You are here

TÜRKİYE'DE GAZETECİLERİN SENDİKALAŞMA SORUNLARI

Unionization Problems of the Journalists in Turkey

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of Author
Abstract (2. Language): 
In our country, the lack of unionization and association is not only a problem of journalists but also the problem of the other employees who work in other branches of businesses. Unionization has started in Turkey after the law was passed about associations. This right was not obtained by the employees but it was given by the government. Unionization is not a concept to examine separately from the unemployment fear, organization culture and legal dimension. Because of this reason, these factors were also dealt with in this study. The journalists can not use their legal rights and they can not join into the unions especially because of the fear of unemployment. Association problem in 'Turkish print media' was examined by reviewing the literature and by the interviews. The chairman of Turkish Journalists' Union Ercan İpekçi, the former Turkish Journalists' Union İstanbul agency chairman Şükran Soner, the former Turkish Journalists' Union İstanbul general chairman Ziya Sonay and the chairman of Turkish Journalists Association Orhan Erinç were interviewed with. The aim of this study is to examine the association problem of the journalists both in terms of historical and legal grounds by considering the history of Turkish media.
Abstract (Original Language): 
Sendikalaşamama ve örgütlenememe ülkemizde sadece gazetecilerin değil diğer tüm iş kollarında çalışanların sorunudur. Türkiye'de ancak örgütlenme ile ilgili kanunun çıkmasından sonra sendikalaşma başlamıştır. Bu hak çalışanlar tarafından alınmamış, devlet eliyle verilmiştir. Sendikalaşma, ayraç içine alınıp tekelleşmeden, işsizlik baskısından, örgütlenme kültüründen ve hukuki boyuttan ayrı incelenecek bir kavram değildir. Dolayısıyla çalışmada bu etkenlere de değinilmiştir. İşsizlik baskısı ve taşeronlaşma da gazetecilerin belini büken nedenlerdendir. Gazeteciler, özellikle işsiz kalma korkusu ile yasal haklarını kullanamamakta ve sendika üyesi olamamaktadır. Medya sahipleri, teknolojiye yaptıkları yatırımın ya da reklâm harcamalarının yanında çalışanlarının hâlihazırda olan haklarını bile elle¬rinden almaya çalışmaktadırlar. Bu olumsuz bilgilerin yanı sıra medya sahiplerinin sendikaya karşı sert tutum takınması da bu hukuk tanımaz düzenin sürmesine neden olmaktadır.'Türk yazılı basının¬da yaşanan örgütlenme sorunu literatür tarama ve görüşme yöntemiyle açıklığa kavuşturulmaya çalışılmıştır. Bunun için ayrıca Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Ercan İpekçi, Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Eski Şube Başkanı Şükran Soner, Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Eski Genel Başkanı Ziya Sonay ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç ile de görüşülmüş¬tür. Amaç, gazetecilerin örgütlenme sorununu Türk basın tarihini de göz önünde tutarak hem tarihsel hem de hukuksal zeminde ele almaktır.
83-102

REFERENCES

References: 

