You are here

KUZEY KIBRIS TURK CUMHURİYETİ YAZILI BASININDA KİŞİSEL İLANLAR VE ÖLÜM İLANLARI

Personal Announcements and Death Notices in Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC) Press

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
In daily newspapers, the non-commercial personal announcements concerning birth, death, mar¬riage, engagement, divorce, rejection and celebration convey messages, with their patterns formed in the cultural structure, reflecting the ideologies and necessities in the society. These announce¬ments constitute a hierarchy of symbols based on the social and psychological indicators.The main function of the advertisement which aims to announce an event, a job or a change in in¬dividuals' situation, and which is called as written or oral news, is to contribute to social commu¬nication. As contributing to social communication, these types of advertisements in TRNC also include such concepts as solidarity, sharing, freedom, refinement and rising in social status. In the present research, the non-commercial personal announcements on birth, death, marriage, engagement, divorce, rejection and celebration published in three newspapers in TRNC were evaluated in terms of social status. In order to make a precise comparison between the daily newspapers published in TRNC, "Kıbrıs" newspaper that has the highest number of printings; "Afrika" newspaper that has a moderate number of printings; and "Ortam" newspaper that has the lowest number of printings were chosen. The birth, marriage and death announcements published in these three newspapers, Kıbrıs, Afrika, and Ortam, during the period between January 1, 2008 and January 31, 2008 were selected randomly and evaluated on the basis of dis¬course analysis. The death notices were examined in more detail since they mostly appear in newspapers and they are more important for the TRNC people with respect to social status and communication. The results showed that the death notices appear more widely in the newspa¬pers than the other personal announcements on birth, marriage, engagement, divorce, rejection and celebration (277 of the 320 advertisements examined were death announcements). The majority of death notices, that is 40.5% of the total death notices, comprises condolence an¬nouncements. The announcements inviting to Mawlid (ritual), informational announcements and remembrance follow this figure. The announcements on condolence and remembrance ena¬ble social solidarity among family members, friends, colleagues and political groups, and pro¬vide public sphere for these groups. The profession of either the beloved or the beloved's family is stressed in the texts of the death notices in order to gain social status.
Abstract (Original Language): 
Günlük gazetelerde doğum, ölüm, evlenme, nişanlanma, boşanma, reddetme, kutlama ilanları gibi ticari olmayan kişisel ilanlar, kültürel yapı içerisinde kalıplaşmış biçimleriyle, toplum içindeki gereksinimleri ve ideolojileri yansıtan birtakım mesajlar taşımaktadır. Bu ilanlar sosyal ve psikolojik göstergelerle bir semboller hiyerarşisi oluşturmaktadır. Herhangi bir olguyu, bir işi, bir durumu duyurmak için yayınlanan yazılı ya da sözlü haber olarak tanımlanan ilanın asıl işlevi toplumsal iletişime katkıda bulunmaktır. KKTC'deki yazılı basında bu tür ilanlar, bir taraftan toplumsal iletişime katkıda bulunurken, diğer taraftan toplumsal statüde yükselme, daya¬nışma, paylaşım, özgürlük, arınma gibi kavramları da bünyesinde taşımaktadır. Araştırmada, KKTC'de yayınlanan üç gazetede doğum, ölüm, evlenme, nişanlanma, boşanma, reddetme, kutlama gibi ticari olmayan kişisel ilanlar, toplumsal statü açısından değerlendiril¬miştir. KKTC'de yayınlanan günlük gazetelerden karşılaştırma yapmak amacıyla baskı sayısı en yüksek Kıbrıs Gazetesi, orta düzeyde Afrika Gazetesi ve en düşük Ortam Gazetesi seçilmiştir. Araştırma için tesadüfü örnekleme yöntemi ile seçilen, 1 Ocak 2008-31 Ocak 2008 tarihleri arasındaki bir aylık Kıbrıs, Afrika ve Ortam Gazetelerindeki kişisel ilanlar, eleştirel söylem ana¬liziyle değerlendirilmiştir. İlanlardan ölüm ilanları, diğer ilanlardan daha çok gazetelerde yer aldığından, toplumsal statü ve iletişim açısından KKTC halkı için önemli olduğundan dolayı, daha ayrıntılı olarak incelenmiştir. Araştırma sonucunda ele alınan ölüm, doğum, evlenme, ni¬şanlanma, boşanma, reddetme, kutlama gibi kişisel ilanlardan, ölüm ilanlarının gazetelerde çok geniş yer aldığı görülmektedir (İncelenen 320 İlan içerisinde, 277'sini ölüm ilanları oluşturmaktadır). Ölüm ilanlarının % 40,5'le büyük çoğunluğunu başsağlığı ilanları oluşturmaktadır. Arkasında mevlide davet, duyuru ve anma ilanları gelmektedir. Başsağlığı ve anma ilanları bu küçük toplumdaki aile üyeleri, tanıdıkları, iş arkadaşları ve politik gruplar arasında bir sosyal dayanışma ve kamusal alan sağlamaktadır. Ölüm ilanlarında bazen merhumun, bazen de aile¬sinin mesleği ön plana çıkartılarak, toplumsal statü edinilmeye çalışılmaktadır.
87-100

