You are here

HALKLA İLİŞKİLER STRATEJİK PLANLAMADA DEĞERLENDİRME: REKLAM EŞDEĞERİNİN KURUMLAR AÇISINDAN KULLANIM ALANLARI

Evaluation in Strategic Strategic PR Plans: Application of Advertising Equvalency in Terms of Companies

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Evaluation rates provide convincing proof level of succeded PR campaigns. In the evaluation stage, the campaign results show whether you achieved the objectives that you set at in the planning stage. Subjective criticisms of PR campaign results generate issues of credibility and trustworthiness for the discipline. Strategic PR plans can enhance the credibility and trustworthiness of a campaign, and off¬set the issues arising from subjective criticisms. Such plans allow the correlation of a campaign's objectives against a quantified evaluation of the campaign's results, and various new evaluation methods have contributed positively to the discipline in recent years. However, use of these evaluation methods creates new problems, for example, about their scope, approaches and appropriateness. Advertising equivalency is one such questionable method.This article considers four strategic PR planning models in terms of the importance in each of them of the evaluation stage. Strategic planning models have been analyzed in the literature and the weaknesses of advertising equivalency as an evaluation method has been illuminated. This article defines the scope and limits within which advertising equivalency can usefully be used. The hypotheses at the basis of this article were verified. This article considers the importance of the evaluation stage in strategic PR plans and the application of advertising equivalency.
Abstract (Original Language): 
Ölçme-değerlendirme, faaliyet başarısının ifadesi olurken, hedeflere ulaşılamadığında ise revize basamaklarının belirlenmesindekiönemli unsurdur. Planlama aşamasında net ifadelerle belirlenen hedeflere aktivite sonunda ne kadar ulaşıldığı ölçme-değerlendirme basamağının neticeleri ile belirlenmektedir. Halkla ilişkiler faaliyet sonuçlarının değerlendirilmesinde uzunca bir dönem subjektif ifadelerin kullanılması disiplinin geçerlilik ve güvenilirlik bağlamındaki sorunsalının kaynağıdır. Ancak stratejik halkla ilişkiler planlarının kullanımının her geçen gün yaygınlaşması sorunsalın çözümlenmesinde önemli aşama kaydedilmesini sağlamıştır. Hakla ilişkiler disiplini açısından son dönemdeki önemli kazanımlar; hedefler ve değerlendirme arasında kurulan korelasyon, buna bağlı objektif değerlendirme yöntemleridir. Değerlendirme yöntemlerinin kullanılması pozitif bir gelişme olarak kaydedilirken bu yöntemlerin uygulama biçimleri ve kullanım alanları yeni bir sorgulama platformu oluşturmuştur. Sorgulamanın merkezinde yer alan yöntem reklam eşdeğeri olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışma, stratejik planlama açısından örnek teşkil eden 4 stratejik halkla ilişkiler modelini stratejik planlamanın değerlendirme aşaması önemi açısından irdelemektedir. Literatür incelemesi yoluyla stratejik halkla ilişkiler planları incelenmiş ve ardında bir ölçme-değerlendirme yöntemi olarak kabul edilen reklam eşdeğerinin kullanımındaki zaaflar eleştirisel olarak yorumlanmıştır. Yöntemin kullanım güncelliğini göz önünde bulundurularak kurumların hangi alanlarda bu yöntemi kullanabilecekleri konusuna da açıklık getirilmiştir. Çalışmanın giriş bölümünde öne sürülen hipotezler tartışma ve sonuç bölümde gerçeklenmiştir. Bu çalışma ölçme-değerlendirmenin stratejik bir planlamayla gerçekleşeceği ve reklam eşdeğerinin tek başına bir ölçme yöntemi olamayacağı hipotezleriyle sınırlıdır.
95-114

REFERENCES

References: 

Anderson W.,F.Hadley L.,(1999). " Guidelines For Setting Measurable Public Relations Objectives", www.instituteforpr.com
Beard M., (1997). Running a Public Relations Department.London:Kogan Page Limited
Common G. ( 2006) . Measuring PR Success-AVEs Rejected , www . prinfluences com. April 1, 2006.
Cutlip M.S.,Center A.H.,Broom G.M.,(2006). Effective Public Relations .New Jersey:Pearson Education
Curtis.J.( 2006). How to Construct a PR Plan. www. culturenetcymru.com / en / ? p = 17 . April 20,
2006.
Fox J. B.( 2003). Advertising Value Equivalency. www.instituteforpr.com, April 1, 2006.
Gregory A.( 2000).Planning and Managing Public Relations Campaign , London:Kogan Page
Grunig
E
. J. ( 2005). Halkla İlişkiler Ve iletişim Yönetiminde Mükemmellik. Elif Özsayar ( Translated by). İstanbul: Rota Yayınları
Heffler M.Withers G.B.( 1997) .Public Relations Tactics; Vol.4, isuue 5, 18. www.ebsco.com. May 30,
2007.
Hendrix J. A. (2006). Public Relations Cases. www.mbc.aveb.gr/greek/pdf-files/PR-17.Hendrix-Internal%20reltns.pdf, April 20, 2006.
Haywood R. (1990) . All About Public Relations. Berkshire:McGrawHill
Kırım A. (2005). Mor İneğin Akıllısı. İstanbul:Sistem Yayıncılık
Marston J.(2006). Race Formula. www.communication.ccsu.edu/ koteen / This % 20 is %
20PR%20Ch%209.ppt, April 30, 2006.
MacNamara J.R, (2002). An International Perspective on Priority Issues in Public Relations.
International Public Relations Assosiation World Congress ,Cairo , www . masscom . com . 14 November 2002. April 30, 2006.
106
İLETİŞİM FAKÜLTESİ DERGİSİ / Halkla İlişkiler Stratejik Planlamada Değerlendirme:
Reklam
Eşdeğerinin Kurumlar Açısından Kullanım Alanları
MacNamara J.R, (2002) . PR Metrics- Research for Planning &Evaluation PR & Corporate Communication. www.masscom.com.au. April 30, 2006.
Okay A., Okay A.(2005).
Halkla
İlişkiler Kavram Strateji ve Uygulamaları. İstanbul:Der Yayınları
Oliver,S.(2001). Public
Relations Strategy. London: Kogan Page
Pickton D.,
Broderic
k A.(2001). Integrated Marketing Communication .London. s:492
Ries A., Ries L. (2004). The Fall of Advertising & The Rise of PR .New York:Harpers Collins Publishers Inc.
Smith R.D.( 2002). Strategic Planing For Public Relations. www.faculty . buffalostate
.edu/smithrd/PR/steps.ht, April 30, 2006.
Theaker A. ( 2006).
Halkla İlişkiler El Kitabı .Banu Adıyaman ( Translated by). İstanbul :Kapital Medya Hizmetleri. (Original book published in 2005).
Turney, M.(
1998)
. Developing PR Plan. www.nku.edu/turney/ prclass /readings /plan2 .html, April
20, 2006.
Ural G.E.(2006).
Stratejik
Halkla İlişkiler Uygulamaları. İstanbul : Birsen Yayınevi www.medyatava.net, (01.05.2007)
107

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com