Akyiğit, E (2005). Yeni Mevzuata Göre Hazırlanmış İş Hukuku. Ankara: Seçkin Yayınevi.
Akyüz, Ü. (1989). Türkiye'de İşçi Sendikalarının Baskı Grubu Olarak Ekonomik Gelişmedeki İşlevi, Marmara University Institute of Social Sciences, İstanbul: Unpublished Doctoral Thesis.
Alemdar, K., Bila, F., Çaplı, B., Çil, Ş., Delibaş, C., Eyrenci, Ö., et. al.(2006). Basın İş Hukuku Genel Esasları ve Uygulama Sorunları. İstanbul: Legal Yayınları.
98
İLETİŞİM FAKÜLTESİ DERGİSİ I Türkiye'de Gazetecilerin Sendikalaşma Sorunları
Altun, A. (1993). Türkiye'de Bir Meslek Olarak Gazetecilik ve Türk Gazetecisinin Kimliği. An¬kara University Institute of Social Sciences, Ankara: Unpublished Masters Thesis.
Atılgan, S. (2001). Türk Basın Sendikacılığında Gazetecilerin Yasal Hakları. İstanbul: Bas-Haş Yayın¬ları.
Ayan, B. (2006, April). Sendikalarda Örgütlenme Stratejileri. Tekgıda-İş, 96, 51. Basın İşkolunda İlk Teşmil Kararı (1996, January)., Babıâli Magazin, 79, 34.
Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü. (2006) Basın Meslek Kuruluşları, July 12, 2006, http://www.byegm.gov.tr/TURKBASINI/basinmeslekkuruluslari.htm
Başoğlu, M. (1998, Eylül-Ekim). Bağımsız Sendika Demokrasinin Güvencesidir. Türk-İş, 330, 22
Benli, H. (1999). Medya ve Sendikalar. Ankara: Türk-İş Eğitim Yayınları.
Besen, H. (1997). Türkiye'de Gazetecilik, Gazeteler, Gazeteciler. İstanbul: İnkılâp Kitabevi Yayınları.
Christensen, C. (2007). Concentration of Ownership the Fall of Unions and Government Legislation in Turkey. Global Media and Communication, 2, 179.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı. (2007) Sendikalaşma Oranları, October 03, 2007, http://www.calisma.gov.tr/istatistik/istatistik.htm
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı. (2007) TGS ve MEDYA-SEN'de Sendikalaşma Oranları, October 03, 2007, http://www.calisma.gov.tr/istatistik/istatistik.htm
Durusoy, Ö. (1997, December). 1998'de Nasıl Bir Sendikal Strateji İzlenmelidir?. Çimse-İş, 8, 9.
Erinç, O. (Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı)"Gazetecilerin Sorunları" Konulu Özel Görüş¬me, İstanbul, (October 28, 2005).
Ersinadım, H. (2001). Globalleşme Sürecinde Türkiye'de İşçi Sendikalarının Sosyal Faaliyetleri. Anka¬ra: Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası Yayınları.
Fikir İşçisi Gazeteciler Sendikası Ana Tüzüğü. (1979).
http://www.ilo.org/public/english/dialogue/sector/techmeet/smei00/smeir1 .htm
ILO (2000). Symposium on Information Technologies in the Media and Entertainment Industries: Their Impact on Employment, Working Conditions and Labour-management
Relations, (Nisan 19, 2007)
Işıklı, A. (2005). İş Hukuku. Ankara: İmaj Yayınları.
İçişleri Bakanlığı. (2008) Türkiye Genelindeki Dernek İstatistiği, July 07, 2008,
http://www.dernekler.gov.tr/_Dernekler/Web/Gözlem2.aspx?sayfaNo=74
99
İLETİŞİM FAKÜLTESİ DERGİSİ I Türkiye'de Gazetecilerin Sendikalaşma Sorunları
İnuğur, N. (1992). Türk Basın Tarihi. İstanbul: Gazeteciler Cemiyeti Yayınları.
İpekçi, E. (TGS Başkanı) "Gazetecilerin Sorunları" Konulu Özel Görüşme, İstanbul, (September
26, 2005).
İşcan, E. (1992). Sendikalar ve Sendikal Mücadele. İstanbul: Seçki Yayınları.
Karaca, N. (2000). Türkiye'de Basın Çalışanlarının İş İlişkileri ve Sorunları. Anadolu University Institute of Social Sciences, Eskişehir: Unpublished Doctoral Thesis.
Lordoğlu, K. (1998, Nisan). İşsizlik Baskısı Sendikal Hareketi Zorlayacak. Harb-İş, 145, 17.
Mahiroğulları, A. (2000). 1980 Sonrası Türk ve Fransız Sendikacılığı. Ankara: Kamu İşletmeleri İş¬verenleri Sendikası Yayınları.
Maksud, H. (2005, Ocak 2). Gazeteciler Örgütlenin. Birgün Gazetesi, 8.
Meral, B. (1993). Uluslararası Çalışma Örgütü 80. Uluslararası Çalışma Konferansı.
Öke, M. (1994). Gazeteci: Türkiye'de Basın Çalışanları Üzerine Bir İnceleme. Ankara: Çağdaş Gaze¬teciler Derneği Yayınları.
Özgen, M. (2004). Türkiye de Basının Gelişimi ve Sorunları. İstanbul: İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Yayınları.
Özsever, A. (2003). Türkiye'de Basın Çalışanlarının Sorunları ve Sendikanın Rolü. İstanbul Üni¬versitesi University Institute of Social Sciences, İstanbul: Unpublished Doctoral Thesis.
Petrol-İş Araştırma Servisi. (1998 January) . 1997 İşçi Hareketi ve 1998'e Bakış.
Social and Economic Status of Freelance Journalists (1999)., April 19, 2007,
http://www.ilo.org/public/english/dialoue/sector/publ/media/freelancerep...
Sonay, Z. (TGS
Esk
i Genel Başkanı) "Gazetecilerin Sorunları" Konulu Özel Görüşme, İstanbul,
(Eylül 7, 2005).
Soner, Ş. (TGS İstanbul Eski Şube Başkanı) "Gazetecilerin Sorunları" Konulu Özel Görüşme, İs¬tanbul, (Kasım 8 2005).
Sülker, K. (1987). Türk Sendikacılık Tarihi 1. İstanbul: Bilim Kitabevi Yayınları. Sümer, H. (2005). İş Hukuku. Konya: Mimoza Yayınları. Şakar, M. (2002). Basın İş Hukuku. İstanbul: Beta Yayınları.
Şuğle, M. (2000). İş Hukuku Açısından Gazeteci. Ankara University Institute of Social Sciences, Ankara: Unpublished Doctoral Thesis.
TGS ile Anadolu Ajansı Arasında Yapılan Toplu İş Sözleşmesi. (2006-2008).
100

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com