REFERENCES

References: 

Akalınlı, Ş. (2009). Kıbrıs Gazetesi İlan ve Reklam Müdürü ile 14 Nisan 2009'da Kıbrıs Gazetesi Lefko-şa'da yapılan görüşme.
Al-Ali,
M.N
. Communicating Messages of Solidarity, Promotion, and Pride in Death Announcements
Genre in Jordanian Newspapersy . Discourse & Society. 16(1), 5-31'den aktaran Ergin, a.g.e Bocock, R. (1997). Tüketim. Çev, İrem Kutluk. Ankara: Dost Kitabevi.
Botton, A.
(2008)
. Statü Endişesi. Ahu Sıla Bayer (Translated by). İstanbul: Sel Yayıncılık. (Original Book Published in 2003).
Ergin, M.
(2007
, Aralık 13). Son 36 Yılda Yayınlanan Ölüm İlanlarını Araştırdı. Hürriyet Gazetesi Ergin, M. (2009). "Taking lt to the Grave: Gender, Cultural Capital and Ethnicity in Turkish Death Announcements". Omega Journal of Death and Dying. ( Yayınlanacak).
97
İLETİŞİM FAKÜLTESİ DERGİSİ / Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yazılı Basınında
Kişisel İlanlar Ve Ölüm İlanları
Feifel, H. (1959). Attitudes Toward Death in Some Normal and Mentally Ill Populations. The Meaning of
Death, Ed. Herman Fifel (Edited by). (114-130). New York: McGraw-Hill.
Hançer, E. (2005). Kıbrıs Türk Medyası ve Gazeteciler, Sosyal Bilimler Kongresi, Ankara, 7 - 9 Aralık 2005 Hançerlioğlu, O. (1975). Felsefe Ansiklopedisi. (C.V). İstanbul: Remzi Kitabevi. (2008, Ocak 1-31). Afrika Gazetesi (2008, Ocak 1-31). Kıbrıs Gazetesi (2008, Ocak 1-31). Ortam Gazetesi
Karaca, F. (2007). Ölüm Psikolojisi. İstanbul: Beyan Yayınları.
KKTC 2006 Genel Nüfus ve Konut Sayımı Toplu Kesin Sonuçları (2007). KKTC Başbakanlık Devlet
Planlama Örgütü, Ekim 26, 2010, http://nufussayimi.devplan.org/Nufus-nitelikleri-index.html Lull, J. (2001). Medya İletişim Kültür. Nazife Güngör (Translated by). Ankara: Vadi Yayınları. Nacaroğlu, D. (2007). Etkin Bir Medya Okur Yazarlığı İçin Yerel Olmak ya da Olanaksızlıklar. Medya Okuryazarlığı. Nurçay Türkoğlu ve Melda Cinman Şimşek (Edited by). İstanbul: Kalemus Ya¬yınları.
Orçan, M. (2004). Osmanlıdan Günümüze Modern Türk Tüketim Kültürü. Ankara: Kadim Yayınları. Osman Akay'ı Anma (2008, Ocak 22). Kıbrıs Gazetesi, s. 39
Polat, N. (2008). Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet'inde Yazılı Basında 3. Sayfa Haberlerinin Sosyal Sorun-luluk Çerçevesinde Değerlendirilmesi. 3. Sayfa: Ulusal Konferans 4 Aralık 2007 Bildiri Kitabı (106-117). İstanbul: Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi, Medya Çalışmaları Uygulama Merkezi.
Sensiz Olmuyor (2008, Ocak 17). Kıbrıs Gazetesi, s. 37
Tokgöz, O. (2003). Temel Gazetecilik. 5. bs., Ankara: İmge Kitabevi.
Veysel, Ç. (2007). Felsefe Bir İşe Yarar mı? İstanbul: Etik Yayınları.
Yağlı, S. (2006). Gündelik Hayatımızda Akıl Tutulması: Medya Uygulamalarında Tüketim İdeolojisinin İzlerini Sürmek. Gündelik Hayat ve Medya: Tüketim Kültürü Perspektifinden Okumak. Selda İçin Akçalı (Edited by). Ankara: Babil Yayınları.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com