çıkarak insamn ebedi gençlik ve güzellik arayışı vurgulanacak, ardından da yargısal Örnekleme yoluyla seçilmiş olan ve plastik cerrahi ile ilişkili yedi (7) film incelenecektir. Bu incelemenin ana eksenine plastik cerrahi ve plastik cerrahların nasıl betimlendikleri sorusu oturmaktadır. Bu sorunun yanıtı aranırken sözsüz iletişim Öğelerine önemli çözümleme araçları olarak başvurulacaktır.
131-142

REFERENCES

References: 

Agar wa], P. (2004). Perception of plastic surgery in society, Mayıs VI, 2007, http;//w\vw.ijps.org/i"irticle.asp?İssn=0970-0358;year=2004;vokınıe=37;issue=2; page=110;epage=114;aulast==Agarwal
Baud rillard, J. (2001).
Btışttnt
Çıkarma Üzerine. Ayşegül SÖnmezay (Çeviren). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
BaudriDard, J. (2002). Simgesel Değiş Tokuş ve Ölüm. Oğuz Adanır (Çeviren). İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi Ya3'tnları.
Burton, S., Netemeyer, R.G., Lichtenstein, D.R. (1995). Gender differences for appearance-related attitudes and behaviors: Implications for consumer welfare,, journal of Public Policy & Marketing. Spring 1995.Vol.14, Iss. 1; pg. 60, 16 pgs. Şubat 15, 2006,
İLETİŞİM FAKÜLTESİ DERGISII Filmlerde Bedeni Dönüştürme Ama (Vnnık
Plastik Cerrahinin Killininim
http://pımraestumi.com/p^ &VName=PQD&cfc=l
Calle, S.and Evans J. T.
(1994)
. Plastic Surgery m the Cinema 1917-1993. Plastic and Reconstructive Surgery, 93:422-433.
Conover, T. E. (1985). Graphic Communications Today. USA: West.
Coward R. (1989).
Kadınlık
Arzuları. Alev Tiirker (Çeviren). İstanbul: Ayrıntı Yayınları. Eco, U. (2006). Güzelliğin Tarih. Ali Cevat Akkoyunhı (Çeviren). İstanbul: Doğan Yayıcıbk. Erhat, A. (2000). Mitoloji Sözlüğü. İstanbul: Remzi Kitabevi.
Eoucauît, M, (1994). Dostluğa Dair-Söyleşiler. Cemal Ener (Çeviren). İstanbul: Hil Yayınlan.
Hole A,
(2003)
. Performing Identity: Dawn French and the Funny Fat Female Body. Feminist Media Study. Vol. 3, No. 3, 315-328.
İzgören, A. Şerif (2000). Dikkat Vücudunuz Konuşuyor. Ankara: Academyplus Yayınlan.
Leather, D. G. (1997). Successful! Nonverbal Communication-Principles and Applications. Boston: Ailyn & Bacon.
Malandro, L.A., Barker, L., Barker, D. A.(1989). Nonverbal Communication. New York: ıVtcGrau'-Hİİ1,
Özek Karasu, A. ( 2003, Mayıs 3). Beyaz Tenliler Daha İyi Koca Bulur. Hürriyet Cunınrlesi, 19821,3.
Richmond, V. P., McCroskey, J. (2000). Nonverbal Behavior In interpersonal Relation., Boston: Atlyn &Bacon.
Rosenberg, D. (1998).
Dünya
Mitolojisi-Biiyiik
Destan ve SÖylenler Antolojisi. Kudret Atken vd. (Çeviren). İstanbul: İmge Yayınevi.
Townsend,
D
. (2002). Estetiğe Giriş. Sabri Büyükdüvenci (Çeviren). Ankara: İmgeYaymevi.
Tsiantar, D.(
No
v 6, 2006). Buying Your New Face. Time, Vol.168, Iss. 19; pg. A.l
Willis S. (1993).
Gündelik
Hayal Kılavuzu. Aksu Bora-Asuman Emre (Çeviren). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com